Slider

Käyrästunturi

maanantai 21. tammikuuta 2019

käyrästunturi

Syyslomalla olin jälleen käymässä Rovaniemellä ystäväni luona. Edellisen kerran vierailin Rovaniemellä vuosi sitten, jolloin kävimme Kuninkaanlaavulla. Tällä kertaa ajoimme hieman pidemmälle - Käyrästunturille, joka on Rovaniemen ainoa tunturi. Rovaniemi näytti tutulta - sama hieman sateinen ja sumuinen kaupunki otti minut vastaansa. Säästä huolimatta oli kiva palata Rolloon ja osasin kulkea kaupungin keskustassa tottuneemmin kuin vuotta aikaisemmin. 

käyrästunturi rovaniemi

Käyrästunturi sijaitsee n. 70 km päässä Rovaniemen keskustasta Sodankylää kohti ja on Rovaniemen ainoa tunturi. Korkeutta tunturilla on n. 347m. Käyrästunturin laella sijaitsee päivätupa, jossa on kamiina, pöytä ja pari penkkiä. Saavuttaessa Käyrästunturille Niesintieltä Lapintielle, tie muuttuu hiekkatieksi. Hiekkatie kapenee entisestään loppuakohden eikä ohituspaikkoja vastaantulevien autojen varalle ole kovin montaa. Mekin ajoimme hissukseen varoen, ettei auto vain jää mihinkään jumiin tai törmää vahingossa johonkin isoon kiveen. Onneksi vastaantulijoita ei sunnuntaipäivänä ollut, vaikka hyvin pian saapumisemme jälkeen paikalle tuli metsästäjä parin koiran kanssa. Miestä emme kuitenkaan kohdanneet tämän jälkeen.käyrästunturi rovaniemi

päivätupa käyrästunturi

Lähdimme kiipeämään kohti Käyrästunturia. Matkalla näimme melko tuoreitakin poronjätöksiä, mutta poroista emme nähneet vilaustakaan. Tosin eipä ole ihme, ihan hiljaa emme matkan aikana pysyneet ;) Mitä lähemmäksi huippua saavuimme, sitä sumuisemmaksi kävi näköalamme. Tunturin juurella ei tuullut lainkaan, mutta tunturin laella sitten senkin edestä.

Vaikka sää oli sumuinen, oli maisema jollain tavalla hyvin kaunis.

Perille päästyämme teimme kamiinaan tulen ja söimme eväät. Loggasinpa yhden geokätkökin. Ennen lähtöä haimme tupaan lisää klapeja ja siivosimme jälkemme, jotta seuraavien tulijoiden olisi yhtä miellyttävää saapua paikalle kuin meidänkin. Paluumatkalle lähtemistä ei voinut viivytellä, sillä halusimme päästä kapealta hiekkatieltä pois ennen pimeäntuloa. Ajatus jumittumisesta autolla johonkin kuoppaan ei houkutellut.

Ajellessa takaisin kohti Rovaniemeä näimme pelloilla isoja porotokkia - en ole koskaan ennen nähnyt niin monta poroa yhtä aikaa, vaikka Lapissa onkin tullut käytyä useita kertoja.

käyrästunturi rovaniemi

käyrästunturi

käyrästunturi rovaniemi

Tiesitkö, että..


  • Rovaniemi on  Suomen sekä Euroopan suurin kaupunki pinta-alaltaan.
  • Sana rova tarkoittaa metsäistä harjua tai harvapuustoista ylänköä. Sana on laina saamen kielestä, jossa roavvi merkitsee vanhaa paloaluetta tai metsäistä vaaraa tai harjua.
  • Rovaniemen nimi saamelaiskielillä on: inarinsaameksi Ruávinjargâ, pohjoissaameksi Roavvenjárga tai Roavenjárga ja koltansaameksi Ruäˊvnjargg.
käyrästunturiEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan