Slider

Saariston rengastie: Parainen ja Nauvo

torstai 19. lokakuuta 2017

parainen
Paraisten kirkko on harmaakivikirkko ja peräisin 1300-luvulta.

Syksy on ehtinyt jo pitkälle, kynttilät on sytytelty ja villasukat kaivettu talvivarastoista - on siis aika palata ajassa taaksepäin kesään ja Saariston rengastielle. Matkamme tosin eteni osittain hieman rengastieltä poiketen: Tampere-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Turku-Naantali-Masku-Askainen. Olimme kolme päivää reissussa, joka oli autolla matkustaen melko sopiva aika.

parainen kirkko
Paraisten kirkko.

Parainen

Parainen (vuosina 2009-2011 Länsi-Turunmaa) on kaupunki Varsinais-Suomen maakunnassa. Ennen nykyisen Paraisten kaupungin perustamista oli toiminnassa alueeltaan suppeampi Paraisten kaupunki, joka vuonna 2009 lakkautettiin, kun sen sekä siihenastisten Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kuntien alueista muodostettiin uusi Länsi-Turunmaan kaupunki, joka vuonna 2011 otti uudelleen käyttöön nimen Parainen.

vanha malmi
Vanha Malmi.

Saariston rengastiellä vieraillessa kävimme tutustumassa lähes kymmenessä kirkossa. Jälkikäteen oli mielenkiintoista vertailla, mitä samankaltaisuuksia tai erilaisuuksia löysimme samalla alueella sijaitsevista kirkoista. Paraisilla vierailun aloitimmekin Paraisten kirkosta, joka on harmaakivikirkko 1300-luvulta.

parainen
Paraisten kirkko.
saariston rengastie
J.L.Runeberg asui vuonna 1828 Paraisilla ja kihlautui samana syksynä Fredrikan kanssa.

sattmark
Pidimme kahvitauon Sattmarkissa.


Vanha Malmi

Paraisilla kävelimme mm. Vanhalla Malmilla, ohitimme Fredrikan tuvan (joka sattumoisin oli kiinni ko. päivänä). Vanha Malmi on Paraisten historiallinen keskusta, vanha kauppapaikka ja säilynyt puutaloalue. Vanha Malmi ja keskiaikainen kirkko muodostavat yhdessä valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön. Ensimmäinen asutus rantaan viettävälle rinteelle muodostui luultavasti kirkonrakentajien yksinkertaisista asumuksista 1200-1300-luvuilla. Vanhan Malmin tiheä yhdyskuntarakenne on peräisin 1700-luvun viimeisten vuosikymmenten vilkkaasta rakentamisesta.

Vanha Malmi oli valokuvaajan unelma - ihania puutaloja, jotka henkivät menneen ajan tunnelmaa. Mieleeni tuli heti Vanha Rauma, joka erityisesti kesällä on sekin äärimmäisen kaunis vierailukohde. Mitähän Vanhan Malmin talot olisivat kertoneet, jos osaisivat puhua?

sattmark

Sattmark kaffe&safka

Pidimme kahvitauon Sattmark kaffe & safka -kahvilassa. Paikalla oli paljon muitakin asiakkaita ja sää helli meitä. Kävimme kävelemässä rannassa ihailemassa korkeaa siltaa, jota pitkin itse asiassa ajoimmekin tullessa. (Yritin löytää netistä tietoa sillan korkeudesta, mutta en saanut sitä selville.)

sattmark

nauvo
Nauvon keskutassa bongasimme vanhan Massikan kauniin punaisessa sävyssä.


Nauvo

Nauvo (ruots. Nagu) on entinen Suomen kunta Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunta kuului aiemmin Turun ja Porin lääniin ja sitten Länsi-Suomen lääniin. Nauvo mainitaan historiallisissa asiakirjoissa jo vuonna 1395. Nauvo koostuu noin 3 000 saaresta, luodosta ja kalliosta. Pääsaaret ovat Iso-Nauvo (Storlandet) ja Pikku-Nauvo (Lillandet). Seilin saaressa sijaitsee Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Nauvon naapurikunnat ennen kunnan lakkauttamista olivat Dragsfjärd, Korppoo, Parainen ja Rymättylä. (lähde)

Matkamme ensimmäinen varsinainen päämäärä oli Nauvo, jossa yöpyisimme ensimmäisen yön ja näin ollen meille jäisi hyvin aikaa kierrellä Nauvossa.

Nauvo oli itselleni uusi iloinen yllätys - Nauvossa on ihan mukavasti erilaisia palveluita ja selvästi se onkin erittäin suosittu turistikohde. Kun saavuimme Nauvoon, paikalle oli saapunut monia muitakin kesäloman viettäjiä, tunnelma oli melkein kuin ulkomailla! Kirjauduimme sisään Strandbo Hotel -nimiseen hotelliin, joka sijaitsee aivan  Nauvon satamassa.

hotel strandbo
Hotel Strandbo.


nauvo

nauvo

Loppupäivä Nauvossa vierähti kuljeskellen - kävimme eräällä torilla, josta nappasin mukaani kauniin "rottinkisen" arkun, joka juuri ja juuri mahtui auton takapenkille ;) Lisäksi kävimme Nauvon kirkossa, kiertelimme putiikkeja, söimme ravintolassa (joka valitettavasti oli pettymys). Illalla istuskelimme rannalla katsellen hiljentyvää satamaa ja valojen syttymistä. 

nauvo

Minä olisin halunnut päästä vierailemaan Seilin saarella, mutta laiva saarelle olisi lähtenyt vasta seuraavana aamuna ja vierailu saarelle olisi syönyt monta tuntia aikaa muulta matkaltamme. Seilin saari jäi siis kokematta, mutta ehdottomasti joku päivä vielä palaan Nauvoon ja vierailen Seilissäkin!

nauvo

nauvo
Nauvon satama on vilkas erityisesti kesällä.

nauvon kirkko
Nauvon kirkko on keskiaikainen kivikirkko. 

nauvon kirkko

nauvo satama5 kommenttia:

 1. Olen kerran kiertänyt Saariston rengastien autolla, niin että lähdettiin Naantalista ja mentiin ensin Kustaviin. Olisi ollut järkevämpää olla yksi yö jossakin. Reissu meni lähinnä autossa istuen + lounastaukoa pitäen. Myöhemmin käytiin myös Korppoossa päiväreissulla ja silloin mentiin Paraisten kautta. Pysähdyttiin myös Sattmarkin kahvilassa ja lounastettiin Korppoossa. Takaisin tullessa lapset ja mieheni kävivät uimassa Nauvon uimarannalla. Ai niin olimme jokunen vuosi sitten myös pikkurengastie ajelulla, joka kulkee Nauvosta ->Rymättylään. Turun saaristo on kyllä upea kesällä! <3

  VastaaPoista
 2. Jo usean vuoden Saariston rengastie on ollut meidän perheen to do -listalla. Sille listalle se jäi vielä tänäkin kesänä, vaikka nämäkin kuvat saavat taas huokailemaan ja ihailemaan miten kaunista kotimaassa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saariston rengastie oli kyllä mukava reissu - eikä edes älyttömän kallis, vaikka olimme kaksi yötä reissussa. Matkailu Suomessa houkuttaa itseäni juurikin siksi, että kivoja paikkoja voi löytää ihan läheltäkin :)

   Poista
 3. Ihan mielettömät kuvat! Ihanaa saada lisää kohteita ensi kesäksi, tämä kesä kun tuntui jotenkin vajaalta. Meillä on kyllä todella upea kotimaa ja sen monipuolisuus aina hämmästyttää :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan