Slider

Raippaluodon silta - Suomen pisin silta (toistaiseksi)

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

 

suomen pisin silta raippaluoto

Raippaluodon silta pitää nimissään Suomen pisimmän sillan titteliä

Suomen pisin silta ainakin vuoteen 2026 asti sijaitsee Mustasaaren kunnassa ja se yhdistää Raippaluodon saaren mantereeseen. Sillan perustukset muurattiin 3.6.1996 ja se avattiin liikenteelle 27.8.1997. Silta on Suomen pisin ja sillä on pituutta 1045 metriä. Vuonna 2026 Helsinkiin pitäisi valmistua Kruunuvuorensilta, joka ulottuu Kruunuvuoren rannasta Korkeasaareen. Kruunuvuorensillan pituudeksi on suunniteltu 1,2 km  eli se on 150 metriä pidempi kuin Raippaluodon silta.

Paluumatkalla Saltkaretin näköalatornilta pysähdyimme Raippaluodon sillan luona Mustasaaren päässä. Mustasaaren puoleisessa päässä toimii mm. Bernys sekä Maailmanperintöportti. Bernys on kahvila-ravintola ja Maailmanperintöportissa heidän kotisivujensa mukaan saa "tietoa alueen nähtävyyksistä, eri vaellusreiteistä sekä kesän aikana järjestettävistä tapahtumista, risteilyistä ja retkistä. Maailmanperintönäyttely Weichselissä voit kokea Merenkurkun saariston uudella kiinnostavalla tavalla." 

Emme asioineet kummassakaan paikassa vaan suuntasimme kävelemään Raippaluodon sillalle maisemia ihailemaan. Sillalle on tehty "näköalapaikkoja", joista pääsee kurkistamaan paremmin. Minulla ei ole korkeanpaikankammoa, mutta vatsanpohjasta kieltämättä otti katsellessa sillalta alas. 

raippaluodon silta mustasaari


Silta symbolina


Silta ei ole vain pelkkä konkreettinen rakennelma. Silta -sanaa käytetään usein myös kuvaamaan vertauskuvallisesti erilaisia asioita. Ylen artikkelissa  "Jättimäisiä lepakonsiipisiä käärmeitä - Avaruusromua 10.5.2015" siltaa verrataan symbolisesti siirtymänä elämänvaiheesta toiseen tai elämän muutoksena. Joku voi "polttaa sillat takanaan" eli esimerkiksi ihmissuhde tai yhteys toiseen voi katketa tahtomattaankin.  

Siltoja voi myös "rakentaa" eli pyrkiä rakentamaan yhteyttä tai yhteistyötä jonkin tai jonkun kanssa. Usein myös käytetään vertauskuvaa lemmikin poismenosta "sateenkaarisillalle menosta". Silta voi myös kuvastaa esteiden ylittämistä tai ongelmien ratkeamista tai se voi johtaa johonkin uuteen, tuntemattomaan. Havahduin esimerkiksi siihen, miten paljon on musiikkikappaleita, joissa käytetään sanaa silta. Viime aikoina olen kuunnellut Happoradion Silta-biisiä, jossa kuvataan tukena olemista toiselle.

Eräs lempparisarjoistani on Silta (tanskaksi Broen), joka on ruotsalais-tanskalainen rikossarja. Sarjan tapahtumat keskittyvät Malmösta Kööpenhaminaan johtavalle Juutinrauman sillalle, jota pitkin itsekin olen matkustanut vuonna 2016, kun matkustimme Kööpenhaminasta Malmön kautta Ystadiin.bernys raippaluoto mustasaari


Suomen pisimmät sillat v.2026


  • Kruunuvuoren silta Helsinki 1200 m valmistuu v.2026
  • Raippaluodon silta Mustasaari 1045 m valmistunut 1997
  • Tähtiniemen silta Heinola 924 m valmistunut 1993
  • Kärkisten silta Jyväskylä 788 m valmistunut 1997mustasaari suomen pisin silta pohjanmaa

Millaisia siltoja sinä haluaisit olla rakentamassa? Jos olisit silta, millainen silta olisit?


1 kommentti:

  1. Toki Raippiksen silta pysty pisimpänä siltana joka on käytössä kaikille kulkijoille, koska se hesan silta on käytössä vain julkisille kulkuneuvoilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan