Slider

Tove Jansson ja meri -näyttelyssä Haminassa

torstai 13. heinäkuuta 2023

Tove ja meri Hamina Raatihuone Hamina

Kesän 2022 road tripin ensimmäinen kohde oli Hamina. Mitä tiesin etukäteen Haminasta?

Tiesin, että Haminassa on pyöreä asemakaava ja että siellä sijaitsevan myös RUKin eli Reserviupseerikoulun. Kesällä 2022 seurasin myös surullista Haminan mursun tilannetta.

Haminan Raatihuone

Haminassa suuntasimme ensimmäisenä Raatihuoneelle, jonne oli avautunut Tove Jansson ja meri -näyttely. Näyttelyssä oli esillä kaksi, jo 70-vuotiasta teosta, jotka valmistuivat Haminan 300-vuotisjuhliin. Teokset ovat aiemmin olleet esillä Haminan Seurahuoneen Marskin sali -kabinetissa, jonne asiakkaat eivät yleensä pääse. Tove Jansson on itse kuljettanut teokset rullattuna bussilla Helsingistä Haminaan.

Yle teki jutun kesällä 2022, kun teokset kuljetettiin kuuden hengen kantoavun voimin jalkaisin Haminan Seurahuoneelta Haminan Raatihuoneelle. Ylen juttuun pääset tästä linkistä.

monumentaalimaalaus

monumentaalimaalaus Tove Jansson

Tove Janssonin monumentaalimaalaukset syntyivät toisen maailmansodan jälkeen, kun Eurooppaa rakennettiin uudelleen. Monumentaalimaalauksilla haluttiin kaunistaa raunioista nousevaa maailmaa. Pian maalauksia oli kouluissa, kaupoissa, lastentarhoissa ja baareissa. Harmillisesti moni teoksista jäi sittemmin unhoon tilojen uusimisen yhteydessä. Tove teki lukuisia monumentaaliteoksia noina vuosina, sillä ne olivat välttämättömiä jo toimeentulonkin kannalta. Tove osti ateljeensa pankkilainalla, jonka hänen vanhempansa takasivat ja monumentaaliteoksista saaduilla tuloilla hän sai lyhennettyä lainaa. Viimeisimmän monumentaaliteoksensa Tove teki ollessaan 70-vuotias. (Lähde: Tuula Karjalainen: Tee työtä ja rakasta)

Tove ja Meri näyttely Haminassa


Moni suomalainen tietää Tove Janssonin Muumihahmojen luojana. Luettuani Tuula Karjalaisen kirjoittaman uutuuselämäkerran Tove Janssonista, opin että Tove Jansson oli paljon enemmän. Kesä 2022 oli itselleni melkoinen Tove -kesä, sillä vierailin Söderskärin majakalla (jota ainakin jotkut nimittävät Muumipapan majakaksi) ja monen vuoden haave Klovharuun matkustamisesta toteutui (vaikkakaan sieltä otettuja kuvia ei saanut julkaista). Kävin myös pitkästä aikaa Tampere-talossa sijaitsevassa Muumimuseossa. Tulevaisuudessa haluaisin päästä tekemään Tove Jansson -kierroksen Helsingissä ja kierrellä paikoissa, joissa Tove on asunut ja vaikuttanut.

Muita postauksia liittyen Tove Janssoniin voit lukea näistä blogipostauksistani:

Tove Janssonin päivä 9.8.2022

Maailman ainoa Muumimuseo


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan