Slider

Suomen eteläkärjessä - luontopolulla Hangon Tulliniemessä

torstai 15. marraskuuta 2018

hanko
Suomen eteläisin piste sijaitsee Hangon Tulliniemessä.

Kesän 2018 roadtrip jatkui Paavolan tammelta Mustion linnan ja Raaseporin kautta Hankoon.

Minulla ei ollut juurikaan tietoa Hangosta entuudestaan, mielessä pyöri vain sanonta "hymyilee kuin Hangon keksi". 

Olimme reissussa juhannuksen jälkeisellä viikolla, kesäkuun lopussa, mutta Hangossa kesäsesonki oli vasta alussa - ravintoloiden kesäterasseja vasta rakennettiin. Kauden alkamisen huomasi siinäkin, että monet paikat olivat vielä kovin vähän aikaa auki - emme esimerkiksi päässeet käymään Hangon vesitornissa, koska saavuimme liian myöhään Hankoon. Yhden yön reissumme Hangossa ei ollut mikään suuri menestys, koska juuri mikään paikka ei ollut auki. 

Onneksi luonto ei tunne aukioloaikoja. Niinpä suuntasimme alkuillasta Hangon Tulliniemeen, Suomen eteläkärkeen.

hanko tulliniemi

hanko

Hangon Tulliniemi on 6,7km pitkä luontopolku. Luontopolku kulkee luonnonsuojelualueilla, ja alueella saa ainoastaan liikkua jalan merkittyä polkua pitkin. Polku on merkitty valkopäisillä tolpilla.

Uddskatanin luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1990, ja Uddskatanin vesialue rantoineen rauhoitettiin arvokkaana lintukohteena jo vuonna 1933. Alue on myös osa vuonna 2008 perustettua Hangon kansallista kaupunkipuistoa.

eteläkärki
Eteläkärjessä.

Jos olinkin hieman nyreissäni ja pettynyt Hankoon ja sen kesäsesongin alkamiseen myöhemmin, Tulliniemi ei pettänyt. Kävelimme hyvin vaihtelevan maaston ja maisemien läpi ja ihailimme jälleen kerran, miten kaunis Suomi onkaan. Saimme kulkea ystäväni kanssa kaikessa rauhassa, vasta paluumatkalla meitä vastaan tuli kaksi matkalaista. 

Saavuimme juuri auringonlaskun hetkellä takaisin siihen kohtaan luontopolkua, jossa kuljetaan pitkän matkaa rantaa pitkin. Näimme myös vedenrajassa neljä sorsaa, jotka nekin olivat kuin pysähtyneet nauttimaan ilta-auringosta.

hanko

hanko


hanko tulliniemi auringonlasku
2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan