Slider

Suomen vanhimman matkailunähtävyyden partaalla - Imatrankoski ja Valtionhotelli

torstai 25. kesäkuuta 2020

Imatrankoski Imatra Suomi Finland

Vuoden 2018 loppukesästä aloimme ystäväni kanssa suunnitella vuoden 2019 roadtripiä. Näin tuolloin ensimmäistä kertaa kuvan Imatran Valtionhotellista enkä voinut uskoa, että tällainen paikka voisi olla Suomessa. Niinpä Imatran Valtionhotelli ja tietenkin myös vieressä kohiseva Imatrankoski valikoituivat reissumme kohteiksi. Valtionhotelli valikoitui luontevasti myös majoituspaikaksemme, sillä vastaavassa paikassa tuskin tulee koskaan enää yövyttyä. 

Kesä 2019 Imatrankosken suhteen oli suotuisa senkin suhteen, että Imatrankoski ehti olla remontissa 4 vuotta ja vuoden 2019 kesä oli ensimmäinen, kun koskishow palasi jälleen ohjelmistoon kosken remontin valmistuttua. 

Valtionhotelli

Valtionhotelli

Imatran Valtionhotellin suunnitteli Usko Nyström. Hotelli valmistui vuonna 1903. Aiemmin kivirakenteisen valtionhotellin paikalla on ollut kaksi puuarakenteista hotellia, jotka tosin paloivat 1900-luvun alussa. Nämä hotellit ovat olleet erityisesti Pietarin ylhäisön suosiossa. 

Hotelli on ollut myös toisenlaisessa käytössä historiansa aikana, sillä se toimi sotilassairaalana sisällissodan aikana. Toisessa maailmansodassa hotelli oli Kannaksen armeijan esikuntana ja jatkosodassa päämajan sotilashallinto-osastona. Imatran ilmantorjuntakeskus toimi hotellin kellarissa toisen maailmansodan aikana. Hotelli restauroitiin alkuperäiseen asuunsa 1985-1987. (Lähde)

Meidän hotellihuoneemme ikkunat olivat parkkialueen suuntaan, joka ehkä hieman harmitti. Alunperin meidät oli sijoitettu kylpylärakennuksen puolelle, emmekä olisi näin ollen päässeet lainkaan majoittumaan varsinaisen Valtionhotellin puolelle. Onneksi yksi huone vapautui sopivasti meille.

Hotellihuone oli miellyttävä. Ainoa hieman "kuumottava" piirre oli, että vessassa oli ikkuna, muttei verhoja :D Illalla ei tehnyt mieli sytyttää valoja ;) Ei vessan ikkunasta suoraa näköyhteyttä ollut esimerkiksi toiseen rakennukseen, mutta en kokenut tarpeelliseksi lähteä testaamaankaan millaisia reaktioita mahdollisesti aiheuttaisin ohikulkijoissa :D Imatran Valtionhotelli

Koskinäytökset alkavat

Ajelimme ensimmäisenä Valtionhotellille tsekkaamaan itsemme sisään ja pian sen jälkeen pitikin lähteä kohti Imatran koskea, sillä koskinäytös oli alkamassa piakkoin. Valtionhotelli sijaitsee onneksi aivan kosken vieressä, joten päästäksemme paraatipaikoille piti kävellä hyvin lyhyt matka. Olimme  hyvissä ajoin (varmaankin noin tunti ennen näytöksen alkua) ja saimme hyvät paikat. Ihmisiä alkoi kerääntyä sillalle ja tie suljettiin näytöksen ajaksi. Oli huikea seurata, miten valtavat vesimassat lähtivät valumaan ja kuohumaan. Kuvista katsellessa ihmiset kosken reunalla näyttävät lähinnä muurahaisenkokoisilta, niin valtava koski on. Ainoa harmi koskinäytöksessä oli, että yhden padon luukut eivät auenneet. Jotain pientä teknistä fiksaamista koskinäytös siis vielä tarvitsi monen vuoden remontin jälkeen toimiakseen oikein.

Kun koskinäytös oli ohi, kosken reunalle päästettiin ihmisiä taas kulkemaan. Kiertelimme eri puolilla kosken reunoja ja hämmästelimme miten nopeasti äsken kuohunut koski vaimeni ja hiljeni pieneksi puroksi ja lopulta kuivui kokonaan.

Kävelimme pitkään kosken lähistöllä näytöksen jälkeen ja ihailimme jylhän kosken muotoja. Imatrankoskea on tultu katsomaan aina ulkomaita myöten ja jopa Venäjän keisarinna Katariina II on käynyt 1772 ihailemassa koskea. 

Vuoden 2020 koskinäytökset on heinäkuun loppuun asti peruttu Koronan vuoksi. Elokuussa mahdollisesti näytöksiä esitetään, tsekkaa lisäinfo täältä.

Valtionhotelli hotellihuone

hotellihuone Valtionhotelli

Imatraa emme ehtineet ihmeemmin koluta enää illalla, sillä lähiympäristössä kuljeskeluun meni sen verran aikaan, että löydettyämme ruokapaikan palasimme hotellille ja painoimme pään tyynyyn jaksaaksemme seuraavana päivänä kiertää Lappeenrannassa. Imatrankoski oli kuitenkin niin upea, että jokaisen pitäisi päästä näkemään se omin silmin ainakin kerran elämässä. 

hotellihuone Imatra

Imatrankoski

Imatrankoski koskinäytös Imatra Suomi

Koskinäytös 2019 Imatra Suomi Finland

Vuoksi vuolaana


koskinäytös Imatra

Kruunupuisto Imatra


Matkalla Imatralle - Taavetin linnoitus ja Luumäen kirkko

sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

luumäki taavetin linnoitus

Upeaakin upeamman Verlan pahvitehtaan ja puuhiomon jälkeen matkamme jatkui. Pysähdyimme Taavetin linnoituksella ja Luumäen kirkolla.

Taavetin linnoitus

Taavetin linnoitus sijaitsee Luumäellä ja se on rakennettu Venäjän keisarikunnan armeijan toimesta. Linnoitus rakennettiin hidastamaan tai estämään Ruotsin kuningaskunnan mahdollista hyökkäystä Turun rauhan rajojen takaa.  Katariina II nimesi linnoituksen Davidovskaja Krepostiksi eli Davidovin linnoitukseksi Pyhittäjä David Tessalonikalaisen mukaan. Linnoituksen sotilaallinen käyttö lakkautettiin 1803 ennen Suomen sotaa.

taavetin linnoitus luumäki

"Linnoitus oli pieni kaupunki tuhansille ihmisille, joista osa asui linnoituksessa ja osa paikallisten asukkaiden taloissa. Lähes kaikki linnoituksen rakennukset sijaitsivat edessä näkyvällä alueella kauempana erottuvalle vallille saakka. Rakennukset, joita oli nelisenkymmentä, oli sijoitettu ruutukaavaan. Pääosa niistä oli rakennettu puusta, mutta osa taloista, kuten komendantin talo, oli tehty tiilistä. Rakennuskanta vaihteli vuosien mittaan tarpeiden ja rakennusten ränsistymisen mukaan. Lopullisesti linnoitus tyhjeni vuonna 1829, jolloin alueen jäljellä olevat rakennukset huutokaupattiin purettaviksi."


Linnoitus on siis todella ollut kaupunki asukkaille. Tällaisia vastaavanlaisia linnoituksen sisällä olleita kaupunkeja, jotka noudattavat eurooppalaista linnoituskaupunkien malleja, ovat Taavetin lisäksi myös Hamina ja Lappeenranta. Tällaisia bastioneilla ympäröityjä kaupunkeja olen nähnyt myöskin Riikassa, Kööpenhaminassa sekä tietenkin Lappeenrannassa tällä samaisella roadtripilla.


Taavetin linnoitus

Taavetin linnoitukseen on vapaa pääsy ja linnoitukseen pääsee tutustumaan opastaulujen avulla. Linnoituksesta löytyy myös frisbeegolf-rata. Linnoituksessa järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia. Kesällä linnoitukseen pääsee myös tutustumaan opastuskierroksien avulla. 


Taavetin linnoitus Luumäki

Luumäen kirkko Engel

Luumäen kirkko

Ajaessamme kohti Luumäen kirkkoa, tiesin välittömästi kenen käsialaa kirkon suunnittelu on ollut: C.L.Engelin. Kirkko on ristikirkko ja istumapaikkoja on noin tuhat. Me emme valitettavasti päässeet sisälle ihailemaan kirkkoa, sillä kirkko ei ollut auki. Toivottavasti vielä joskus pääsisi näkemään kirkon myös sisältä :)

Luumäki kirkko
Luumäen kirkon kellotapuli

Luumäen vanha hautausmaa
Luumäen vanha hautausmaa
Matkamme jatkui Luumäeltä kohti Imatraa - Imatran koskea sekä Imatran Valtionhotellia, joista lisää seuraavassa postauksessa :)

Aiemmat Roadtrip 2019 postaukset:

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas - Unescon Maailmanperintökohde
Kiikunlähde - lähde, jonka tulevaisuus on vaarassa
Roadtrip alkaa - Tiiriskosken tehtaan kautta Hollolaan!


Kaupinoja

sunnuntai 14. kesäkuuta 2020


kaupinoja tampere

Näsijärvi

auringonlasku

Näsijärvi Kaupinoja auringonlasku Kauppi

sunset

Näsijärvi


Kumpulan kasvitieteellinen puutarha - kasvimatka maailman ympäri

sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Viime kesänä vietimme muutaman päivän Helsingissä ja vierailimme eri paikoissa. Postasinkin Helsinki-visiitistämme jo viime vuoden puolella. Vierailusta voit lukea täältä

Yhtenä päivänä suuntasimme Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Yösijamme sijaitsi kävelymatkan päässä Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta. Sää oli upean aurinkoinen, kun vähän puolen päivän jälkeen saavuimme puutarhalle.

puutarha

ohjekyltit

Meillähän on Tampereella oma Hatanpään Arboretum, joka on tamperelaisten ylpeys. Siksi näiden puutarhojen näkeminen ja kokeminen johtaa vääjäämättä aina siihen, että vertaan paikkoja "meidän" Arboretumiin. Miten kävi Kumpulan kanssa?


Helsinki Kumpula kasvitieteellinen

Kumpulan puutarha on jaettu kulttuurikasvien- ja maantieteelliseen kokoelmaan. Maantieteellisessä kokoelmassa on lajeja niiden alkuperämaiden mukaan  Euroopasta, itäisestä ja läntisestä Pohjois-Amerikasta, Japanista ja Kaukoidästä. Kulttuurikasveihin kuuluvat koristekasvit, lääkekasvit ja ravintokasvit. Lisätietoja puutarhassa löytyy Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan sivuilta

Kumpulan kasvitieteellinen oli upea. Puutarhan jaottelu on todella mielenkiintoinen ja oli hauska tutustua lajeihin myös muista maista. Miljöötä on tehty pieteetillä. Mahtava paikka viettää kesäpäivää ja istahtaa välillä ihailemaan maisemia ja kasveja. Jos kahvihammasta alkaa kolottaa, niin puutarha-alueelta löytyy myös kahvila. Ainoa miinus, jonka keksin, on ettei Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan käy Museokortti. Sen vielä kun saisi niin avot :) kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avautunut jälleen koronan jälkeen ti 2.6.2020. Sisäänpääsymaksujen hinnat alennusryhmineen löytyvät puutarhan omilta sivuilta

Helsinki kumpula

kumpula

ruukku-ukko helsinki

Helsinki

Kumpula kesä puutarha

rautaesiintymä Helsinki

siirtolapuutarha

Suorituspaineita

sunnuntai 31. toukokuuta 2020


koristekirsikkapuu

Olen avannut lukuisan määrän luonnoksiani tänä keväänä, ajatuksena kirjoittaa postaus ja julkaista se. Joka kerta kirjoitusinto on hiipunut ja postaus on jäänyt kesken. Luonnoksissa roikkuu viime kesältä valehtelematta 10 erilaista postausta paikoista, joissa kävin - Roadtripinkin kohteita on julkaisematta edelleen. 

Olen välillä miettinyt, että julkaisisin vain kuvat ilman tekstiä. Tuntuu, ettei vain ole mitään sanottavaa. Frenckell Tampere

Finlayson Siperia

Meidän piti suunnata ystävän kanssa roadtripille länsirannikolle Kristiinankaupungista aina Vaasaan asti. Olin laatinut google docksin vierailtavista paikoista, listalla oli mm. Tankarin majakka. No, kuten tiedetään, kaikki meni tänä keväänä ja kesänä toisin. Eiköhän rannikko ole paikallaan ensi kesänäkin.

Huomasin akuuteimman koronan aikana olevani aika tyytyväinen - on ihan ok olla kotona, ei tarvitse (eikä saa) viilettää pitkin poikin Suomen maata. Nyt jälkikäteen oivalsin kuormittuvani somesta ja sen tuomasta suorituspaineesta. Olen muutenkin suorittamiseen taipuvainen ihminen ja se onkin yksi oppimisen asia omalla kohdallani - olla kuuntelematta liikaa ulkopuolelta tulevia suorituspaineita. 

koristekirsikkapuut Tampere

Kaipaan aikaa, kun blogien kommenttibokseissa keskusteltiin ja kommentoitiin asioita. Kommentoinnin vähentyminen on näkynyt jo kauan myös blogikollegoiden blogeissa. 

Ehkä nämä fiilikset vain liittyvät tähän kummalliseen kevääseen, ehkä vielä löytyy se into ja palo blogin kirjoittamiseen uudelleen. Jos ei, niin sitten on ehkä syytä miettiä uudelleen blogin jatkamista. 

Kaikesta huolimatta, ihanaa sunnuntaita ja alkavaa kesää ♥ 

kevät kukat kukkaloisto

koristekirsikkapuutKyrkösjärven rannalla, esteettömällä Järvilaavulla

sunnuntai 3. toukokuuta 2020

seinäjoki kyrkösjärvi

seinäjoki järvilaavu

luontopolku seinäjoki retkeily


Talviloma on enää kaukainen muisto vain. Maailman tilanne on muuttunut sen jälkeen täyskäännöksen. Maahamme on julistettu poikkeustila jo muutama viikko sitten. Elämme historiallisia aikoja. Mietin, mitä lapset muistavat tästä ajasta? Itse olen ollut lapsi silloin, kun 90-luvulla iski lama. En tosin muista juurikaan niistä ajoista mitään. 

No, palataan kuitenkin talvilomaviikkoon (viikko 9), jolloin kaikki oli vielä hyvin ainakin Suomessa.

Kävin lomalla moikkaamassa hyvää ystävääni, jonka kanssa lähdimme metsäretkelle Kyrkösjärvelle. Väkeä oli paljon liikkeellä ja nuotiopaikalla riitti makkaranpaistajia. Kyrkösjärvi oli itselleni uusi tuttavuus. Polut olivat paikka paikoin erittäin jäässä, mutta silti paras tapa edetä polulla oli kävellä jäisellä osuudella sen sijaan, että yrittäisi rämpiä ojassa, jossa oli sulempaa. Minä lähinnä pelkäsin, että kaadun ja kamera menee rikki ;) Se onkin yleinen vitsi kaverini kanssa, kun Paukanevalla vieraillessa murehdin kaatumista ja päätymistä suohon - näin itseni sieluni silmin uponneena suohon, vain kameraa pitelevän käden pilkistävän esiin. 


näkötorni luontopolku kyrkösjärvi maisema

Lähdimme liikkeelle hieman puolen päivän jälkeen. Jätimme auton parkkipaikalle ja lähdimme kävelemään sitä jo aiemmin mainittua jäistä polkua pitkin kohti Järvilaavua. Parkkipaikalla oli paljon autoja jo meitä ennen, joten yksin ei tarvitsisi olla. Järvilaavulle päästyämme havaitsimme, että järveltä tuulee todella kylmästi. Grillasimme makkarat ja yritimme tehdä "perinteistä retkiherkkua" eli banaania, johon on laitettu suklaapaloja. Sanotaanko näin, että kyseisen kokeilun perusteella siitä ei ainakaan toistaiseksi tullut meidän retkiherkkuamme. Suklaa ei meinannut millään sulaa ja asiaa ei auttanut ainakaan hillittömän kylmä tuuli, joka puhalsi järveltä. 

metsä kyrkösjärvi luontopolku

Eväiden syönnin jälkeen piti päästä liikkelle, ennen kuin jäätyisimme kokonaan. Metsään päästyämme ei tuullut enää ja lämpötila oli oikein sopiva. Kuljimme Kyrkösjärven luontopolkua pitkin pysähtyen ainakin siirtolohkareen ja rajapyykin kohdalla. Kiipesimme Kyrkösvuorelle ja näkötorniin katselemaan Kyrkösjärveä. Loggasimme myös matkalla yhden geokätkön.

Paluumatka Kyrkösvuorelta olikin melkoista tasapainoilua, sillä alaspäin meneminen melko jäistä mäkeä pitkin vaati tarkkaa keskittymistä ja jokaisen liikkeen harkitsemista. Selvisimme kuitenkin ehjin nahoin. Loppumetrit sujuivatkin leppoisasti. Parkkipaikallakaan ei ollut enää niin paljon autoja kuin tullessa. Oli kiva reissu, vaikka nuotiopaikalla olisi ollut kiva istua pidempään, mutta kylmän tuulen vuoksi se ei ollut mahdollista. Oli hauska tutustua taas uuteen luontokohteeseen Seinäjoella. Saa nähdä mihin seuraavaksi suunnataan ja erityisesti, MILLOIN se edes on mahdollista. 

näkötorni kyrkösjärvi seinäjoki

näkötorni seinäjoki

luontopolku seinäjoki talviloma

luontopolku metsä luontokuvaus retkeily

luontopolku kartta metsä loma talviloma


CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan