Slider

Juuret Karjalassa.

torstai 30. huhtikuuta 2015

vapriikki tampere

Vapriikki on museokeskus Tampereella (KLIK). Vapriikissa on muutamia pysyviä näyttelyitä sekä säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä. Vapriikki sijaitsee Tamperellan alueella, Tammerkosken äärellä. Kuluneena viikonloppuna kävin puolisoni kanssa katsastamassa Vapriikin uusimman näyttelyn: Liikkeelle! - Uuteen kotiin (KLIK). 

Suora lainaus Vapriikin sivuilta tiivistää näyttelyn sanoman:

"Postimuseon ja Mediamuseo Rupriikin yhteinen näyttely kertoo inhimillisen näkökulman kodin jättämisen tuskasta sekä uuden kodin rakentamisesta. Esillä on kokemuksia Karjalan evakoilta sekä humanitäärisistä syistä Suomeen muuttaneilta pakolaisilta, joista kaikki ovat jättäneet entisen kotinsa pakon sanelemana."

liikkeelle karjala evakko

Minulla itselläni on juuria Karjalassa, kuten varmasti monella muullakin suomalaisella. Harras toiveeni olisikin joskus päästä matkustamaan jo lähes kymmenen vuotta sitten edesmenneen mummuni synnyinseuduille.

evakko karjala

Museo oli rakennettu kahdeksan henkilön ympärille. Henkilöiden tarinaan liittyi evakkoon lähteminen Karjalasta tai pakeneminen omasta kotimaasta, koska siellä ei ollut turvallista olla ja elää. Nämä henkilöt olivat saaneet tuoda näytille omia tärkeitä esineitään. Näyttelyssä oli myös mahdollista kuunnella kunkin henkilön valitsema musiikkikappale. Lisäksi näyttelyssä oli mahdollista katsella SA-arkiston kuvia, erilaisia lehtijuttuja liittyen Karjalaan tai pakolaisuuteen.

Minä tykkäsin näyttelystä ja se myös jollain tasolla kosketti kovasti. Pääsimme tutustumaan näyttelyyn oppaan avulla, joka avasi näyttelyä paljon paremmin. Itse en jaksa niin tarkasti aina lukea kaikkia tekstejä, joten oppaan kertomana sai näyttelystä kokonaisvaltaisen käsityksen vähän nopeammin kuin jos olisin lähtenyt itse yksikseni tutustumaan siihen. Opastus kuului lipun hintaan ja kesti noin puolisen tuntia.

Opas ei käynyt kaikkien kahdeksan henkilön elämäntarinoita läpi, mutta nosti muutamia henkilöitä esiin. Kaikilla oli erilainen tarina kerrottavana, joka oli erittäin mielenkiintoista. Paikalle sattui myös ihan syntyperäinen karjalalainen. Nainen jakoi omaa elämäntarinaansa meille muille ja koin olevani etuoikeutettu päästessäni sitä kuulemaan :)

Suosittelen näyttelyä ja jos mahdollista, niin suosittelen myös osallistumaan opastukseen :) Toukokuun opastukset mm. kyseiseen näyttelyyn löytyvät täältä, KLIK.

vapriikki

Liikkeelle! - Uuteen kotiin -näyttely on mahdollista käydä katsomassa 24.4. — 15.11.2015. Pääsylipun hinnalla pääsee katsomaan myös muut Vapriikin näyttelyt. Jos nälkä yllättää tai kahvihammasta alkaa kolottaa, Museokeskuksessa palvelee Ravintola Valssi (KLIK).

vapriikki tampere

Vapriikki on avoinna seuraavasti:

Avoinna
ti–su 10–18

Suljettu 1.1., 3.4., 1.5. (museoravintola auki), 19.-21.6, 6.12. ja 21.–27.12.

Avoinna 10–16 2.4., 30.4., 13.5., 18.6., 5.12. ja 31.12.

Museoravintola on avoinna museon aukioloaikojen lisäksi myös maanantaisin lounasaikaan klo 11-14.

vapriikki


PÄÄSYLIPPUJEN HINNAT (tarkista ajantasaiset täältä, KLIK!)

Aikuiset 10€
Aikuiset
Lapset 4€ (Lapset (7–16-vuotiaat), opiskelijat, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet)

22€ perhelippu (2 aikuista ja 1-4 alaikäistä lasta)

Eläkeläiset, työttömät ja ryhmät 8€/hlö (Eläkeläiset, työttömät ja yli 10 henkilön ryhmän jäsenet.)

Ilmaiseksi Alle 7-vuotiaat ja sotiemme veteraanit ilmaiseksi.


Opastukset

Yleisöopastukset pääsymaksun maksaneille yksittäiskävijöille (ei ryhmille). Katso tilattavien opastusten hinnoittelu opastukset -osiosta.

Koululais- ja päiväkotiryhmän mukana seuraavat opettajat sekä koulu- ja vammaisavustajat pääsevät maksutta museoon.

Ilmainen sisäänpääsy museokeskus Vapriikkiin perjantaisin klo 15-18 (ei koske Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla -näyttelyä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan