Slider

Seitseminen - Koveron tilalta Torpparintaipaleelle

sunnuntai 17. tammikuuta 2021

 

seitseminen haukilampi kansallispuisto

Marraskuun alussa teimme kolmen ystävän kanssa retken Seitsemiseen. Yhtä ystävää en ollut nähnyt kesän jälkeen ja Seitsemisestä tuli kohtaamispaikkamme. Olimme perillä Seitsemisessä Koveron tilalla puolilta päivin. Sää oli tuona aamuna hieman pilvinen, mutta poutainen. Lähdimme kiertämään Koveron tilalta Torpparintaipaleelle, joka on opastettu vastapäivään. 


Seitsemisen kansallispuisto

 - sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärven ja Ikaalisen alueella, n. 50 km Tampereelta luoteeseen
- osoite: Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure (Ylöjärvi)
- Nähtävyydet: Koveron perinnetila, Seitsemisen luontokeskus
- Lisätietoa Seitsemisestä Luontoon.fi sivulta, Seitsemisen kartta
- Seitsemisen läheltä löytyy toinenkin kansallispuisto: Helvetinjärvi
- kolme luontopolkua: Aarnipolku 1,8 km, Runokangas 2,0 km ja Saari-Soljanen 2,0 km
- neljä rengasreittiä: Harjupolku 5,2 km, Torpparintaival 6,3 km, Seitakierros 18,8 km ja Virkatie 25,9 km koveron perinnetila seitseminen
Koveron perinnetila.

Torpparintaival 

- sulan maan aikaan kulkuaika n.2,5h
- rengasreitti
- matkalla voi nähdä perinnemaisemia, aarnimetsää, suo- ja metsämaisemaa
- matkan varrella Haukilammen tulentekopaikka


Kuljimme Koveron tilan läpi, joka oli autio. Korona oli tehnyt tehtävänsä Koveronkin tilalla. Astuttuamme tilalta Torpparintaipaleelle metsästä kajahti laukaus. Metsästyskausi oli edelleen käynnissä ja kovin kauaa ei ollut siitä, kun olin lukenut metsästysonnettomuudesta toisessa kansallispuistossa, jossa pyöräilijä menehtyi. Tuolloin en tiennyt vielä, että paluumatkalla eteemme tielle juoksisi hirviä, jotka pakenivat metsästäjiä. 

Omaan järkeeni ei käy se, miksi ihmeessä kansallispuistoissa saa metsästää? Nyt tammikuussa 2021 tiedän ettei kansallispuiston onnettomuus jäänyt syksyn ainoaksi tapaturmaksi vaan onnettomuuksia sattui muitakin, nimenomaan metsästyksessä. 

Herää huoli myös metsästysluvan omaavien kyvyistä ja taidoista, lyödäänkö metsästyslupa käteen kirjekurssin päätteeksi? Oma mielipiteeni on, että kansallispuistoissa metsästys pitäisi kieltää, koska mielestäni on hieman erikoista, että kansallispuistoissa jokamiehenoikeudet eivät päde täysin sellaisenaan, mutta aseella voi tulla ammuskelemaan.

No, palatakseni takaisin Seitsemiseen retkellemme olin kiitollinen kirkkaanpunaisista kuorihousuistani, joiden toivoin viestittävän metsästäjille etten ole hirvi tai mikään muukaan eläin.


suo vesi heijastus

haukilampi tulipaikka seitseminen
Haukilammella on pieni laituri, josta pääsee uimaan.

Pidimme evästauon Torpparintaipaleen loppupuolella, Haukilammella. Nuotiopaikalla oli muitakin, mutta ei ruuhkaksi asti. Mieletön marraskuinen aurinko (!!!) paistoi kirkkaalta taivaalta osuen Haukilammen pintaan kimaltaen kuin pienet timantit. Aivan m i e l e t ö n t ä . Näin jälkikäteen sanottuna, sain syksyn upeimmat kuvat juuri tuolta evästauolta Haukilammen rannalta.

Paluumatkalla ajaessamme hiekkatietä vain vähän matkaa, ei mennyt kauankaan, kun tielle juoksi kaksi hirveä. Onneksi tilannenopeus oli pieni ja hirvet juoksivat eteemme hyvän matkaa auton edessä, joten en joutunut tekemään äkkijarrutusta. Loppumatkan kyllä seurasin tarkasti tienlaitoja. Jonkin aikaa hirvikohtaamisen jälkeen edessämme ajoi hyvin hiljaa kaksi autoa, joista etummainen näytti jonkinlaiselta lava-autolta, jossa oli jonkinlainen nostin. Tajusin, että ajoneuvo oli mukana mahdollisen hirvisaaliin varalta, sillä isoa hirveä ei millään pulkalla vedetä. 

Kaikesta huolimatta Seitsemisestä jäi hyvä mieli ja ulkoilu luonnossa teki hyvää. 


haukilampi seitseminen

auringonpaiste seitseminen kansallispuisto retkeily

trangia nokipannu

auringonlasku metsä

metsä auringonlasku


1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.

2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

5. Älä roskaa.


puuton alue


Muita kansallispuistoretkiäkoveron perinnetila seitseminen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan