Slider

Kyröskoski - Hämeen Hälläpyörä

sunnuntai 10. tammikuuta 2021

kyröskoski koskinäytös

Vierailtuani Imatralla Koskinäytöksessä kesällä 2019 jäin koukkuun - koskikoukkuun. Kun kuulin, että Kyröskoskella pääsisi kesällä 2019 seuraamaan muutaman kerran vapautettua koskea, pitihän sitä ajella Kyröskoskelle. 

kyröskoski Hämeen hälläpyörä

Kyröskoski

- sijaitsee Hämeenkyrön kunnassa, n. 40 km Tampereelta luoteeseen
- valjastettu sähköntuotannolle vuonna 1922
- yksi Suomen korkeimmista koskista putouskorkeudeltaan
- putouksen voi nähdä vapaana neljästi vuodessa: vapunpäivänä, juhannuspäivänä sekä heinä- ja elokuun toisena sunnuntaina (HUOM! Näytökset toistaiseksi peruttu koronan vuoksi.)
- kosken putouskorkeus 22m


Kyröskoskea pidetään Kalevalassa mainittuna "Hämeen Hälläpyöränä". Kosken rannalle on rakennettu Hälläpuisto. Teollistuminen koskenpartaalla alkoi 1860-luvulla. Puunjalostus alkoi kymmenen vuotta myöhemmin, kun paikalle perustettiin puuhiomo ja paperitehdas. Vaurautta pitäjään tuonut paperiteollisuus juurtui Kyröskoskelle siis jo yli 140 vuotta sitten. Nykyään tehdas pyörii vuonna 2012 valmistuneen biovoimalaitoksen tuottamalla energialla. Kyröskoski on kautta historiansa kiehtonut myös taiteilijoita, kirjailijoita ja tutkimusmatkailijoita. (lähde)


opaskierros koskinäytös

Kyröskoski

Ennen koskinäytöstä oli mahdollista osallistua opaskierrokselle, joka kuljetti alueen historiasta kiinnostuneita kosken ympäristössä. Opaskierroksen huono puoli oli, että näköalatasanne oli melko lailla täyteen ahdettu siihen mennessä, kun opaskierros päättyi vain hetki ennen kuin padot avattiin ja koski lähti virtaamaan vapaasti. Onneksi koskea juoksutetaan puolisen tuntia, joten sitä ehtii rauhassa ihastella ja lopulta pääsin minäkin hieman lähemmäs ihailemaan (sekä kuvaamaan). 

Näytöksen jälkeen parkkipaikan läheisyydessä oli pystytetty nakkikoju, josta päädyin ostamaan matkaseuralaiseni kanssa hieman huikopalaa ennen kotimatkaa takaisin Tampereelle. 

näköalatasanne kyröskoski koskinäytös

kyröskoski silta

kuohuva koski koskinäytös


kyröskoski koskinäytös


kyröskoski


 ♥

2 kommenttia:

 1. Jopa koski kohisee! Uljaita maisemia. ☘️
  Hauska löytää blogisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, koskenpauhu oli korvia huumaava ja kosteus oli käsinkosketeltava tuolla näköalatasanteella! Kiva kun kommentoit ja toivottavasti viihdyt blogissani :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan