Slider

Tankarin majakalla

sunnuntai 21. helmikuuta 2021

 


Tankarin majakka Kokkola

Tankarin majakan historiaa


Roadtrip 2020 jatkui Tankarin majakalle. Ennen kuin Tankarin majakka rakennettiin, on paikalla ollut merimerkki, kivikummeli. Kiviraunion voi löytää vielä nykyäänkin, sillä viime aikoihin asti oli tapana, että saaressa ensimmäistä kertaa vieraileva kantaa rannasta niin ison kiven kuin jaksaa kantaa ja vie sen (jo talonkorkuiseksi kasvaneeseen) kiviraunioon. 

1825 kivikummelin viereen rakennettiin puinen majakka. Se oli pyramidinmuotoinen, väriltään punainen ja kaksipäätyinen. Vuonna 1855 kaikki Tankarin luotsit kuolivat myrskyssä, kun olivat lähteneet viemään luotsia laivaan. Kuljetusyritys ei onnistunut vaan vene kaatui ja kaikki hukkuivat.

Nykyinen Tankarin majakka rakennettiin vuonna 1889 ja sen valo sytytettiin ensimmäisen kerran 15.10.1889. Nykyinen majakka on raudasta tehty. (lähde)


Tankarin kirkko
Tankariin rakennettiin oma kirkko 1754, kun matka lähimpään, Kaarlelan kirkkoon 20km päähän todettiin kohtuuttomaksi.

Tankarin kirkko

Laivamatka majakkasaarelle

Laiva Tankarin majakkasaarelle lähti venesatamasta Meritiellä klo 11.00. Saavuimme hyvissä ajoin satamaan (paikalla oltava viimeistään 15 min ennen laivan lähtöä). Laivaan astuessa kaikki desinfioivat kätensä. Koronan vuoksi matkustajamäärää oli rajoitettu, tosin laiva oli mielestäni melko täynnä siitäkin huolimatta.

1,5 tunnin laivamatka meni melko nopeasti. Istuimme menomatkalla katetulla välikannella, jossa olikin yllättävän viileä. (Kannattaa siis varata lämmintä vaatetta mukaan laivamatkan ajaksi.) Laivalla oli kahvila (joka tosin oli kannen alapuolella ja sinne mentiin jyrkkiä portaita pitkin). Laivamatka kului maisemia ihaillen. Perillä Tankarissa olimme n. klo 12.30. 


Tankarin luontopolku Kokkola


Maisemien ihailua majakan huipulta ja luontopolun kiertelyä

Päätimme suunnata heti ensimmäiseksi jonottamaan majakalle. Majakkaan mahtuu kerrallaan vain 6 kävijää (mukaanlukien opas = 5 vierailijaa), joten halusimme varmistua, että ei tule kiire ja pääsemme varmasti majakkaan. Tankarissa toimii Café Tankar, jonne osa matkustajista suuntasi nauttimaan lohikeittolounasta. Meillä oli omia eväitä mukana, joilla päätimme ravita itsemme.

Majakan jonoon päästyämme olimme aika kärkipäässä, odottelimme parin ryhmän verran, kunnes pääsimme kiipeämään nuo 122 rappusta. Ylöspäästyä opas kertoi majakan historiasta ja kurkimme vuorotellen ikkunoista ulos.

Majakkavierailun jälkeen lähdimme tutustumaan saaren luontoon. Suuntasimme luontopolulle, joka kiertää saarta. Polku on n.1,5 km pitkä. Reissumme ajankohta ajoittui lintujen pesimäaikaan (15.4.-31.7.), joten saaren pohjoiskallioille ei saanut mennä. 
Tankarissa toimii lintuasema ja saarella onkin havaittu jopa 260 eri lintulajia. Yleisiä pesimälintuja ovat tukkakoskelo, selkälokki, lapintiira, räystäspääsky ja niittykirvinen. 


Majakkasaari Tankar

Tankar saari

Takaisin mantereelle ja kohti Vaasaa

Laiva takaisin mantereelle Kokkolaan lähti klo 15.30. Ehdimme siis noin 3 tunnin verran kierrellä saarella ja aika riitti meille hyvin. Osa matkustajista saapui saarelle jäädäkseen yöksi, sillä Tankarissa voi myös majoittua. Majakkasaarella voisi olla hauska viettää vaikkapa Juhannusta (riippuen sataisiko silloin lunta tai rakeita ;P)

Paluumatkalla halusimme istua sisätiloissa, koska tulomatkalla oli hieman viileää, joten istuimme paluumatkan alussa laivan salongissa kannen alla ennen kuin siirryimme kuitenkin välikannelle laivan takaosaan istumaan, jonne ei tuullutkaan juuri ollenkaan.

Saavuttuamme takaisin venesatamaan Kokkolaan lähdimme ajamaan kohti Vaasaa, jossa yöpyisimme seuraavan yön. Vaasassa kirjauduimme hotelliin, kävimme syömässä ja kiertelimme Vaasan keskustassa ilta-auringon paisteessa. Siitä kerron lisää seuraavalla kerralla :) 

ilmakuva majakasta

vene hai

yöpyminen majakka Tankar

Tankarin majakka


Mitä? Tankarin majakka 
Missä? Kokkolan edustalla, koordinaatit: 63° 57,0 ' N 22° 51,0' E.
Milloin ja miten? Kesäkaudella saareen pääsee MS Jennyn kyydissä, myös vierasvenesatama omalle veneelle.
Mitä maksaa? Vierasvenesataman hinnat täällä ja MS Jennyn hinnat täälläTankarista kirjoitettua muissa blogeissa:
Matka Suomi: Joko tunnet Tankarin? Tämä upea majakkasaari kannattaa kokea


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan