Slider

Milavida, part 2.

maanantai 20. huhtikuuta 2015


tampere näsilinna

milavida tampere näsilinna

Kun Milavidaan, Näsilinnaan astutaan ovesta sisään, saavutaan eteisaulaan. Suoraan edessä on portaikko, jonka rappuset johtavat yläkertaan. Yläkertaan avataan kesäkuussa 2015 Museo Milavida. Toisen kerroksen näyttelytila jaetaan kahtia: esillä on aina kaksi näyttelyä, jotka vaihtuvat eri tahtiin. Rakennuksen, von Nottbeck -suvun ja Hämeen museon historia ovat aina esillä jollakin tavoin.

Näyttelyt tehdään pääosin Tampereen museoiden omista kokoelmista, mutta esille tuodaan myös soveltuvia kiertonäyttelyitä. Museo Milavidan näyttelyiden perustan luovat muodin ja muotoilun teemat laajalla perspektiivillä. Tekijöinä vaihtelevat mm. Haiharan pukumuseo ja Vapriikin kenkämuseo, mutta näyttelyt voivat esitellä myös muita muotoilun aloja (huonekaluja, astioita, koruja, kelloja, silmälaseja jne.) 

Tilaa voidaan myös tarjota galleriatyyppisesti yhteistyökumppaneille, mm. TR1:n entisille toimijoille. Tarvittaessa näyttelyt voivat levittäytyä myös toisen kerroksen aulatiloihin. Erilaiset tapahtumat ja näyttelyiden teemoihin niveltyvät oheispalvelut täydentävät Museo Milavidan tarjontaa.

Museo Milavidan ensimmäinen päänäyttely kertoo von Nottbeck -suvun vaiheista Tampereella. Dramatisoitu näyttely on moderni ja elämyksellinen, se yhdistää kerronnassaan aitoja, upeita esineitä ja näyttäviä pukuja sekä uutta ääni- ja kuvatekniikkaa. Tarina alkaa 1830-luvun Pietarista, jonne kantautuu tieto syrjäisessä suomalaiskaupungissa myynnissä olevasta pienestä mutta potentiaalisesta tehtaasta. Kolme varakasta liikemiestä ostaa tehtaan, joka uusien omistajien tieto-taidon ja pääoman myötä lähtee nopeaan kasvuun. Tehtaan johtamista opettelemaan lähetetään 20-vuotias Wilhelm Nottbeck.

kattokruunu


Näyttelyssä tutustutaan Wilhelm von Nottbeck perheeseen, kurkataan 1800-luvun kosmopoliittien elämään ja varaudutaan mm. keisarin vierailuun. Peter ja Olga von Nottbeck tavataan suunnittelemasta Milavidaa, ja nähdään tarinan traagiset käänteet. Olga von Nottbeck kuoli ennen rakennuksen valmistumista syksyllä 1898 synnytykseen ja Peter jo seuraavana keväänä umpisuolen leikkaukseen. Talo jäi heidän neljän leikki-ikäisen lapsensa omistukseen. Lapset asuivat Milavidassa parin vuoden ajan 1900-luvun alussa palveluskuntansa kanssa.

Osa Wilhelm von Nottbeckin perheenjäsenistä on näyttelyssä läsnä luonnollisenkokoisina näköisnukkeina. Vaikka Wilhelm von Nottbeckin kuudesta pojasta kolme suunnitteli elämäänsä Tampereen seudulle, perheen viimeisetkin jäsenet jättivät Tampereen 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Se minne he muuttivat kuten myös Milavidan myöhemmät vaiheet selviävät tarinan lopuksi. Näyttely tarjoaa kävijöille monia aktiviteetteja, kuten mahdollisuuden tutustua von Nottbeckien kirjastoon, lukea kirjeitä, selailla perhealbumeita tai arpoa itselleen nimen aatelisnimigeneraattorilla. Ensimmäistä teemanäyttelyä ei tiukan aikataulun vuoksi tehdä omista kokoelmista, vaan yhteistyökumppania haetaan muotia esittelevien museoiden joukosta. Neuvottelut ovat vielä kesken, ja näyttelyn teema julkistetaan myöhemmin keväällä.

kahvila nottbeck

kahvila milavida

Näsilinnassa toimii Cafe Milavida ja Ravintola von Nottbeck. Lisätietoa voit lukea täältä, KLIK

milavida

kattaus

Näsilinna oli vuoden 1918 sisällissodassa punaisten päämaja ja kärsikin sodassa pahoja vahinkoja. Rakennukseen osui silloin 4000 ammusta. Näitä jälkiä löytyy edelleen, tai ainakin luulen niin, sillä mm. eräässä tolpassa oli tällainen jälki:

luodinreikä

Milavida, Näsilinna - millä nimellä rakennusta haluakaan kutsua - on henkeäsalpaavan kaunis ja ottamani kuvat eivät missään nimessä anna parhainta kuvaa rakennuksesta - se pitää itse kokea.

En malta odottaa, että Milavida saadaan täysin valmiiksi ja kokonaan avatuksia yleisölle! Kesäkuussa avautuu museo ja siellä pitää ehdottomasti vierailla :)

ornamentit

orkidea


tyylikäs wc

Nottbeckien vaikutukset näkyvät edelleen Tampereen katukuvassa, sillä aivan Milavidan lähistöltä löytyy Tallipiha, (KLIK) joka on alunperin Wilhelm von Nottbeckin asuinpalatsin yhteyteen kuulunut talouspiha. Tallipihalla on tapahtumia ympäri vuoden, mm. käsityöläisten ihania käsitöitä, hevosajelua, Tallipihan Suklaapuoti (KLIK), Tallipihan kahvila (KLIK) - joka muuten oli mukana Suomen paras leipomo ohjelmassakin :) Lisäksi Tampereelta löytyy Finlaysonin palatsi (KLIK), joka sijaitsee myös Milavidan ja Tallipihan vieressä. Halutessaan voi kulkea Patruunanraittia, KLIK, joka johdattaa Finlaysonin ja Nottbeckien historiaan :)

narikka milavida

Kaikkea ihanaa voi siis tehdä Tampereella :)

Lähteet: KLIK, KLIK


4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus! Muutenkin tykkäsin paljon blogistasi ja erityisesti nuo virkkaustyöt ovat hienoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kiva kun tulit vastavierailulle :) Virkkaamisinto on tosiaan iskenyt ja blogimaailmasta löytyy mitä ihanempia ideoita, mitä voi virkata.

   Poista
 2. Haluaisin kyllä kovasti käydä tuolla!:) Voitaisiin vaikka käydä sunnuntaibrunssilla siellä jokin kerta, jos oon Tampereella.:)

  VastaaPoista
 3. Joo, ehdottomasti! Rakennus on todella kaunis ja odotan innolla museon aukeamista! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan