Slider

Kansallinen kaupunkipuisto Sapokan vesipuisto - entinen hyppyrimäki

perjantai 10. toukokuuta 2024

 


Sapokan vesipuistossa hypättiin mäkeä

Kotkan keskustassa, Kotkansaarella merivesi syöksyy 20 metriä korkeasta putouksesta. Ollaan Sapokan vesipuistossa. Nimitys tulee venäjän kielen sanasta sapog – saapas, jota lahti muodoltaan muistuttaa.

Sapokanlahden alue on kaavoitettu jo vuonna 1917 puistoalueeksi. Nykyiseltä putouskalliolta hypättiin mäkeä vuoteen 1953 asti.Sapokan alue on Ruotsinsalmen linnoituskaupungin ajoilta (1700-luvun loppupuolelta) ja ollut virkistyskäyttöalueena jo tuolloin. Lahdelle suunniteltiin jossain vaiheessa venäläisen laivaston korjaustelakkaa.

Vesipuiston tarina on kuin sadusta: rumasta ankanpoikasesta tulee upea joutsen. Puiston kunnostaminen aloitettiin vuonna 1990 ja neljä vuotta myöhemmin puisto valmistui. Puiston pääsuunnittelijana on toiminut Kotkan kaupungin entinen pitkäaikainen kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen. Suunnittelun keskiössä ovat olleet runsaan ja monipuolisen kasvillisuuden lisäksi vesi, kivi ja valaistus.

Putouksesta tuleva vesi johdetaan uloimmalta aallonmurtajalta puolen kilometrin pituisesta putkesta. Putousta on mahdollisuus tunnelmavalaista eri teemaväreillä. Sapokan vesipuiston hauska erikoisuus on melkein parisenkymmentä pronssista eläinveistosta, jotka ovat kuvanveistäjä Hannele Kylänpään käsialaa. Montako eläintä sinä löydät puistoalueelta?



Kotka on täynnä puistoja

Katariinan meripuistosta matka jatkui kohti Sapokan vesipuistoa. Nousimme portaat ylös vesiputoukselle ja katselimme maisemaa, jonka horistontissa näimme seuraavan kohteemme: Haukkavuoren näkötornin.
Ennen näkötorniin kiipeämistä ehtisimme antaa silmien levätä näissä upeissa puistomaisemissa. Putouksen ylätasanteella on kivinäyttely, jossa voi tutustua suomalaisiin kaupallisesti saatavilla oleviin kivilajeihin ja kiven eri työstömahdollisuuksiin.




Vanhat kuvat lainattu täältä.







Horisontissa näkyy Haukkavuoren näkötorni.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan