Slider

Mathildedalin ruukki ja Taalintehdas

lauantai 25. toukokuuta 2019


mathildedalin ruukki


Mistä tietää, että luonnoskansio on täynnä postauksia? Siitä, että ei muista postata reissujen kaikkia etappeja vaan oikoo mutkat suoriksi ;)

Mathildedalin ruukki ja Taalintehdas osuivat siis viime kesän (2018) reissullemme ja vierailimme niissä ennen Bengtskärin majakkalle menoa. Tämän postauksen olisi siis pitänyt tulla ennen kuin postasin Bengtskäristä.

Olen saattanut joskus mainita, että "keräilen ruukkeja" eli pyrin käymään mahdollisimman monessa ruukissa Suomessa ja "plakkarissa" onkin jo aika monta ruukkia. 

Mathildedalin ruukki


Mathildedalin ruukki sijaitsee Salon Perniössä. Mathildedalin rautaruukki perustettiin varsinaisesti 7.4.1852, kun Teijon ruukin omistanut vuorineuvos Viktor Zebor Bremer (1804–1869) sai luvan senaatilta ja rakennutti putlauslaitoksen Hummeldalin jokisuulle insinööri Knut Theodor Pippingin suunnitelmien mukaan. Nykyään ruukin omistaa Tuula ja Harri Gustafsson, joiden omistuksessa ruukki on ollut vuodesta 2003 lähtien. (lähde)

mathildedalin ruukki salo perniö

ruukki suomi kotimaanmatkailu

Mathildedalin ruukkialue on melko pieni ja sympaattinen. Ruukkialueella on erilaisia puoteja, joissa myydään paikallisia tuotteita, esim. alpakan villasta tehtyjä tuotteita. Kesäpäivää voi viettää kivoissa maisemissa kierrellen ja ihaillen maisemia.

mathildedal

mathildedal ruukki

kotimaanmatkailu suomi
Vanha valssaamo.
Taalintehdas

Taalintehdas


Taalintehdas (ruots. Dalsbruk) on noin 1 700 asukkaan taajama Lounais-Suomessa, Kemiönsaaren kunnassa. Taalintehdas toimi entisen Dragsfjärdin kunnan keskustaajama aina vuoteen 2009 asti, jolloin Kemiön, Västanfjärdin ja Dragsfjärdin kunnat yhdistyivät Kemiönsaareksi.

Taalintehtaan kylän rakentumiseen on ennen kaikkea vaikuttanut teollistuminen ja kylän pitkään jatkunut, yli 300-vuotinen ruukkitoiminta. Taalintehdas kuuluu 1600-luvun suurvalta-ajan varhaisiin rautaruukkeihin. Taalintehtaalla oli poikkeuksellisen pitkä historiallinen jatkuvuus, sillä tehdas perustettiin jo vuonna 1686 ja aina vuoteen 2012 asti siinä toimi edelleen rautatehdas. Myös Taalintehtaan kylän voidaan laskea syntyneen silloin, kun Dahlin kylään perustettiin rautaruukki.

Taalintehdas

Starttasimme toisen päivän aamuna Hangosta ja etenimme Latokartanokosken kautta Mathildedalin ruukkiin ja Taalintehtaalle. Toisen yön yöpymispaikka sijaitsi Dragsfjärdissä.

Mathildedalin ruukkikylässä ihailimme kauniita maisemia ja kiertelimme pieniä puoteja. Ruukkikylässä myydään mm. alpakanvillasta tehtyjä tuotteita, esimerkiksi villasukkia. Sää suosi meitä ja päivä oli aurinkoinen ja lämmin. Mathildedalista suuntasimme hostelliimme, hostel Pangetiin, joka sijaitsi Dragsfjärdissä. Kävimme viemässä tavaramme huoneeseemme ja matkasimme Taalintehtaalle syömään.

Stall's bar & food -ravintola, jossa kävimme nälkäämme tyynnyttämässä, sijaitsee Taalintehtaan yhdessä vanhimmista rakennuksista, joita on kolme sataman vieressä. Ne ovat empire-tyylisiä ja olleet joskus aikanaan talli, viljamakasiini ja varasto. Meillä oli ulkona kivat maisemat aina siihen asti, kunnes jouduimme pelastautumaan hampurilaisinemme sisätiloihin, sillä saimme seuraa lokeista, jotka rääkyivät ja lentelivät yllämme.

Ruokailuhetkemme meinasi päätyä ikävästi, kun huomasin (onneksi!) sattumalta limsassani pörräävän ampiaisen. En edes halua tietää, mitä olisi tapahtunut jos pörriäinen olisi päätynyt suuhuni asti. Hyi!


Taalintehdas suomi kotimaanmatkailu

Toisen reissupäivämme ilta kuluikin kuljeskellessa Taalintehtaalla, jonka puodit ja paikat alkoivat valitettavasti sulkeutua saapumisemme jälkeen. Meillä olikin hieman ajanviettopulmia, sillä emme oikein tienneet mihin mennä enää paikkojen sulkeutuessa. Kävimme illalla vielä kiertelemässä Dragsfjärdissäkin ja etsimme pari geokätköä.

Illalla istuimme hostellimme laiturilla, joka kylpi ilta-auringossa ja saimme seuraa, kun jostain lähistöltä tepasteli kissa meitä tervehtimään. Kissa osoittautuikin melkoiseksi linssiluteeksi, joten minä annoin kameran laulaa, kun kissa kieriskeli ja paalitteli pitkin laituria.

veneily kesä kotimaa

taalintehdas slaagitiili

Taalintehtaan hiiliuunit.

Kesäreissumme 2018


Paavolan tammi
Tammisaaren vanha kaupunki ja Mustion linnassa lummepolulla
Suomen eteläkärjessä luontopolulla Hangon Tulliniemessä
Hangossa Kuningattarenvuorella
Latokartanonkosken pauhussa
Mathildedalin ruukkikylä ja Taalintehdas
Bengtskärin majakalla - Pohjoismaiden korkeimman majakan huipulla

hostel Panget
Linssilude kisu.

hostel Panget
6 kommenttia:

 1. On kyllä hienoja rakennuksia ja mielenkiinto heräsi sen verran, että kävin tutkimassa Wikipediassa mitä ruukkeja Suomesta löytyy, josko meidänkin lähellä olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessahan on "muutama" ruukki :D Osa on yksityisomistuksessa eikä niihin ole mitään asiaa. Mutta onneksi on monta hienoa ruukkia, joista hienoin ehdottomasti Fiskars :)

   Poista
 2. Tuolla olisi niin hienoa päästä käymään! Ruukit muutoinkin ovat ihania paikkoja. Pari on tässä ihan mun lähistöllä.

  VastaaPoista
 3. Mathildedalin ruukki on symppis paikka, matkan varrelle osuu muitakin kivoja paikkoja, esim. Teijon kansallispuisto, jossa me emme valitettavasti ehtineet poiketa. :)

  VastaaPoista
 4. Onpa pitkään tuo taalintehdas toiminut. Itse olen teollisuusalalla töissä ja tehtaat kiinnostavat minua. Tuttuni tekee mittauspalveluja esimerkiksi juuri tehtaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Taalintehdas oli mielenkiintoinen paikka, kuten monet muutkin ruukit. Suosittelen kesäreissukohteeksi!

   Poista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan