Slider

Vaajakosken kanava

sunnuntai 10. heinäkuuta 2022

vaajakoski jyväskylä

Roadtrip 2021 jatkuu


Vuoden 2021 roadtrip jatkui Petäjäveden vanhalta kirkolta kohti Jyväskylää. Aiempina vuosina olemme kiertäneet useampia kaupunkeja, mutta tällä kertaa halusimme kierrellä yhden kaupungin alueella. Ajokilometrejä kertyi luonnollisesti selvästi vähemmän. Majoituimme Jyväskylän Sokos Hotelli Alexandrassa, joka sijaitsee aivan radan varressa lähellä matkakeskusta. Hotellilta pääsi kätevästi kävellen joka paikkaan. 

Vaajakosken kanava


Vaajakosken kanava sijaitsee Jyväskylän keskustasta itään noin 8 kilometriä. Matkalla kohti Vaajakosken kanavaa sijaitsee mm. Viherlandia, jossa mekin poikkesimme ihmettelemässä. Viherlandia oli joka puutarhurin mekka. Saapuessamme Vaajakosken kanavalle, jätimme auton Naissaarentien parkkipaikalle. Tien varressa sijaitsee Naissaarentien Koskenhenki -kahvila, jonka terrasille pysähdyimme kahville kanavalta palatessa.

Kanavan historiaa

Vaajakosken kanava on 250 metriä pitkä. Kanava yhdistää Leppäveden Päijänteeseen. Leppäveden ja Päijänteen korkeusero on 2,50-2,65 metriä. Neuvostoliittolaiset rakensivat kanavan 1990-1993 osana Neuvostoliiton ja Suomen välisen bilateraalikaupan tasapainottamista, sillä Suomen vienti Neuvostoliittoon oli suurempaa kuin Suomen tuonti Neuvostoliitosta. 
Vaajakosken kanavalla on uitettu myös tukkeja 1990-luvun alussa, mutta sitä kesti vain vuoteen 2002. Tukinuitto oli vilkkaimmillaan vuonna 1995, jolloin puuta kulki kanavasta 160 000 kuutiota. (Lähde: Wikipedia)

vaajakosken kanava

kanava aukeaa

kanavan sulku Jyväskylä

Jyväskylä Vaajakoski

lumpeen kukkia ja lehtiä


Vanha Voimala Jyväskylä

Vanha Voimala


MIKÄ? Vaajakosken kanava
MISSÄ? Naissaarentie 7, 40800 Jyväskylä
MITEN? Auton saa parkkiin Naissaarentien parkkipaikalle. E63 tietä pitkin kulkee pyörätie. Bussi numero 1 kulkee puolen tunnin välein (lähin pysäkki Konttisentie), josta kävelyä sillan yli n. 450 metriä. Bussi numero 38 liikennöi neljä kertaa päivässä ja sen lähin pysäkki on Siperianpolku 2. 
MIKSI? Kauniita maisemia, kanava, kahvila ja Pandan tehtaanmyymälä sijaitsee myös lähistöllä.

Naissaaren koskenhenki
Naissaaren Koskenhenki -kahvila sijaitsee Vaajakosken kanavan lähellä.


 Muita kotimaanmatkailun vinkkejä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan