Slider

Kansallispuistoja ja luontopolkuja Kouvolan ja Kotkan seudulla

perjantai 14. tammikuuta 2022

 

kotka merireitti santalahti

Kaupallinen yhteistyö: Visit Kouvola ja Visit Kotka-Hamina

Usein ajatellaan, että luontoretkeillä voi vain lähinnä keväällä ja kesällä tai korkeintaan alkusyksystä. Retkikohteet ovat avoinna ympäri vuoden ja jokainen vuodenaika luo niihin omanlaisensa tunnelman jo pelkästään siksi, että maisemat näyttävät erilaiselta kesällä ja talvella. Nuotion ääressä istuminen on aivan erilaista lämpiminä kesäöinä kuin kylminä pakkasiltoina talvella. Olipa kesä tai talvi, syksy tai kevät, sielu ja mieli lepäävät luonnon keskellä. 

Pääsin tekemään kaupallista yhteistyötä Visit Kouvolan ja Visit Kotka-Haminan kanssa pitkäaikaisen ystäväni Kristan kanssa, joka kutsui minut mukaansa tutustumaan Kouvolan ja Kotkan seudun luontoretkikohteisiin. Reissumme alkoi Repoveden kansallispuistosta jatkuen Kouvolan kaupunkimaisemiin, Kotkan merimaisemiin ja lopuksi Valkamusan kansallispuistosta Santalahteen. Oli mahtavat kolme päivää kulkea pitkästä aikaa luonnossa, kamera kaulassa, kuunnellen lumen narskuntaa jalkojen alla, kauniiden maisemien keskellä.

lapinniemen riippusilta repovesi
Lapinsalmen silta on uusittu 2019.

Repoveden kansallispuisto - jyrkkiä kallioita ja jylhiä pystysuoria kalliojyrkänteitä

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mäntyharjun alueella. Kansallispuisto on perustettu vuonna 2003. Repovedelle ominaista on jylhät kalliot ja korkeat mäet. Lupaan, että Repovedellä retkeiltyäsi seuraavana päivänä pohkeissa tuntuu mukavasti ;) 

Merkityille reiteille pääsee Tervajärven, Lapinsalmen tai Saarijärven pysäköintialueilta. Repovedellä on neljä merkittyä reittiä: Ketunlenkki (3,5km), Korpinkierros (4,3km), Koppelon kierros (8,3km) ja Kaakkurin kierros (26km). Repoveden tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Lapinniemen riippusilta ja Olhavanvuoren seinämä, joka kohoaa peräti 50 metrin korkeuteen järvenpinnasta.

Teimme päiväretken Repovedelle. Jätimme auton Lapinsalmen parkkipaikalle ja lähdimme kulkemaan Ketunlenkkiä Kapiaveden pohjoispuolta pitkin kohti Määkijän taukopaikkaa. Matkaa Määkijälle tuli n. 1,6 km. Teimme tulet nuotioon sekä retkikeittimellä ruokaa. Viima kävi järveltä, joten nuotio lämmitti kohmeisia sormia. Kun matkamme taas jatkui kohti Katajavuorta, keho lämpesi pian siirryttyämme kulkemaan takaisin metsään, jonne tuuli päässyt tuivertamaan. 

Katajavuorella ihailimme aivan m i e l e t t ö m i ä maisemia ja keitimme jälkiruokakahvit mutteripannulla - kahvimme oli tuunattu kermavaahdolla ja vaahterasiirapilla, joka oli yllättävän toimiva kombo :) Katajavuorelta laskeuduimme jyrkkiä portaita pitkin alas päivänvalon vähitellen vähentyessä. Jaloissa alkoi tuntua päivän aikana tallatut kilometrit, mutta mieli oli iloinen, kun oli saanut viettää päivän luonnossa retkeillen.

Repovedelle on palattava vielä uudestaankin - haluan ehdottomasti nähdä miltä se näyttää muinakin vuodenaikoina - varmasti upealta, koska sitä se oli jo talvihunnussa.

VINKIT TALVIRETKEILYYN REPOVEDELLÄ:

1. Katajavuori

Kannattaa nähdä vaiva ja kiivetä ylös asti, vaiva palkitsee lopussa! Pidä kaffepaussi maisemien ihailun lomassa.

2. Lapinsalmen silta

Lapinsalmen sillalta voi ihailla 12m korkeudesta vanhaa uittoreittiä. Silta on uusittu vuonna 2019 ja se on 55 metriä pitkä. 

katajavuoren näköalapaikka repovesi
Katajavuorelta avautuu upeat maisemat.
Moronvuoren päivätupa Valkmusa
Moronvuoren päivätupa Valkmusan kansallispuistossa.


Valkmusan kansallispuisto - 40 erilaisen suotyypin paratiisi

Valkmusan kansallispuisto sijaitsee Kymenlaaksossa, Kotkan ja Pyhtään kuntien alueilla. Valkmusan kansallispuisto on soiden luvattu maa, sillä kansallispuiston alueelta on tunnistettu peräti 40 erilaista suotyyppiä. Lähdimme liikenteeseen aamulla, ajatuksella että olisimme perillä sopivasti auringon noustessa. Jätimme auton Kananiemenharjun parkkipaikalle. Saapuessamme paikalla ei vielä ollut muita. 

Kävelimme upeiden lumikuorrutteen saaneiden puiden lomassa Moronvuoren päivätuvalle ja osuimme päivätuvalle juuri sopivasti, kun aurinko paistoi puiden latvojen välistä kauniisti. Moronvuoren päivätuvassa keitimme kahvit ja nuotiolla paistoimme vaahtokarkkeja. Polttopuita oli suojassa päivätuvalla, joten nuotio syttyi nopeasti. Kirjoitimme terveiset päivätuvan vieraskirjaan - olimme vuoden 2022 ensimmäiset kävijät. Mikä olisikaan mukavampi tapa aloittaa uusi vuosi kuin retkeillessä :) 

Valkmusasta jäi päällimmäisenä mieleen lumella kuorrutetut korkeat kuuset, ihanan tunnelmallinen Moronvuoren päivätupa sekä laaja suoalue, jonka reunamille pysähdyimme menomatkalla. Voisin kuvitella suolle kevättalvella teerisoitimen, jossa teeret ottavat mittaa toisistaan :)

VINKIT TALVIRETKEILYYN VALKMUSASSA:

1. Moronvuoren päivätupa

Hakkaa halkoja, tee tulet katettuun tulipaikkaan ja kurkista tunnelmalliseen päivätupaan. 

2. Pysähdy suonlaidalle

Valkmusassa on runsaasti suoalueita. Katsele minkä eläinten jälkiä voit bongata lumessa. Nauti karuttoman kauniista maisemista.

Moronvuoren päivätupa ValkmusaSantalahden luontopolku Kotka
Santalahden luontopolun merireitti tarjoaa upeat merimaisemat.

Santalahden luontopolku tarjoaa merimaisemia

Santalahden alue Kotkassa tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia erilaisille aktiviteeteille. Santalahdessa on esimerkiksi luontopolku, jossa on kaksi erilaista reittiä; merireitti ja metsäreitti. Metsäreitti on 2,6 km pitkä polku, joka kulkee Mussalon saaren keskiosissa. Merireitti on puolestaan 1,8 km pitkä polku, jonka varrella näkee kalliorantoja ja metsää. Merireitin eteläosassa on grillipaikka, jossa voi nautiskella omia eväitä. 

Me kuljimme merireittiä pitkin. Luontopolun varrella on opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta. Rantareitin upeimmat maisemat löytyvät tietenkin rannalta - kallioilla seistessä voi ihailla mielettömiä merimaisemia. Sää suosi retkeämme, sillä joulukuinen aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Sää oli houkutellut runsaasti muitakin retkeilijöitä luontopolulle. 

VINKIT TALVIRETKEILYYN SANTALAHDEN MERIREITILLÄ:

1. Nauti merimaisemista

Merireitti kulkee osan matkaa rannan tuntumassa. Pysähdy tähyilemään merelle.

2. Pidä tauko grillipaikalla

Pidä evästauko merireitin grillipaikalla polun eteläisessä osassa. Muistathan, että minkä jaksaa kantaa mukanaan, jaksaa kantaa poiskin - viethän roskat mukanasi. 

Ravintolasuosituksia


Pääsimme nauttimaan herkullisia ruokia Kotkan ja Kouvolan seudulla. Illastimme ensimmäisenä iltana hotellimme ravintolassa Frans ja Rosalie. Söimme kolmen ruokalajin vegaanisen menun. Vatsat täynnä kotimatka oli onneksi lyhyt hotellihuoneeseen ;) Seuraavana päivänä söimme lounasta Kotkassa sijaitsevassa Ravintola Tori Kotka, jossa oli lounaaksi tacoja uudenvuoden aaton kunniaksi. Tacot olivat sopivan täyttäviä, mutta kevyitä ja raikkaita. Itse asiassa söin tacoja ensimmäisen kerran ikinä! Illalla nautimme Venn Kotka:n antimista ruokaisten salaattien ja mocktailien kera. 

ravintola Tori Kotka

ravintola Venn Kotka


Majoitusta Kymenlaaksossa

Yövyimme reissun aikana kahdessa eri hotellissa; Kouvolassa Original Sokos hotel Vaakuna Kouvola :ssa. Hotellihuone, jossa yövyimme oli Pentik-teemainen. Muita teemoja hotellissa on Tykkimäki ja Repovesi. Hotellin aamupala oli runsas ja maittava, erityisruokavaliot oli huomioitu loistavasti. 

Kotkassa pääsimme yöpymään Santalahdessa sijaitsevaan Santa Glass Villas luksusvillassa. Villasta avautuu upeat maisemat, sillä seinät ovat suurimmaksi osaksi lasia. Ulkopuolelta ikkunat ovat peililasia. Villaan kuulu yksityinen terassi sekä ulkoporeallas. Lilluimmekin uutena vuotena ulkoporealtaan poreissa :) 


Pentik huone Sokos hotel Vaakuna
Kouvolan Sokos Hotelli Vaakunassa on Pentik-teemainen huone. 

Santa glass villas Kotka Santahamina
Santasa Glass villas tarjoaa luksushuoneita yöpymiseen.


Luontokohteita:Majoitusta:

Santalahti resort

Original Sokos hotel Vaakuna Kouvola


Ruokapaikat:

Ravintola Tori Kotka

Venn Kotka

Frans ja Rosalie


Tsekkaa myös nämä:

Verlan pahvitehdas ja puuhiomo - Unescon maailmanperintökohde


Torisevan rotkojärvet talvella - Alainen-Toriseva

torstai 23. joulukuuta 2021

 

Torisevan rotkojärvet Virrat

Torisevan rotkojärvet Virroilla


Helmikuussa 2021 tehtiin kaveriporukalla retki Virroille Torisevan rotkojärville, olin kuullut paikasta työkaverilta ja ohikin ajanut pari kertaa. Tällä kertaa oli vihdoin aika pysähtyä. Helmikuussa lunta oli runsaasti maassa. 

Torisevan rotkojärvet sijaitsevat Virroilla, aivan Kantatie 66 vieressä. Rotkojärviä on kolme - Alainen, Keskinen ja Yläinen Toriseva. Alainen-Toriseva on järvistä pisin, 1,2 km ja syvin Keskinen-Toriseva, joka on peräti 37 m syvä. 

Visit Virrat talvimaisema

Jyrkiltä kallioharjanteilta alas nuotiotulen ääreen


Jätimme auton Alaisen torisevan levähdyspaikan luo ja lähdimme etsimään reittiä korkeiden kinosten läpi kohti luontopolkua. Ohitimme Kahvimajan ja lähdimme kiertämään luontopolkua Alisen Torisevan kalliorinnettä pitkin. Hanki oli täysin koskematon, joten sitä ei ollut vähään aikaan kukaan kiertänyt. Oli oltava tarkkana, jottei kulkisi liian lähelle kallioreunaa. Pysähdyimme matkalla I.K.Inhasta ja Inkerinkalliosta kertovien taulujen kohdalle ja jatkaen matkaa taas. 

Pääsimme kalliorinteet turvallisesti alas, päätyen nuotiopaikalle. Muutama puukin onneksi löytyi ja saimme tulet aikaan. Nuotiopaikan läheltä löytyi myös puucee. Sää oli mainio retkeilylle ja eväät maistuivat makoisilta - kuten ne aina ulkona tekevätkin. 

Huomasimme, että järvelle oli tehty jäätie - joka oli melkoinen helpotus, sillä takaisin ylös kipuaminen ja tarpominen syvässä hangessa ei houkutellut. Ihailimme korkeita kallioita jäältä käsin ja pohdimme, olimmeko todella juuri äsken kulkeneet niin korkealla. 

Torisevan rotkojärvet

I.K.Inha Toriseva Virrat

Kuka I.K.Inha?


Into Konrad Nyström (12.3.1865-3.4.1930) oli suomalainen  valokuvaaja, kirjailija, suomentaja ja toimittaja. Inha syntyi Virtain Jäähdyspohjassa, mutta lapsuusvuosien jälkeen muutti perheineen Ikaalisiin. Vuonna 1877 Inha muutti Hämeenlinnaan opiskelemaan. Inha oli ensimmäisiä, jotka välittivät polkupyöriä Englannista Suomeen, sanaa polkupyörä väitetäänkin hänen keksimäkseen. 

I.K.Inha teki lukuisia kansallisia valokuvausprojekteja. Hän mm. lähti Huhtikuussa 1894 K. F. Karjalaisen kanssa Vienan Karjalaan kuvausmatkalle. Siellä hän kuvasi asukkaiden elinympäristöä, heidän elämäänsä ja tapakulttuuriaan. Reissusta otettuja kuvia oli esillä näyttelyssä loppuvuodesta 1894. Seuraavana vuonna Inha kiersi polkupyörällä Suomea lähes koko vuoden ja kuvasi maisemia Finland I bilder, Suomi kuvissa -teosta varten. Inha oli Uuden Suomettaren ulkomaan osaston toimittaja vuosina 1888–1906. 

Vuonna 2015 Vuonna 2015 paljastettiin I. K. Inhan muistomerkki Torisevan levähdysalueella Virroilla.

Lähde: Wikipedia

euroopan kaukovaellusreitti E6

Euroopan kaukovaellusreitti E6:n Suomen osuus alkaa Kilpisjärveltä ja päättyy Turkuun.

kirves lunta

Torisevan Inkerinkallio - Inkerin taru


Inkerinkallio on Alaisen Torisevan korkein kallionjyrkänne, jota kutsutaan myös Inkerinvuoreksi. Kallion kerrotaan saaneen nimensä nuorelta aatelisneidolta Inkeri Kurjelta

Vesilahden Laukon kartanon Inkeri-tytärtä oli kasvatettu kuin kukkaa kämmenellä. Ylhäisellä ja varakkaalla perijättärellä oli kosijoita ympäri Ruotsin valtakuntaa, mutta neito rakastuikin tavalliseen talollisen poikaan - ja poika oli aivan yhtä hullaantunut kauniiseen ja vilkkaaseen Inkeriin. Nuorten rakkaus tuli kuitenkin pian ilmi ja heidät päätettiin erottaa pikimmiten, sillä aatelisneidon ei sopinut avioitua talonpojan kanssa. Inkeri lähetettiin kartanon tiluksille Virtain erämaihin katumaan syntiään. Poika sen sijaan vietiin Ruotsin armeijan mukana sotimaan Baltian tai Puolan maille.

Inkeri vaelsi usein Torisevan kalliolle rukoilemaan rakastettunsa puolesta toivoen ja odottaen tämän palaavan kotiin. Kun lopulta eräänä elokuisena päivänä saapui tieto nuoren miehen kuolemasta, muuttui Inkerin odotus katkeraksi suruksi.

"Joka ilta kävi hän kallion huipulla, polvillaan ollen rukoillen anteeksi tekoansa, ja viimein eräänä kuulakkaana syysyönä heittäytyi hän kolmannen Toriseva-järven synkkään veteen. Vielä näkyvät kalliossa tytön polven jäljet, ja kuutamoisena yönä voi mielikuvitukselle vapaa ihminen nähdä neidon haamun rukoukseen vaipuneena ja kuulla lohduttoman haikeata valitusta Inkerin kalliolta."


nokipannukahvit talvella


nuotiopaikka talvella Toriseva

Inkerinkallio Torisevan rotkojärvet

jäätie Alainen-Toriseva

jäätie talvella Virrat
Alaisen Torisevaa pitkin kulki jäätie.
MITÄ? Torisevan rotkojärvet ja luontopolku

MISSÄ? Virroilla, kantatie 66 varressa, Torisevajärvientie 493 (Vt 66), Virrat. N. 4 km Virtain keskustasta etelään. Tampereelta n. 105 km. Orivedeltä n. 72 km. Seinäjoelta n. 94 km. 

MITEN? Torisevan kahvimajan lähellä on bussipysäkki Toriseva. Katso tarkemmat aikataulut matkahuolto.fi.

Tonttulakkeja tähtikuosilla

tiistai 7. joulukuuta 2021

 

ompelu tonttulakki

Käsityöblogien joulukalenteri 2021

Tämä postaus on Käsityöblogien joulukalenteri 2021 7. luukku! Eilinen 6. luukku aukesi Katrin Tilkkublogissa ja huominen 8. luukku aukeaa Craft Candidate -blogissa. Instagramissa postauksia voi seurata ja tägätä hashtagilla #kässäjoulukalenteri2021 Kaikki joulukalenteripostaukset löytyvät Käsityöblogien Facebook -ryhmästä sekä linkitän postaukset myös blogini postaukseen "Käsityöblogien joulukalenteri 2021"

joulu tonttulakki tähtikangas

Kesähelteillä tonttulakkeja 


Kesälomalla minua puri ompelukärpänen, josta kerroinkin blogissakin. Nämä tonttulakit syntyivät heinäkuisina hellepäivinä, kun ainoastaan ajatus evänkään liikauttamisesta sai hikikarpalot otsalle ;D Ajatus talvesta ja joulusta viilensi ainakin ajatuksen tasolla :D 

Löysin tähtikankaan Eurokankaan palalaarista ja se kutsui ompelemaan siitä tonttulakkeja. Löysin sopivan ohjeen Kodin Kuvalehden sivuilta. Ohje on Suuresta Käsityöstä ja ohjeella voi tehdä 4 eri kokoista lakkia; lapsille 100/100 cm, 120/130cm ja 150cm sekä aikuisen kokoisen. Valkoisia tiukuja minulla oli hankittuna valmiina, tupsut ostin Tampereella sijaitsevasta Nurjasta. Tupsuissa on pieni kumilenkki, jolla tupsu kiinnitetään pipoon esim. napin avulla. Näin tupsu on helposti irroitettavissa jos pipon haluaa pestä. Tupsuja on kahta kokoa ja eri värisävyjä. 

Tonttulakkien kaavat ja ohje oli riittävän simppeli, että tällainen ompeluamatöörikin sai valmista aikaiseksi. 

käsityöblogien joulukalenteri

tonttulakkeja tupsuilla

joululahja tonttulakki lapselle aikuiselle

Aiempien vuosien luukut Käsityöblogien joulukalenterissa:


käsityöblogien joulukalenteri 2021


Käsityöblogien joulukalenteri 2021 - linkit kaikkiin postauksiin

sunnuntai 5. joulukuuta 2021


Käsityöblogien joulukalenteri 2021 on auennut! Käsintehtyä ja kaunista -blogin vuoro on ylihuomenna tiistaina, 7.12. Löydät Instagramista postaukset hashtagilla #kässäjoulukalenteri2021

Tässä kaikki tänä vuonna joulukalenteriin osallistuvat blogit:

1.12. Katrin TilkkublogiSöpö Nyssykkä karkkien tarjoiluun ja lahjapaketiksi -ohje

2.12. Silmukoiden kertomaa - Jouluneuleita pienille ja vähän isommille

3.12. Värikäs kädenjälki - 5x ihanat jouluiset korut kuivatuista hedelmän viipaleista

4.12. KäsintehtyäSöpöt pikkutontut

5.12. KangaskorjaamollaTonttu Kuuraparta ja miten kierreraita neulotaan

6.12. Katrin Tilkkublogi - Kankaan kuviointi kloriitilla: Maalaa lumihiutaleita farkkuun (ohje)

7.12. Käsintehtyä ja kaunista - Tonttulakkeja tähtikuosilla

8.12. Craft Candidate - Nollaig joulusukat

9.12. Kototeko - Hyasinttijoulupallo

10.12. Sormustin - Joulupallo -tuunaus kangastilkuilla

11.12. Pygmin koukussa - Jouluiset tähtikorvikset

12.12. Madam B.C - Vuosipallo 2021

13.12.  Hääräämö - Silmukoiden luominen lappilaisittain

14.12. Garnknuten

15.12. Tilkkureppu - Lasi- ja mukialuset

16.12. Knitgrammer - Neulottu tonttulakki vauvalle ja taaperolle

17.12. Marle tekee - kankainen kässäpussukka

18.12. Jonnan koukkuja - virkattu jouluinen pöytäliina ja isoäidinneliö - lasinaluset

19.12. Villananna - tonttupipo koriste pahvirinkuloista

20.12. Punatukka ja kaksi karhua - tonttumuistamisia - tuunatut tulitikut ja lasimagneetit

21.12. Kikiliakii neuloo - Lumiukko kaulaliina

22.12. Rosannaofmay - Christmas critters - neulotut eläinystävät

23.12. Pikku Akan Tilkkuvakka - Paperipalloja kuuseen suodatinpaperista

24.12. Katrin Tilkkublogi - helppoa ja nopeaa kirjontaa etupistoillaRuusuja kuvailemassa

torstai 23. syyskuuta 2021

 

ruusuja arboretum tampere

Hatanpään Arboretumissa

Pitkästä aikaa postaus! Kävin heinäkuussa kuvailemassa Tampereen Arboretumissa Hatanpäällä. Tässä muutama otos, olkaatten hyvät!ruusupensas tampere

tampere nähtävyydet arboretum

Hatanpään

vaaleanpunaisia ruusuja

ruusuja

Hatanpään Arboretum tampere

Katso myös nämä:
Hatanpää


Ompeluvimman täyteinen kesäloma - ompelukoneiden huoltoa ja ompeluinspiraatiota

lauantai 14. elokuuta 2021ompelu pussukka

Ompeluvimma vei mennessään

Ostin kirppikseltä pari vuotta sitten kivoja trikookankaita, mutta ne jäivät kaapinperukoille, koska en omistanut toimivaa ompelukonetta. Löysin netistä (Veeran Mehukekkerit blogista) kivan ja helpon pipo-ohjeen. Ajattelin viimeinkin ottaa kankaat käyttöön ja hurauttelin liudan pipoja. No, sitten se vähän niinkuin lähti lapasesta. Näin ohjeen söpöistä vauvatumpuista (sellaiset no-can-do-versiot ilman peukaloa) ja sitten löysinkin itseni kangaskaupasta hypistelemässä trikookankaiden paloja ja kohta olinkin ompelemassa vähän tonttulakkeja.. 

Ompelukone-episodia toisensa perään

Itse asiassa ennen kuin pääsin hurauttelemaan ompelukoneella, edelsi sitäkin pieni ompelukoneiden korjausprosessi ;) Ompeluhullutukseni alkoi juhannuksena, jolloin ajattelin hurautella parit pipot anopin koneella. Anopin kone ei kuitenkaan ollut ihan täydessä iskussa vaan sillä oli oma tahto, joka ompeli vaikkei painanut edes poljinta. Stressaavaa, sanoisinko. Pari pipoa sain surauteltua anopin koneella, jonka jälkeen verenpaine nousi liian korkeaksi. 

No, seuraavaa ompelukonetta kehiin - pyysin äidin ompelukonetta lainaksi (jota ei oltu vuosiin käytetty). Pistoke seinään ja varovaista ompelua. Kovin montaa sekuntia ei kulunut kun alkoi haista palaneenkäry. Äkkiä pistoke irti seinästä ja homma seis. Samoihin aikoihin entinen naapurini kertoi, että voisi luopua omasta ompelukoneestaan, tosin sekin kone kaipasi huoltoa. 

No, äidin ompelukone ja naapurilta saatu kone huoltoon, jotka saapuivat huollettuina vielä samalla viikolla. (Anopin kone päätettiin huoltaa myöskin kuntoon syntymäpäivälahjana samaisessa liikkeessä Tampereella.) Siitä se ajatus sitten lähti. pelargonia

pussukka kukkakuosi

Ompeluksia: pussukka, verhot ja setti vauvalle

Esittelen tässä postauksessa muutamat ompelukset (osaa en voi esitellä vähään aikaan, koska ne ovat menossa pukin konttiin ;P) Ompelin pienen pussukan kankaasta, jonka ostin kirppikseltä. Päätin harjoitella vetoketjun ompelua vuosien tauon jälkeen. Kyseessä oli koristeellinen vetoketju, joka ei ehkä päässyt parhaimpiin oikeuksiinsa tässä tapauksessa. Löysin pussukkaan ohjeen Jujunan blogista.

Ompelin verhot kummilapselleni ja hänen sisarelleen hieman etukäteen synttärilahjana. Molemmat täyttävät vuosia syksyllä. Löysin ihanan pandakuosin Eurokankaan palalaarista ja sille tuli hintaa muitaakseni 17€. Kankaasta riitti kahteen verhoon, rusetteihin ja viirinauhaan (jonka esittelen myöhemmin). (Kuvissa esiintyvän viirinauhan olen virkannut joskus aiemmin, jonka löysin sattumalta virkkauskätköistäni.) Verhojen alta pilkahtaa myös lasten puinen silityslauta (Ikean vanhaa tuotantoa), johon ompelin uuden päällisen. 

Lisäksi esittelen pipon, rusetin ja tumput, jotka ompelin  eräälle perhetutulle, jotka saivat esikoisensa heinäkuun lopulla. Keltavalkoinen pallokuosi on niitä kankaita, jotka ovat lojuneet kaappien perukoilla ainakin parisen vuotta. Pipoon laitoin vuorikankaaksi beigen ohuemman trikookankaan, jota ostin myöskin Eurokankaan palalaarista. Beige kangas oli ihanan pehmeää, joten se sopii vauvalle mainiosti. Löysin ohjeen vauvan lapasiin Mun Taipale -blogista. Joku kuitenkin kysyy, niin olen ostanut pampuloissa käytettävät hiuslenkit Nappikauppa Punahilkasta. Rusetteihin löysin ohjeen Sormustin -blogista.

Olen virkannut harmaan maton (joka vilahtaa tämänkin postauksen kuvissa) Lankavan Pikkumatto -ohjeella ja minun on pitänyt esitellä matto blogissa jo pitkään. Virkkasin maton ontelokuteesta, jota en olekaan juurikaan käyttänyt. Matto on vilahdellut Instagram stooryissa välillä. Tällä hetkellä matto on parvekkeen oven edustalla. 

Loput ompeluksista esittelen blogissa myöhemmin :)


kukkakuosi


virkattu viirinauha lasten verhot silityslautapikkumatto lankava rusetti

pandakuosi lankava matto

setti vauvalle pipo tumput


Haralanharjun näkötorni Kangasalla

lauantai 7. elokuuta 2021

 


Haralanharjun näkötorni


Toukokuussa kiipesin Haralanharjun näkötorniin ihailemaan upeita maisemia. Haralanharjun näkötorni sijaitsee Kangasalla, Suinulassa. Haralanharju ei geologisesti itse asiassa ole harju vaan männikköinen kallioharjanne. Nykyinen näkötorni ei ole ensimmäinen, sillä alkuperäinen rakennettiin vuonna 1895, mutta tulipalo tuhosi sen vuonna 1922. Seuraava näkötorni rakennettiin 1932, joka sekin tuhoutui tulipalossa, vuonna 2007. Nykyinen torni on otettu käyttöön vuonna 2009. 

Haralanharjun näkötornin pihapiirissä on Topeliuksen kunniaksi pystytetty muistomerkki, sillä Topelius inspiroitui Haralanharjun tarjoamista näköaloista niin, että kirjoitti runon Kesäpäivä Kangasalla (v. 1853), jonka Gabriel Linsén sävelsi runoksi 1864. Laulu nimitettiin Pirkanmaan maakuntalauluksi vuonna 1995. 
Toukokuinen ilta 


En ollut koskaan aiemmin vieraillut Haralanharjun näkötornissa, vaikka olin monta kertaa miettinyt revontulien bongaamista kyseisellä paikalla. Saavuttuamme alkuillasta paikalle, tornilla oli hiljaista. Kiipesimme torniin ihailemaan maisemia. Sää suosi meitä. Jonkin aikaa kuvattuamme maisemia tornista, laskeuduimme alas ja siirryimme istuskelemaan viereisen näyttämön penkeille syömään eväitä. Paikalle oli tuota ennen saapunut muitakin torniin pyrkijöitä. Vietimme alueella aikaa hyvän tovin ja päätimme kiivetä vielä uudelleen torniin katsomaan auringonlaskua. 

MIKÄ? Haralanharjun näkötorni
MISSÄ? Haralanharjuntie 142, 36120 Kangasala
MITEN? Siitamantien varressa on Vanhatien bussipysäkki, jossa pysähtyy Tampereelta tullessa bussi numero 28. Pysäkiltä on n. 1,5km kävelymatka näkötornille. Kangasalan suunnasta tornille pääsee bussilla numero 46. Bussit kulkevat lähinnä aamuisin ja iltapäivisin. Tarkista ajankohtainen aikataulu: reittiopas.tampere.fi 
MUUTA: Näkötornin yhteydessä on kahvila. Näkötorni on avoinna ympäri vuoden.
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan