Slider

Helvetinjärven kansallispuisto - Helvetinkolu

perjantai 17. tammikuuta 2020

helvetinportti ruovesi

Suomessa on 40 kansallispuistoa. Helvetinjärven kansallispuisto on yksi niistä ja se sijaitsee Pirkanmaalla, Ruoveden kunnassa.
Teimme syyskuun lopulla pienen retken Helvetinjärven kansallispuistoon samalla kun kokoonnuimme yhteen viettämään mökkiviikonloppua läheistemme kanssa Virroille. Helvetinjärvi sijaitsee Ruovedellä, n. 60 kilometriä linnuntietä Tampereelta, mutta tietä pitkin n. 80 km. Jätimme auton Kankimäen pysäköintialueelle ja astelimme kansallispuistoon Helvetinportista sisään.

Kuljimme kohti Helvetinkolua ja sen nuotiopaikkaa paistaaksemme makkaraa ja hörpätäksemme kupin kahvia. Helvetinkolulla on tulentekopaikka ja päivätupa, jossa on puuliesi ja takka.  Kyseisenä lauantaina paikalla oli monia muitakin innokkaita retkeilijöitä, mutta sopu antoi sijaa rätisevän nuotion äärellä. Tuuli puhalsi melko kylmästi ja tuolloin hankkimani uusi villapaita tuli taukopaikalla tarpeeseen. 

helvetinjärvi

helvetinjärvi ruovesi kansallispuisto
Matkalla Helvetinkolulle oli monia rappusia.

Sää oli muuten oikein hyvä, varsinkin metsässä oli sopiva kulkea kun ei tuullut mutta ei tullut hikikään. (Tosin sen taukopaikalla laittamani villapaidan kuorin takkini alta aika pian pois..) Taukopaikalta jatkoimme seurueemme "nuorison" kanssa Helvetinkolua ihailemaan ja päädyimme kiipeämään sitä ylöspäin. Selvisimme kuitenkin lopulta ylös asti - alaspäin olisi ollut ehkä vielä ikävämpi mennä kolua, joka oli kapea ja kivikkoinen. Loppuseurueen suunnatessa takaisin mökille, lähdimme jatkamaan reittiä eteenpäin. Samana viikonloppuna oli partiolaisten jonkinlainen leiri, sillä Helvetinjärven poluilla tuli vastaan nuoria partiolaisia siniset huivit kaulassa. 

kansallispuisto

sammal

Helvetinjärven kansallipuisto varsinkin Helvetinkolun läheisyydessä on erittäin vaihteleva maasto. Varsinkin erilaisia portaita on alueella paljon ja Helvetinkolun nuotiopaikalle pääseminen on monen askeleen päässä. Tämä on tärkeä tieto varsinkin liikuntarajoitteisille - vaikkakin harmillista, että kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä ihailemaan alueen maisemia.


helvetinkolun päivätupa

helvetinkolun päivätupa

Visiitti Helvetinjärven kansallispuistoon oli lyhyt ja haluaisin käydä Helvetinjärvellä vielä uudelleenkin, sillä luontopolkuja ja nuotiopaikkoja on alueella monia. Alueella on myös monia järviä. Ehkäpä suuntaankin kulkuni joku toinenkin kerta Helvettiin ;) 

helvetinkolu

helvetinkolu
Helvetinkolu on Helvetinjärven kansallispuiston tunnetuin rotko.

helvetinjärven kansallispuisto ruovesi metsä

sammallampi ruovesi
Sammakkolammi

helvetinjärvi


helvetinjärven kansallispuisto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan