Slider

Vanhan Vaasan raunioilla

sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

 

vanha vaasa pyhän marian kirkko
Pyhän Marian kirkon rauniot

Kohti Vanhaa Vaasaa

Roadtrippimme kolmas ja viimeinen päivä alkoi vierailulla Saltkaretin näköalatornilla, josta matka jatkui Raippaluodon sillan kautta kohti Vanhan Vaasan raunioita. Vanha Vaasa sijaitsee nykyiseen Vaasan keskustaan nähden kaakkoissuunnassa, ihan lähellä Vaasan sairaalaa.  Lähestyessämme aluetta havaitsimme, että raunioita ympäröi työmaa-aidat. Luinkin jälkikäteen, että alueen rauniot olivat joutuneet ilkivallan kohteeksi, joka on yksi syy siihen, että Pyhän Marian kirkon raunioilla on sortumavaara.



vanha vaasa

Vanhan Vaasan historiaa


Paikalle, joka nykyään tunnetaan Vanhana Vaasana rakennettiin Korsholman linnaa 1370-luvulla. Kaarle XI perusti paikalle Vaasa -nimisen kaupungin vuonna 1606. Vaasa oli merkittävä satama- ja kauppapaikka. Isonvihan aikana 1700-1712 kaupunki poltettiin. Vuonna 1765 kaupunki sai tapulioikeudet (= kaupunki, jolla on oikeus käydä ulkomaankauppaa), jonka jälkeen kauppa alkoi taas käydä. Vaasan vientitavaroita olivat terva, piki, vilja, voi, vuodat, laudat ja lankut.

3.8.1852 syttyi tulipalo Aurénin talon ulkovajassa huolimattoman markkinamiehen pudottaessaan piippunsa. Elokuun 3. oli helteinen ja kaivot olivat tyhjillään. Kaupunkilaiset olivat aamuaskareissaan tai pelloillaan. Useassa talossa katto oli tuohesta tai oljesta tehty ja niiden painona oli riukuja tai kiviä. Illalla kaupungista oli jäljellä vain savuavat rauniot muutamaa poikkeusta lukuunottamatta; hovioikeuden talo ja Falander-Wasastjernan talon kiviseinät, sairaala sekä pappila. Palon jälkeen uusi kaupunki perustettiin lähemmäs merta 7 kilometrin päähän.


Visit Vaasa Vanha Vaasa

Vanhan Vaasan raunioilta entiselle hovioikeudentalolle


Saavuttuamme Vanhan Vaasan raunioille, kiipesimme mm. Pyhän Marian kirkon kellotapulin luo ja katselimme Triviaalikoulun raunioita. Pyhän Marian kirkon raunioita emme päässeet sisältäpäin näkemään, koska rauniot oli aidattu. Rauniot ovat päässeet hälyttävän huonoon kuntoon. Raunioita on tarkoitus kunnostaa kolmena kesänä. Vuonna 2020 kunnostukseen budjetoitiin 200 000€. Kaiken kaikkiaan kunnostustöihin on arvioitu kuluvan 550 000€.

Raunioilta lähdimme Runeberginkatua pitkin Korsholmankadulle asti, josta kuljimme itään kohti Mustasaaren kirkkoa eli entistä hovioikeudentaloa. Kirkolta kuljimme Hovioikeudenpuistikkoa pitkin Korsholman linnan valleja. Mäen päällä on Korsholman linnan muistomerkki. Mäeltä lähdimme suuntaamaan takaisinpäin Kauppiaankatua pitkin ja matkan varrelle osui vielä Vanhan Vaasan museorakennus, joka on Vaasan palon ainoa yksityisessä omistuksessa oleva kivitalo, joka säilyi palon jäljiltä. Museorakennuksen vieressä on kivi, jossa lukee, että Vaasan palo sai alkunsa siinä paikalla sijainneesta ulkovajasta 3.8.1852.

Vanhan Vaasan kierroksen jälkeen olikin aika aloittaa paluumatka.


Triviaalikoulu Vanha Vaasa
Triviaalikoulusta on jäljellä enää vain rauniot.

J.L Runeberg vanha Vaasa Triviaalikoulu

Hovioikeudentalo Mustasaari
Hovioikeudentalo toimii nykyään Mustasaaren kirkkona.

Mustasaaren kirkko Vaasa

Vanha Vaasa VisitVaasa

Hovioikeudenpuistikosta johtaa puukujanne kumpareelle, jossa sijaitsi Korsholman linnoitus.

Vanhan Vaasan rakennuksia


Triviaalikoulu

  • koulutalo rakennettiin 1691

  • Johan Ludvig Runeberg kävi Vaasan Triviaalikoulua


Wasastjernan talo

  • Abraham Falander (laivanvarustaja, kauppias ja valtiopäivämies) rakennutti talon

  • talo oli ainoa yksityinen kivitalo, joka säilyi vuoden 1852 palossa

  • Vanhan Vaasan museo avattiin 1952 Wasastjernan talossa


Hovioikeus

  • Kustaa III perusti Vaasan hovioikeuden 1776

  • rakennuksen piirustukset teki Carl Fredrik Adelcrantz

  • talo vihittiin käyttöön 1786

  • toimii nykyään Mustasaaren kirkkona


Marian kirkko

  • Pyhän Marian kirkko on rakennettu vuosien 1480-1550 välisenä aikana


Wasastjerna Vanhan Vaasan museo

Lähteet



Vaasan palo muistomerkki
Kaupungin palo alkoi tällä paikalla sijainneesta Aurénin talosta 3.8.1852


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan