Slider

Unescon maailmanperintökohde - Petäjäveden vanha kirkko

lauantai 18. kesäkuuta 2022

 

Petäjäveden vanha kirkko

Harrastuksena Unescon maailmanperintökohteiden keräily

Olen innostunut "keräämään" Unescon maailmanperintökohteita. Suomessahan on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta; Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki, Struven astemittausketju sekä Merenkurkun saaristo. Minulta puuttuu vierailulistaltani enää Struven astemittausketju, joista kuusi pistettä sijaitsee Suomessa. Vierailin kesällä 2021 Oravivuorella, joka sijaitsee Korpilahdella Jyväskylän lähellä. Muut pisteet Suomessa ovat Mustaviirin piste lähellä Loviisaa, Porlammin piste Lapinjärvellä, Alatornion kirkko Torniossa, Aavasaksan piste Ylitorniossa sekä Stuorrahanoaivin piste Enontekiöllä.

Petäjäveden vanha kirkko


Petäjäveden vanha kirkko on puukirkko, joka sijaitsee Petäjävedellä ja on rakennettu vuosina 1763-1764.  Maailmanperintöluetteloon kirkko lisättiin 1994. Kirkko edustaa pohjoismaista puukirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä. Suomen Unescon maailmanperintökohteista Petäjäveden vanha kirkko on ainoa kirkko. 

Kirkon suunnitteli ja rakensi vesankalainen talonpoikainen kirkonrakentaja Jaakko Klemetinpoika Leppänen. Hänen apunaan oli 12 kirvesmiestä. Kellotapulin on suunnitellut Jaakon pojanpoika Eerik Jaakonpoika Leppänen. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.


Petäjävesi aita niitty lampaat

Vuoden 2021 roadtripin aloituspiste


Meillä on ollut ystäväni kanssa perinteenä tehdä joka kesä jonkinlainen roadtrip Suomessa. Perinne alkoi kesällä 2016, jolloin kävimme Porvoossa, Loviisassa, Fiskarsissa ja Billnäsissä. Sen jälkeen on kierretty eri puolilla Suomea. Kesälle 2021 matkakohteeksi valikoitui Jyväskylän seutu ja mitä kaikkea matkanvarrelle saataisiin sopivasti osumaan. 

Petäjäveden vanha kirkko oli vuoden 2021 roadtripin ensimmäinen vierailukohde. Reissu ei sinänsä alkanut kovin loistavasti ajoituksen suhteen, sillä saavuimme paikalle 15 minuuttia ennen kuin kirkko meni kiinni. Emme halunneet maksaa 7€ siitä, että olisimme ehtineet tehdä pikaisen vilkaisun kirkkoon, sillä oppaalla tuntui olevan kova kiire kotiin ja hän alkoi sulkea paikkoja samoihin aikoihin kun saavuimme paikalle. Päätimme kierrellä lopulta kirkon ulkopuolella. Harmitti, ettei kirkkoon päässyt esimerkiksi Museokortilla, jollainen itseltäni olisi löytynyt. 

Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa, joka on aidattu lankkuaidalla, joka muistuttaa hyvin paljon lankkuaitaa, joka on ollut sen tilalla alunperin. Hautausmaata on ympäröinyt kuusiaita, mutta se kaadettiin 1990-luvun alussa.

Oli lämmin kesäilta. Kirkon lähistöllä kävellessä tuoksui terva, sillä kirkon ulkokatto on paanukatto ja se tervataan säännöllisin väliajoin. Kirkon vieressä olevalle hautausmaalle on haudattu peräti 9400 vainajaa vuosien 1709-2009 aikana.


paanukatto Petäjäveden vanha kirkko

vanha hautausmaa Petäjävesi

vanha kirkkomaa

sukuhauta petäjävesi

Unesco maailmanperintökohde

Lähteet: 
Petajavesi.fi

Muita linkkejä:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan