Slider

Ystävänpäivänä

torstai 15. helmikuuta 2018Ehdin jo eilen painaa julkaise -nappia, mutta Blogger päätti toisin. Kaikki kirjoittamani teksti päätyi bittiavaruuteen ja illalla silmät ristissä ei vain ollut voimia aloittaa kirjoittamista alusta. Koitetaanpa nyt siis uudestaan ;)


Ystävänpäivän historiaa


"Ystävänpäivä on mahdollisesti saanut alkunsa antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 15. helmikuuta. Juhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Nuoret miehet kokoontuivat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat vuohia ja koiran. Juhlan jälkeen nuoret miehet kulkivat ympäriinsä vuohennahkoihin pukeutuneina ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahkaisilla remmeillä. Sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä.

Kristityt yrittivät lopettaa tämän juhlan 400-luvun lopussa. Siihen kuuluneita perinnäistapoja siirtyi kuitenkin edellisenä päivänä vietettyyn pyhän Valentinuksen päivään. Kristityillä juhla on ollut kahden Valentinus-nimisen kristityn pyhimyksen päivä, mutta ei tiedetä tarkkaan kumpaa Valentinusta on tarkoitettu. Toinen näistä henkilöistä oli roomalainen pappi ja toinen Ternin piispa. Päivä omistettiin Valentinukselle vuonna 350, ja nykyäänkin se on myös Valentinin nimipäivä.

Valentinuksen päivän romanttiseen rakkauteen liittyvillä tavoilla ja uskomuksilla on pitkä historia etenkin Englannissa ja Ranskassa, jossa vietettiin jo 1300-luvulla ystävänpäivän juhlia ja rusettiluistelun kaltaisia lemmenarpajaisia. Viralliseksi juhlapäiväksi Valentinuksen päivä julistettiin Englannissa vuonna 1537. Etelä-Euroopassa arvellaan, että linnut valitsevat itselleen parin juuri Valentinuksen päivänä.

Vasta 1800-luvun alussa Valentinuksen perinne siirtyi Atlantin yli Yhdysvaltoihin. Siitä kasvoi nopeasti suuri kansanjuhla kortteineen ja lahjoineen. Samaan aikaan päivän vietto oli jo unohtunut monissa Euroopan maissa. Yhdysvalloissa on muun muassa tytöillä sellaisia uskomuksia, että ensimmäinen mies, joka kävelee heitä vastaan ystävänpäivänä, on Valentine, eli se heidän oikeansa. Lisäksi uskotaan, että ystävänpäivänä omenan halkaiseminen ja siementen lukumäärän laskeminen todistaa sen, kuinka monta lasta kyseinen tyttö saa. Yhdysvalloissa rusettiluistelu kuuluu ystävänpäivän perinteisiin." (lähde)


Ystävät isolla yyllä


Omat ystäväni asuvat ympäri Suomea, joidenkin kanssa pidetään yhteyttä lähes päivittäin, joidenkin kanssa tavataan harvemmin. Yhteistä kaikille ystävilleni on se, että juttumme jatkuu aina siitä, mihin on edellisellä kerralla jääty. Elämääni on löytynyt upeita, kannustavia ja luotettavia ystäviä, joille en epäröi soittaa silloinkaan, kun elämä tarjoilee sitruunoita.

Olen hurjan kiitollinen kaikista ystävistäni, sillä ilman heitä elämäni olisi tyhjää. Eräs ystäväni viettää maaliskuussa kolmekymppisiään, yhden ystävän kanssa ollaan tunnetu jo 25 vuotta, yhdestä ystäväpariskunnasta tulee pian vanhempia ja yhden ystävän kanssa lähdetään kesällä taas valloittamaan Suomea.

KIITOS kaikille ystävilleni, että olette olemassa. Teette elämästä elämisen arvoista


Blogisisaret - blogimaailman ystävät

Olen aiemminkin kertonut, että kuulun pieneen ja tiiviseen blogiyhteisöön, joka kantaa nimeä Blogisisaret. Yhteisömme täyttää kohta jo vuoden, vaikka tuntuu, että olisimme olleet olemassa jo paljon kauemmin! Olemme järjestäneet erilaisia blogijuttuja, kuten Tervetuloa syksy ja Tervetuloa talvi -teemaisen postaussarjan, tavanneet miitissä Tampereella ja monenlaista muuta. Parasta yhteisössä  on se, että sieltä saa aina vertaistukea ja apua sekä yhteisö on täynnä inspiroivia tyyppejä.

Ystävänpäivän kunniaksi Kuiskauksia -blogin Niina sai idean lähettää toisillemme ystävänpäiväkortit. Minä sain kunnian lähettää Emilialle Turkooseja unelmia -blogista ja puolestani sain kortin Mitäs meille...? -blogin Lauralta. Oli jännittävää suunnitella korttia ja miettiä, millaisen askartelisin :)

Muut blogisisaret, jotka osallistuivat tähän ystävänpäivän korttien lähettämiseen löytyvät alta:
3 kommenttia:

  1. Mukavaa myöhästynyttä ystävänpäivää. Kivoja kortteja olette lähetelleet toisillenne! Harmi, etten nyt pystynyt osallistumaan.

    VastaaPoista
  2. Hurjan paljon ihania kortteja ollut liikkeellä! Aivan mahtavaa, että on nämä blogisisaret. <3

    VastaaPoista
  3. Tänä vuonna itseasiassa vasta ensimmäistä kertaa tutustuin ystävänpäivän historiaan, siellä tuli vastaan kyllä yllätyksiä! :D Kiitos vielä ihanasta kortistasi <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan