Slider

Kiikunlähde - lähde, jonka tulevaisuus on vaarassa

lauantai 21. syyskuuta 2019

kiikunlähde hollola

Kesän roadtripillä käytiin ihmettelemässä Kiikunlähdettä, joka sijaitsee Hollolassa. Olen nähnyt lukuisia kuvia somessa Kiikunlähteestä. Nyt tuo turkoosi vesi piti käydä omin silmin toteamassa. Näky, jonka lopulta näin tuotti kuitenkin enemmän surua kuin iloa.

#kiikunlähde Hollola
Kiikunlähdettä pääsee ihailemaan enää vain näköalatasanteelta.

Mikä on Kiikunlähde?


Kiikunlähde on Suomen suurin lähdeallas, jonka vesi on värisävyltään turkoosia. Lähde on pituudeltaan 400 metriä ja leveydeltään leveimmillään 100 metriä. Lähde ei jäädy talvellakaan. Kiikunlähde oli yksi Järven tarina elokuvan kuvauslokaatioista vuonna 2014 kuvatussa elokuvassa. Elokuvan myötä Kiikunlähteellä on käynyt kuhina - jopa siinä määrin, että tällä hetkellä Kiikunlähteellä liikkumista on rajoitettu ja lähteen maisemia katsellaan nyt näköalatasanteelta. 

Kiikunlähde on yksityisalueiden ympäröimä ja matka parkkipaikalta lähteelle onkin erilaisten kieltokylttien johdattelema. Näköalatasanne on rakennettu siksi, että alueen kasvillisuus ei kestänyt enää kävijämääriä - lähteellä saattaa käydä jopa pari sataa kävijää päivässä. Näköalatasanteelle mahtuu n. 4-5 ihmistä samaan aikaan. Näkymä on melko rajoittunut. Näköalatasanteen rakentamisella ja liikkumisen rajoittamisella yritetään saada puiden juuret elpymään. Kiikunlähteelle on käynyt samalla tavalla kuin Paavolan tammelle, jolla kävimme viime kesänä roadtripillä. Surullista molempien upeiden luonnonilmestyksien kannalta. Me ihmiset kulutamme tämän pallon loppuun toiminnallamme.

Kun Instagramiin laittaa hakusanaksi #kiikunlähde niin liian monessa kuvassa ihmiset ovat jättäneet noudattamatta ohjeistuksia ja menneet ottamaan kuvia rannalle. Jos menet käymään Kiikunlähteellä, pysy sallitulla alueella (eli näköalatasanteella) - näin autat luontoa toipumaan. Itseäni harmittaa, että sosiaalinen media ajaa luonnon edelle. 

näköalatasanne Hollola

turkoosia vettä
Kuvasta näkyy miten kasvusto on kulunut pois.
Olin saanut etukäteen tietoa siitä, että Kiikunlähteelle on rakennettu näköalatasanne, joten mitään käyskentelyä lähteen ympärillä ei pääsisi enää tekemään - ja aika näyttää pääseekö enää koskaan. Luin Ylen julkaiseman jutun, jossa yhtenä päähuolena on lähteen tulevaisuus: "Hollolassa ei ole päätetty, miten lähteen suojelemiseksi tullaan jatkossa toimimaan, mikäli aidat eivät pidättele vierailijoita. Ympäristösihteeri Järvinen sanoo, että toimenpiteitä täytyy miettiä, jos näyttää siltä, että rantaviiva ei kielloista huolimatta saa elpyä rauhassa."


Oletko sinä käynyt Kiikunlähteellä? Mitä sinä ajattelet siitä, että ihmiset menevät ottamaan kuvia sosiaaliseen mediaan lähteen reunalle?

Visit HollolaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan