Slider

Saariston rengastie: Iniö ja Kustavi

tiistai 27. helmikuuta 2018


iniön kirkko

Saariston Rengastie -saaga saa viimein jatkoa! Reissumme aiemmat kohteet olivat Parainen ja Nauvo sekä Korppoo ja Houtskari.

Iniö

Iniö on entinen Suomen kunta, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa ja oli osa Länsi-Suomen lääniä. Kunta oli kaksikielinen, 70 prosentilla sen asukkaista oli äidinkielenään ruotsi ja 30 prosentilla suomi. Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö yhdistyivät vuoden 2009 alussa uudeksi Länsi-Turunmaan kaupungiksi, jonka nimi vuoden 2012 alussa muutettiin Paraisiksi.

Iniön naapurikunnat olivat ennen kunnan lakkauttamista Brändö, Houtskari, Korppoo, Kustavi, Taivassalo ja Velkua. Kunnassa oli vuoden 2008 lopussa 249 asukasta.

-------------------------------
Iniön on hyvin pieni paikka ja reissullamme poikkesimme vain Iniön kirkolla, jonka jälkeen kävimme Cafe Alppilassa syömässä pientä suolaista ennen kuin lossi lähtisi Kustaviin. Tämä lossiväli oli niitä harvoja välejä, joita jouduimme odottamalla odottamaan. 

sophia wilhelminan kirkko

Sophia Wilhelminan kirkko

Iniön vuosina 1797-1800 rakennettu kirkko vihittiin käyttöön 1801 ja sai vastasyntyneen prinsessan mukaan nimekseen Sophia Wilhelmina. Tulipalo vaurioitti kirkkoa pahasti vuoden 1880 pitkänäperjantaina, ja korjaukset kestivät vuoden verran. Kirkon esineistä mainittakoon kattoon ripustettu votiivilaiva, kolmimastoparkki Maria, sekä erikoinen messinkinen kattokruunu, joka on koottu kahdesta 1600-luvun kruunusta. Kirkon kahta kirkonkelloa soitetaan vielä nykyisinkin käsin.

iniö kirkko

iniö kirkko

iniö

kustavi

Kustaviin päästessämme olimme jälleen takaisin mantereella, joka helpotti kun ei tarvinnut seurata kelloa niin tarkasti, kun saaristossa piti pysyä aikataulussa lossien vuoksi.

Kustavin Käsityökylä

Saapuessamme mantereelle oli jo alkuilta. Ehdimme poiketa kuitenkin vielä Kustavin Käsityökylässä ennen sen sulkeutumista siltä päivältä. Kiertelimme eri rakennuksia ja ihailimme kauniita käsitöitä. Käsityökylässä oli myös pehmoisia lampaita aitauksessa :)

Kustavin Käsityökylästä suuntasimme Turkuun yöksi ja jatkaisimme Turusta seuraavana aamuna reissuamme ennen kotiinpaluuta.

kustavi


Muut Saariston rengastie -postaukset:


kustavi2 kommenttia:

  1. Tämä rengastie on niin hieno, paljon kaunista katsottavaa ja koettavaa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan