Kesän 2022 roadtripille valikoitui Haminan ja Kotkan seutu. Reissuun piti tietenkin saada ruukki ja majakka mahdutettua aikatauluun. Reissumme alkoi heinäkuun ensimmäisellä viikolla Haminasta, jossa vierailimme ensimmäiseksi Haminan Raatihuoneella Tove Jansson ja Meri näyttelyssä. Kirjoitin reissun ensimmäisen postauksen näyttelystä.
Johanneksen kirkko |
Päivä Haminassa jatkui kierrellen muutamia kohteita, joita olin listannut etukäteen. Poikkesimme Johanneksen kirkossa Raatihuoneen kupeessa. Kirkko on saanut nimensä Johannes Kastajan mukaan ja se on otettu käyttöön juhannuspäivänä 1843. Johanneksen kirkon piirustukset tilattiin Carl Ludvig Engeliltä, joka on suunnitellut lukuisia muitakin kirkkoja Suomessa. Kirkko on jo kolmas, sillä kaksi edellistä on tuhoutunut tulipalossa. Barokkityyliset kynttiläkruunut ovat ainoat esineet, jotka saatiin pelastetuksi Johanneksen kirkkoa edeltäneestä Elisabetin kirkosta ja ne on valmistettu Tukholmassa vuosina 1756 ja 1759. Toisessa on kiinnityskoukun alapuolella koristeena lehväaihe ja toisessa Venäjän tsaarin kaksipäinen kotka.
Linnoitettuun Haminaan pääsi kolmesta puomein ja nostosilloin varustetusta portista, joista jokaisen kupeella oli vartiorakennus. Kuvassa Lappeenrannan portin vartiorakennus 1174. |
Haminan Bastioniin on muurattu 58 kasemattiholvia, jotka toimivat toimivat lähinnä varastoina. |
Haminasta tuli linnoituskaupunki, kun Ruotsi alkoi linnoittaa 1700-luvulla itäistä rajaa Venäjää vastaan. Kun venäläiset jatkoivat ruotsalaisten aloittamia linnoitustöitä 1740-luvulla, Haminassa alkoi venäläinen, ns. Vanhan Suomen aika.
Nykyinen Suomi oli osa Ruotsia bastionin rakentamisen aikaan. Suuri Pohjan sota käytiin 1700-1721 Ruotsin ja suuren vihollisliittouman välillä. Suomessa kyseinen miehitysaika tunnetaan Isonvihan aikana. Uudenkaupungin rauha solmittiin 1721 ja Ruotsi menetti osia Suomesta Venäjälle. Ruotsi halusi revanssia ja vuosien 1741-1743 aikaa kutsutaan pikkuvihaksi, joka päättyi Turun rauhaan 1743, jonka myötä Ruotsi menetti lisää alueita Suomesta Venäjälle. Varsin vaiherikasta on siis ollut Suomen historia ja rajat ovat muuttuneet useampaan kertaan.
Haminan bastioni on nykyään monenlaisten tapahtumien areena. Kesäaikana bastioni saa ylleen telttakatoksen. Reissumme aikaan bastionissa rakennettiin puitteita Hamina Tattoo sotilasmusiikifestivaalille.
Reserviupseerikoulun lähistöllä olevassa puistossa on pieni tiilirakennus, joka on 1860-luvulta peräisin oleva kaivo. |
Kävimme kävelemässä RUKin eli reserviupseerikoulun lähistöllä. Hamina on ehdottomasti niitä kaupunkeja, joissa Puolustusvoimat näkyvät hyvin vahvasti kaupungin katukuvassa sekä tapahtumissa. En muista toista kaupunkia, jossa olisin kohdannut vastaavaa.
Haminan suurlippu painaa 55 kiloa. |
Haminan suurlippu on erityislaatuinen nähtävyys. Ja se siis pitää todella itse nähdä omin silmin, sitä on vaikea kuvailla sanoin tai koittaa tallentaa kuviin. Lipun voi bongata jo kaukaa kun lähestyy Haminan keskustaa. Itse lippu on lahjoitettu 100 v Suomen lipun kunniaksi vuonna 2018. Lippu liehuu salossa ympäri vuorokauden, paitsi jos tuulennopeus ylittää 15 m/s. Haminan lipputanko ehti olla Euroopan korkein lipputanko (korkeus 100 m), kunnes vuonna 2023 Bulgaria otti ennätyksen nimiinsä rakentamalla 111 metriä korkean lipputangon.
Jutussa käytetyt lähteet:
♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi :)