Slider

Tove Janssonin päivä 9.8.

tiistai 9. elokuuta 2022

 

Muumimuseo Muumipatsas

Kesä Tove Janssonin jalanjäljissä – museoita ja merimaisemia


Jos Tove Jansson eläisi, täyttäisi hän tänään 108 vuotta. Tove Jansson syntyi 9.8.1914 Helsingissä. Olen tänä kesänä vieraillut paikoissa, joihin Tove Jansson liittyy jollain tapaa. Toukokuussa vierailin pitkästä aikaa Muumimuseossa Tampereella, joka itse asiassa on maailman ainoa Muumimuseo.

Heinäkuussa kesän perinteisellä roadtripilla kävimme Haminassa, jonne oli vastikään avattu Tove Jansson ja meri -näyttely. Haminan raatihuoneelle oli siirretty kaksi 1,5 m × 5,0 m kokoista freskoa. Yle näytti, kun teokset siirrettiin käsi- ja jalkavoimin Seurahuoneelta. Teokset ovat 70 vuotta vanhoja, sillä Tove maalasi ne 1952, kun Haminan kaupunki täytti 300 vuotta. Näyttely Haminan raatihuoneella on avoinna tämän viikon loppuun saakka, 13.8.2022. 

Mitäpä olisi roadtrip ilman majakkareissua – tämän vuoden majakaksi valikoitui Söderskär, mikäpä muukaan kuin "Muumipapan majakka". Hyppäsimme laivan kyytiin Sipoon Kalkkirannasta, koska hinta oli edullisempi ja matka lyhyempi verrattuna Helsingin Vuosaareen. Söderskärin majakan on sanottu olevan sama, jonne muumiperhe matkusti Muumipappa ja meri -kirjassa. Kirjassa mainitut koordinaatit majakkasaaren sijainnista ei kuitenkaan vastaa Söderskäriä, vaikkakin Tove Janssonin herättämät mielikuvat majakkasaaresta vastaavatkin hyvin Söderskäriä.

Toukokuussa ostin Tuula Karjalaisen kirjoittaman uutuuselämäkerran Tove Janssonista "Tee työtä ja rakasta", joka on avannut käsitystä Tove Janssonista niin taiteilijana kuin ihmisenäkin. On ollut mielenkiintoista tutustua Tove Janssonin elämään ja oivaltaa, että hän oli niin paljon enemmän kuin vain Muumien luoja. Tove-elokuva kertoo Toven alkuajoista ennen kuin hänestä tuli kuuluisa taidemaalari ja kirjailija. 

Kesäloman loppupuolella pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni ja vierailemaan Klovharun saarella. Klovharun saarella on mökki, jossa Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä viettivät lähes 30 kesää. Klovharu tarkoittaa "haljennutta saarta". Mökkiä hallinnoi Pellingin kotiseutuyhdistys, jolle Tove lahjoitti mökin. Saari on luonnonsuojelualuetta ja sen luonto on helposti haavoittuva. Kotiseutuyhdistys onkin halunnut rajoittaa saarelle pääsyä ja saarelle saa rantautua vain yhtenä viikkona vuodessa, heinäkuun lopulla kun lintujen pesintä alkaa olla lopuillaan. Omalla veneellä saa rantautua ilmaiseksi, mutta jos ei satu omistamaan omaa paattia, sinne on mahdollista matkustaa myös Sturjonin satamasta maksullisilla venekyydeillä. Saarella otettujen valokuvien julkaisu on rajoitettu. Kuvia saa ottaa vain omaan käyttöön. Saareen voi kuitenkin tutustua Youtube-videon kautta, joka on Moomin officialin julkaisema. Tove Jansson on myös kirjoittanut kirjan saaresta "Haru, eräs saari."

Tänään 9.8.2022 Muumimuseossa järjestetään opastettu kierros, joka lähtee klo 16 museon sisäänkäynnin luota. Kierroksen päätteeksi Muumipatsas saa seppeleen klo 17.00. Harmi, että oma työaika ei anna myöden, että voisin osallistua kierrokselle. Toivottavasti joku muu kuitenkin pääsee paikalle!

Söderskärin majakka
Söderskärin majakkaa on sanottu Muumipapan majakaksi.

Söderskärin majakka
Söderskärin majakan huipulta on kivat maisemat. 


Hamina raatihuone
Haminan raatihuoneella on esillä kaksi Tove Janssonin tekemää valtavaa freskoa.

fresko Hamina raatihuone Tove Jansson ja meri
Haminan Raatihuoneen kummankin freskot ovat meriaiheisia.

Muumipatsas Tampere muumimuseo Sorsapuisto
Muumipatsas saa seppeleen päähänsä Tove Janssonin päivänä 9.8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan