Slider

Kirskaanniemi kesällä, talvella ja keväällä

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018


lempäälä

Viime lauantaina sain kylään läheisen ystäväni ja halusin esitellä hänelle erään lempiluontopaikoistani. Pakkasimme eväät reppuun ja nappasin kameran kaulaan - seuraavaksi suuntana oli Kirskaanniemi Lempäälässä.

Kirskaanniemi

Kirskaanniemi on luontopolku Lempäälässä. Luontopolku liittyy osaksi Birgitanpolkua, joka se taas on 50 km pituinen ympyränmuotoinen reitti. Kirskaanniemessä on laavu, neljä tulentekopaikkaa polttopuineen, kaksi pöytä- ja penkkiryhmää ja kaksi ulkohuussia.

Kulku Kirskaanniemeen on vaihteleva - alkumatkasta parkkipaikalta pääsee pitkospuita pitkin, mutta sitten maasto muuttuu juurakkoisemmaksi ja jalkoihinsa saa todella katsella, ettei kiepsahda nenälleen. Varsinkin nyt keväällä, lumen ja jään sulaessa maasto oli paikka paikoin varsin haastavaa kulkea - päivällä sulanut lumi oli yöllä jäätynyt. Kehittelimme mitä kekseliäimpiä tapoja edetä matkalla, jossa oli pieniä nousuja ja laskuja. Ystäväni keikahti kerran kumoon, mutta suuremmilta vammoilta onneksi vältyttiin! Suosittelenkin siis etenemään rauhallisesti ja jos lapsia on mukana, niin varaamaan riittävästi aikaa siirtymiseen. Kun lumi on sulanut kokonaan, enää huoleksi jää juurakko :)

"Näköalapaikka! Korkealta kalliolta avautuva upea järvimaisema on yksi polun kauneimmista
– ellei kaunein. Laavu, neljä tulentekopaikkaa polttopuineen, kaksi pöytä- ja penkkiryhmää ja kaksi ulkohuussia. Suosittu kalastus- ja uintipaikka. Soveltuu myös perheille, mutta korkeuserojen
vuoksi ei aivan pienille lapsille. Kallioranta on Lempäälän kauneimpia. Niemelle tulevan kivisen polun varrella on runsaasti ihmeteltävää: rehevä puro, sileä jääkauden muovaama kallio, vanhoja puita ja runsaasti lintuja."

Kesällä


nuotiopaikka tuli laavu


sieni


kivikko lempäälä luontopolku


luonto metsä pitkospuut

Talvella


lempäälä


birgitan polku

Keväällä


lempäälä kirskaanniemi

lempäälä kirskaanniemi

Viime lauantaina saapuessamme parkkipaikalle totesimme, ettemme olisi yksin, yksi rivi autoja oli jo täynnä ja lähdettyämme pitkospuita pitkin kohti niemeä kuulimme, että perässä olisi tulossa lisää kevätsäästä nauttivia ihmisiä. 

Päästyämme perille oli monissa tulentekopaikoissa menossa nuotionsytytysprojekti. Mekin ystävän kanssa pyysimme päästä yhden nuotion ääreen ja pääsimmekin auttamaan nuotion sytyttämisessä - haasteena olivat kosteat nuotiopuut ja aluksi saatiin aikaan lähinnä savumerkkejä ;)

Lopulta nuotio saatiin syttymään ja makkara käristettyä tikun nenässä. Järvellä oli muutamia pilkkijöitä ja ihmiset olivat muutenkin iloisella mielellä. Nautimme pari tuntia auringonpaisteesta ja muiden ihmisten läsnäolosta kunnes palasimme virkistyneinä autolle. Matkalla takaisinpäin paikalle oli suuntaamassa nuorisoa (hieman erilaisten eväiden kanssa ;) ja tulipa matkalla bongattua mieshenkilö sortseissa!

Kirskaanniemi on myös suosittu koiranomistajien vierailupaikka, joten jos saavut paikalle turresi kanssa, varaudu että paikalta löytyy myös muita koiria - pidäthän koirasi myös kytkettynä kiinni, sillä joillekin vapaana kirmaavat turret voivat aiheuttaa sydämentykytystä. 

kirskaanniemi lempäälä

Tärkeää tietää laavuista ja nuotiopaikoista:


 • Laavut ovat vapaasti käytettävissä. Niitä ei voi varata etukäteen, ellei kohdetiedoissa toisin sanota. Birgitan polun varrella on myös muutamia ennakkoonvarattavia, maksullisia laavuja tai kotia. Talvikautena ei kunnossapitoa.
 • Ulkohuusseissa ei ole wc-paperia, joten muista varata sitä mukaasi. 
 • Turvaat mukavan luontoelämyksen itsellesi ja kanssakulkijoille toimimalla seuraavasti: 
 • vie roskat, jotka eivät ole poltettavia, mukanasi siivoa jälkesi
 • käytä taukopaikan liiterissä olevia polttopuita, älä katko kasvavia puita tai oksia
 • sytytä nuotio vain virallisilla tulentekopaikoilla
 • älä sytytä avotulta metsäpalovaroituksen aikana edes virallisilla nuotiopaikoilla
 • muistathan, että uiminen reitin varrella tapahtuu aina omalla vastuulla
 • noudata yleisiä luonnossa liikkumisen ohjeita ja määräyksiä


birgitan polku lempäälä

kirskaanniemi

MITÄ? Luontopolku
MISSÄ? Lempäälässä
MITEN? Bussilla numero 5 pääsee lähimmäksi ja siitäkin on vielä reilusti kävelymatkaa.
MILLOIN? Ympäri vuoden.
MUUTA? Maasto on paikka paikoin melko vaikeakulkuista. Niemen kärjessä on myös melko kallioista ja korkeuserot vaihtelevia, pienten lasten kanssa kulkiessa kannattaa olla tarkkana. Paikalle ei pääse kulkemaan rattailla tai vaunuilla. Paikanpäältä löytyy kaksi ulkohuussia.

kirskaanniemi lempäälä2 kommenttia:

 1. Oi, miten kaunis paikka. Ihana retkipaikka ja retki teillä ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirskaanniemi on tosiaan todella ihana paikka "mukavuuksineen" :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan