Slider

Kesäinen Helsinki

perjantai 11. lokakuuta 2019

eduskuntatalo

Kesälomani viimeisellä viikolla olimme muutaman päivän Helsingissä turisteilemassa. Ajatella, että nyt alkoi jo syysloma ja kesälomani päättymisestä tulee kuluneeksi pian jo kolme kuukautta. Miten nopeasti aika meneekään! 

Kävimme noiden päivien aikana mm. Kansallismuseossa (itse asiassa kahdesti) ja olin vaikuttunut Nick Brandtin Inherit the Dust näyttelystä, joka oli valokuvanäyttely. Lisäksi kävimme Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa, Vanhankaupunginkoskella, Oodissa, Temppelinaukion kirkossa sekä Tuomiokirkossa.

Käyn Helsingissä ihan liian harvoin. Monia ystäviä on muuttanut PK-seudulle, joten majapaikka löytyy aina jonkun luota. Kuten moni muukin kaupunki Suomessa, on Helsinkikin kesällä mahtava kaupunki "turisteilulle". Tampere on aina sydämeni valittu ja siellä on koti, mutta silloin kun haluaa "kadota" ihmismassaan, Helsinki tarjoaa siihen loistavan mahdollisuuden. Rakastan Helsingin korkeita kerrostaloja, katuvaloja, jotka roikkuvat katujen yläpuolella ja heiluvat tuulessa.

Ensi kesänä täytyy ehdottomasti tehdä uusi kesälomamatka Helsinkiin muutamaksi päiväksi :)

oodi kirjasto helsinki

Olen katsellut Oodin avautumisesta lähtien ihmisten kuvia ja somepäivityksiä Oodista, joten täytyihän se käydä tsekkaamassa itsekin. Kierreltiin Oodia ympäri ämpäri. Asiat, jotka sykähdyttivät oli mahdollisuus käyttää ompelukoneita, mukavat pienet työtilat omassa rauhassa, keinutuolit (!!) ja aivan ihanat maisemat Oodin terassilta. 

eduskuntatalo helsinki

eduskuntatalo
Oodin terassilta oli suora näkymä Eduskuntatalolle.

helsingin rautatieasema

valokuvia ympäristöministeriö

helsingin tuomiokirkko


Helsingin Tuomiokirkko on varmasti yksi kuvatuimpia nähtävyyksiä Helsingissä ja Suomessa, onhan se paraatipaikalla Senaatintorilla. Aikaisemmin olen ihaillut kirkkoa vain ulkopuolelta, mutta kirkon ollessa auki piipahdimme katsomaan kirkkoa sisältäkin. Olin yllättynyt, miten pieni kirkko olikaan sisältäpäin. Tuomiokirkko on sisältä kuitenkin kaunis, yksinkertainen - mutta näyttävä.helsingin tuomiokirkko

kansallisarkisto helsinki

kaisaniemenranta kaisaniemi

Kävelimme eräänä iltana Kaisaniemen rannassa katselemassa auringonlaskua. Vieressähän sijaitsee Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, joka täytyy ottaa vaikkapa ensi kesänä vierailukohteeksi. Tällä kertaa puutarha oli jo suljettu kun kuljimme rantaa pitkin.

kaisaniemi

temppeliaukion kirkko helsinki

Temppeliaukion kirkko, jonka olin nähnyt aiemmin vain kuvissa. Vierailuhetkellämme paikalla oli pianisti soittamassa ja kirkossa meidän lisäksemme ihan hirveä määrä turisteja. Eihän se turistimäärä ollut mitään verrattuna vaikkapa Pietarissa Iisakin kirkkoon tai Verikirkkoon, mutta hämmentävän paljon turisteja silti oli ajatellen sitä, että olimme Suomessa. Kaikesta väkimäärästä huolimatta kirkossa valitsi kuitenkin rauhaisa tunnelma.

temppeliaukion kirkko

helsinki kamppi pysäkkikahvila


Kampissa eräs metropysäkki oli poistettu käytöstä ja siihen oli tehty hauska pysäkkikahvila. Mahtava idea! Toivottavasti kahvila ei jäisi vain yhden kesän jutuksi :)Hyvää syntymäpäivää rakas Tampere!

lauantai 5. lokakuuta 2019

Tampere ruska

Rakas Tampere

Olen pikkukaupungin kasvatteja ja kun 13 vuotta sitten muutin Tampereelle minua jännitti käytännössä kaikki Tampereeseen liittyvä. Mm. se, pitääkö bussikuskille sanoa mihin on menossa. Sen mikä on iskostunut päähäni ovat pyörätiet, sillä ensimmäisen kuukauden aikana törmäsin (konkreettisesti) kaksi kertaa Kalevassa asennevammaiseen mieheen, joka paheksui sitä, että ajoin pyörällä jalkakäytävällä. No, mutta en minä pahalla! Itselläni oli mennyt ohi muutamat liikennesäännöt, koska pikkukaupungissa kaikki lapsista vanhuksiin ajoivat jalkakäytävällä. Sittemmin olen oppinut, että Hämeenkatua ei saa ajaa talvella lainkaan. Pyöräteitä on onneksi tullut lisää, mutta onhan se lainmukainen pyöräily tehty välillä aika hankalaksi. 

Tampere on kuitenkin kaupunki, joka on vienyt sydämeni täydellisesti. Rakastan tätä pientä suurta kaupunkia, joka on samaan aikaan riittävän suuri, muttei liian pieni. Keskusta on pieni ja kompakti ja vähitellen myös vapautumassa ratikan rakentamisen rempasta. Uskon, että kun ratikka aloittaa liikennöinnin, vähitellen unohtuu tietyöt, joista me kaupunkilaiset olemme saaneet tai joutuneet nauttimaan jo hyvän tovin. Valoa on kuitenkin tunnelin päässä, heheh (eikä se ole juna vaan ratikka ;)

Tampere on saanut syntymäpäivänsä kunniaksi upean ruskan ylleen. 1.10.1779 Kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen perustamisasiakirjan. Tuolloin Tampere oli vain pikkuinen 200 asukkaan kylä. Nyt, 240 vuotta myöhemmin Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja asukkaita on yli 235 000.

ruska

Tallipiha Tampere

Tampere-päivän tunnelmissa


Olen jo vuosia osallistunut Tampere-päivän ohjelmaan ja perinteeksi on muodostunut vierailla jossain ennestään tuntemattomassa paikassa. Tänä vuonna olisin halunnut vierailla Tuomiokirkon tornissa, mutta sitä vaihtoehtoa ei löytynyt ohjelmalistalta. Tänä vuonna sen sijaan vierailin Pajasaaressa, Navigaatioseuran talossa Näsijärven rannalla. Navigaatioseuran talo oli Uusi Päivä -sarjassa Virtauksen lukion oppilaiden opiskelija-asuntola.


Tampere 240v

Näsipuisto Tampere
kukkia syksy

Palatsinraitinsilta

Näsipuisto

Navigaatioseura Pajasaari

Pajasaari


Pajasaari on Tampereella Tammerkosken niskalla Näsijärven rannalla sijaitseva saari jolla sijaitsee nykyisin Tampereen Navigaatioseura ry:n toimintakeskus.

Saari on saanut nimensä siellä jo 1800-luvulla sijainneen pajan mukaan. Saarella oli pajarakennus varmuudella vuonna 1888. Vuonna 1895 valmistui saaren kautta kulkeva Tammerkosken ylittävä Porin radan rautatiesilta. Vuonna 1912 saarelle valmistui pajan tilalle arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema Näsijärven Purjehdusseuran paviljonki sekä aallonmurtaja saaren edustalle venesatamaa suojaamaan. Purjehdusseura oli perustettu jo 1898 mutta sillä ei ollut aikaisemmin vakinaista venesatamaa eikä paviljonkia. Paviljonkia laajennettiin 1962 ja se sai silloin nykyisen ulkoasunsa. Laajennuksen suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen.

Näsijärven Purjehdusseuran vuokrasopimus päättyi 1974 kun purjehdustoiminta kävi mahdottomaksi saarelta käsin Paasikiventien sillan rakentamisen takia. Seura myi paviljonkirakennuksen Tampereen kaupungille ja rakensi uuden paviljongin ja venesataman Lentävänniemen Jänissaareen. Vuonna 1966 perustettu Tampereen Navigaatioseura vuokrasi 1976 saaren rakennuksineen Tampereen kaupungilta ja aloitti saaristolaivuri- ja rannikkolaivurikurssien pitämisen Pajasaaressa. Saaressa on myös seuran koulutusaluksen kotisatama. Pajasaaren rakennukset yhdistettiin vesi- ja viemäriverkostoon vasta vuonna 2008. Saarelle johtaa kävelysilta Tammerkosken länsirannalta. (lähde)

Navigaatioseurantalosta ei ulkoapäin uskoisi, että se kätkee sisäänsä kahden eri aikakauden rakennustyylin. Talo on verhoiltu kauttaaltaan samanlaiseksi, mutta sisällä huomaa eron; vanhempi osuus on vuodelta 1912 ja uudempi 1962. 


Navigaatioseura

Pajasaari
Navigaatioseuran talo Pajasaaressa

Milavida
Milavida - Näsilinna. 

Kuru muistomerkki
Kuru -matkustajalaivan muistomerkki. Näsikalliolla.


Tampereen parhaimmat puolet:

Puistot, luonnonläheisyys ja vesi

Tampereen keskustaa elävöittää puistot; Hämeenpuisto, Näsipuisto, Eteläpuisto. Lisäksi Kauppi ja Niihama ovat lähellä monenlaiseen liikuntaan. Lisäksi on Hatanpään Arboretum, Rauhaniemen kansankylpylä, Kaupinojan sauna/ranta..

Punatiilirakennukset

Tampere on tehdaskaupunki ja punatiili on tunnusomaista Tamperetta. Finlaysonin alue on ihana.

Kahvilat

Tampere on kahvilakaupunki! Omia lemppareita on mm. Bistro Venla Kauppakadulla, Aamurusko Tammelassa sekä Ansari Lapinniemessä.

Monipuolisuus

Olen sanonut, että Tampere tarjoaa jokaiselle jotakin.

Kulttuuri

Tampereen yksi ehdottomia parhaita puolia on kulttuuritarjonta niin lapsille kuin aikuisille. Vapriikki on museokeskus, jossa on 9 pysyvää näyttelyä ja 4 vaihtuvaa. Lisäksi Lasten kulttuurikeskus Rulla tarjoaa lapsille ja perheille mahdollisuuksia lasten tasoisesti tutustua kulttuuriin. Rullassa on muutenkin aivan älyttömän ihania ja rautaisia ammattilaisia, jotka osaavat ohjata lapsiryhmää ensimetreistä lähtien. 

Lisäksi meillä on Muumimuseo, joka on ainoa laatuaan maailmassa. Kaupungissa on erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. On ne tutut Kukkaisviikot, Tammerfest, Sauna Open Air, Lost in Music, Tampere Jazz Happening. Lisäksi Tampere on teatterikaupunki! Meillä on hurja määrä erilaisia teattereita: Tampereen työväenteatteri, Tampereen teatteri, Komediateatteri, Pyynikin kesäteatteri, Sketsiteatteri Palatsi, Ahaa teatteri, Tanssiteatteri MD, Teatteri Siperia, Teatteri Telakka, Teatteri Mukamas.. 

Historia


Tampere on kuorrutettu historialla. Onhan historia monilta osin melko traagista, mutta silti todella opettavaista. En koskaan kyllästy oppimaan jotain uutta! Monien asioiden nykytilaa on myöskin helpompi ymmärtää, kun tiedostaa asioiden menneisyyttä. 

syksy

Tampereen tulevaisuus

Tampereen kaupunkiprofiili on jo nyt kokenut muutoksia eivätkä ne jää tähän. Tampere on ollut jo jonkin aikaa yksi iso rakennustyömaa eikä ratikka ole ainoa syyllinen siihen. Kaupunkikuvaan nousee jatkuvasti toinen toistaan korkeampia hotelleita ja nyt rautateiden päälle rakennetaan Tampereen Kansi ja Areenaa, jossa pelataan vuoden 2022 Jääkiekon MM-kisat. 

Oma huoleni kaupunkikuvan muuttumisessa liittyy siihen, muuttuuko kaupunki liikaa. Toivon, että se tuttu, punatiilinen "Suomen suurin kylä" -henki ei lähde rakennustöiden mukana vaan voisin kokea kaupungin omakseni vielä 10 vuodenkin päästä.

syksyVirkatun norsun kuvallinen virkkausohje

keskiviikko 25. syyskuuta 2019

crochet elephant vaunulelu ohje


KUVA 1: krs 1. Virkkaa 15 ketjusilmukkaa

KUVA 2: krs 2. Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa 2. ketjusilmukkaan koukusta.

KUVA 3:  Virkkaa sitten 13 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (15)

KUVA 4: krs 3. 14 kiinteää silmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa viimeiseen silmukkaan, 1 ketjusilmukka, käännä (16)

vaunulelu ohje kuva

KUVA 5: kerros 4: 2 kiinteää silmukkaa ensimmäiseen silmukkaan, 15 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (17)

KUVA 7: kerros 5: 16 kiinteää silmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa viimeiseen silmukkaan, 1 ketjusilmukka, käännä (18)

KUVA 6: kerros 6: 2 kiinteää silmukkaa ensimmäiseen silmukkaan, 17 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (19)

KUVA 8: kerros 7: 18 kiinteää silmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa viimeiseen silmukkaan, 1 ketjusilmukka, käännä (20)

vaunulelu ohje virkattu norsu

KUVA 11, 9, 10 ja 12: kerrokset 8-11: 16 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (16)


virkatun norsun ohje

KUVA 13: kerros 12: 16 kiinteää silmukkaa, 5 ketjusilmukkaa, käännä (21)

KUVA 14: kerros 13: 1 kiinteä silmukka toiseen ketjusilmukkaan koukusta, 19 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (20)

KUVA 16, 15, 17 ja 18: kerros 14-17: 20 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (20)virkattu vaunulelu

KUVA 19 ja 20: kerros 18-19: 14 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (14)
virkkaaminen norsu vaunulelu

KUVA 21: kerros 20: 14 kiinteää silmukkaa, 7 ketjusilmukkaa, käännä (21)

KUVA 22: kerros 21: 1 kiinteä silmukka toiseen silmukkaan koukusta, 17 kiinteää silmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa yhteen, 1 ketjusilmukka, käännä (19)

KUVA 23 ja 24: kerros 22: 2 kiinteää silmukkaa yhteen, 17 kiinteää silmukkaa, 1 ketjusilmukka, käännä (18)
crochet elephant

KUVA 25: kerros 23: 16 kiinteää silmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa yhteen (17), päättele langanpäät

KUVA 26: Virkkaa 2 ketjusilmukkaa

KUVA 27: kerros 1: 3 kiinteää silmukkaa ensimmäiseen ketjusilmukkaan, 1 ketjusilmukka, käännä (3)

KUVA 28: kerros 2: 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen silmukkaan, 1 ketjusilmukka, käännä (6)


crochet elephant


KUVA 29: kerros 3: *1 kiinteä silmukka, 2 kiinteää silmukkaa samaan silmukkaan* toista yhteensä kolme kertaa (9)

KUVA 30: kerros 4: *2 kiinteää silmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa samaan silmukkaan* toista yhteensä kolme kertaa

KUVA 31: kerros 5: *kolme kiinteää silmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa samaan silmukkaan* toista yhteensä kolme kertaa (15)

KUVA 32: Virkkaa kiinteitä silmukoita reunaan siten, että langanpätkä jää kiinteiden silmukoiden sisälle piiloon.

elephant toy

KUVA 32 ja 33: Ompele korvat kerroksien 17 ja 18 väliin.


Virkkaa 2 x norsu ja 2 x korva. Ompele korva kiinni norsuun ennen kuin yhdistät norsuosat toisiinsa.
Suosittelen ompelemaan norsuosat oikeat puolet vastakkain ja kääntämään norsut ennen täyttämistä.
Näin reunoista tulee siistimmät.


PS: Pahoittelut, että kaikki kuvat eivät ole virkkausjärjestyksen mukaisessa järjestyksessä. Kollaaseja tehdessäni huomasin liian myöhään, että kuvat olivatkin vaihtaneet paikkaa!


Kiikunlähde - lähde, jonka tulevaisuus on vaarassa

lauantai 21. syyskuuta 2019

kiikunlähde hollola

Kesän roadtripillä käytiin ihmettelemässä Kiikunlähdettä, joka sijaitsee Hollolassa. Olen nähnyt lukuisia kuvia somessa Kiikunlähteestä. Nyt tuo turkoosi vesi piti käydä omin silmin toteamassa. Näky, jonka lopulta näin tuotti kuitenkin enemmän surua kuin iloa.

#kiikunlähde Hollola
Kiikunlähdettä pääsee ihailemaan enää vain näköalatasanteelta.

Mikä on Kiikunlähde?


Kiikunlähde on Suomen suurin lähdeallas, jonka vesi on värisävyltään turkoosia. Lähde on pituudeltaan 400 metriä ja leveydeltään leveimmillään 100 metriä. Lähde ei jäädy talvellakaan. Kiikunlähde oli yksi Järven tarina elokuvan kuvauslokaatioista vuonna 2014 kuvatussa elokuvassa. Elokuvan myötä Kiikunlähteellä on käynyt kuhina - jopa siinä määrin, että tällä hetkellä Kiikunlähteellä liikkumista on rajoitettu ja lähteen maisemia katsellaan nyt näköalatasanteelta. 

Kiikunlähde on yksityisalueiden ympäröimä ja matka parkkipaikalta lähteelle onkin erilaisten kieltokylttien johdattelema. Näköalatasanne on rakennettu siksi, että alueen kasvillisuus ei kestänyt enää kävijämääriä - lähteellä saattaa käydä jopa pari sataa kävijää päivässä. Näköalatasanteelle mahtuu n. 4-5 ihmistä samaan aikaan. Näkymä on melko rajoittunut. Näköalatasanteen rakentamisella ja liikkumisen rajoittamisella yritetään saada puiden juuret elpymään. Kiikunlähteelle on käynyt samalla tavalla kuin Paavolan tammelle, jolla kävimme viime kesänä roadtripillä. Surullista molempien upeiden luonnonilmestyksien kannalta. Me ihmiset kulutamme tämän pallon loppuun toiminnallamme.

Kun Instagramiin laittaa hakusanaksi #kiikunlähde niin liian monessa kuvassa ihmiset ovat jättäneet noudattamatta ohjeistuksia ja menneet ottamaan kuvia rannalle. Jos menet käymään Kiikunlähteellä, pysy sallitulla alueella (eli näköalatasanteella) - näin autat luontoa toipumaan. Itseäni harmittaa, että sosiaalinen media ajaa luonnon edelle. 

näköalatasanne Hollola

turkoosia vettä
Kuvasta näkyy miten kasvusto on kulunut pois.
Olin saanut etukäteen tietoa siitä, että Kiikunlähteelle on rakennettu näköalatasanne, joten mitään käyskentelyä lähteen ympärillä ei pääsisi enää tekemään - ja aika näyttää pääseekö enää koskaan. Luin Ylen julkaiseman jutun, jossa yhtenä päähuolena on lähteen tulevaisuus: "Hollolassa ei ole päätetty, miten lähteen suojelemiseksi tullaan jatkossa toimimaan, mikäli aidat eivät pidättele vierailijoita. Ympäristösihteeri Järvinen sanoo, että toimenpiteitä täytyy miettiä, jos näyttää siltä, että rantaviiva ei kielloista huolimatta saa elpyä rauhassa."


Oletko sinä käynyt Kiikunlähteellä? Mitä sinä ajattelet siitä, että ihmiset menevät ottamaan kuvia sosiaaliseen mediaan lähteen reunalle?

Visit HollolaKesän vaunuleluja

maanantai 16. syyskuuta 2019

norsu vaunulelu

Käsityörintamalla on ollut hiljaisempaa. Tässä kuitenkin muutamia vaunuleluja, jotka ovat valmistuneet kesän aikana :) 

vaunulelu norsu elephant toy


for the baby elephant toy

norsu vaunulelu

vaunulelu norsu

elephant toy for the baby
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan