Slider

Rauniokirkko Pälkäneellä

maanantai 13. marraskuuta 2017

pälkäne

Eräänä arkisena vapaapäivänä elokuussa ajelin Tampereelta Pälkäneelle tutustumaan Rauniokirkkoon, joka kuvissa näytti valokuvaajan unelmalta - uniikilta kuvauskohteelta. Pälkäneelle hurautteli autolla noin kolmessa vartissa.

Kirkko sijaitsee keskellä peltomaisemaa ja vieressä kulkevalta isolta tieltä (valtatie 12) näkee kirkon jo kaukaa. 

rauniokirkko

Keskiaikainen harmaakivikirkko


Pälkäneen rauniokirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko on Pälkäneen kirkonkylässä Onkkaalassa sijaitseva keskiaikaisen harmaakivikirkon raunio. Kirkko suunniteltiin ja rakennettiin todennäköisesti vuosien 1495 ja 1505 välisenä aikana.

Uskonpuhdistus 1500-luvulla vaikutti niin, että kirkon sisäosia uusittiin. Pyhimysten kuvat poistettiin, ja kirkkoon tuli saarnastuoli, penkit ja parvekkeet. Ulkokuori säilyi pääosin ennallaan. Isonvihan Kostianvirran taistelun aikaan kirkko ryöstettiin lähes kokonaan.

1740-luvulla hiekkamaalle perustetun kirkon perustukset alkoivat pettää, seiniin ilmestyi halkeamia ja toisen päädyn alttaritaulu vajosi. Lopulta kirkko hylättiin Pälkäneen uuden kirkon valmistuttua vuonna 1839. Kirkon katto sortui joulukuun 3. päivänä 1890 raivonneessa myrskyssä. Rauniota ja sen ympäristöä on sen jälkeen kunnostettu ja tutkittu useita kertoja. Kirkollisia tilaisuuksia rauniokirkossa on pidetty 1920-luvulta lähtien.

Kirkossa sijainneet Pyhää Lauria ja Pyhää Olavia esittävät puuveistokset ovat nykyisin Kansallismuseossa. Kirkon pihalla sijaitsee vuonna 1949 paljastettu kirjanpainaja Daniel Medelplanin muistomerkki. (lähde)
pälkäneen rauniokirkko
Kirkon oviaukko on kaareva.


rauniokirkko

Pälkäneen Vanhankirkon Suojeluyhdistys


Vuonna 2002 perustettiin Pälkäneen Vanhankirkon Suojeluyhdistys, jonka tarkoituksena on suojella ja kerätä varoja rauniokirkon korjaukseen. Kirkossa järjestetään konsertteja ja jumalanpalveluksia, ja se on myös suosittu vihkikirkko sekä muiden juhlien kokoontumispaikka. (lähde)


rauniokirkko

Erilainen kuvauskohde


Pälkäneen kirkko tarjoaa valokuvaajalle paljon kuvattavaa - ympäristössä ei ole häiritseviä muita rakennuksia, joita pitäisi vältellä kuvakulmissa vaan ympäristö on ainakin kesällä vehreä ja seesteinen. Kirkko, josta puuttuu katto on hyvin läpinäkyvä ja kerrankin ei tarvitse kirkossa miettiä liian vähäistä valaistusta ;) 

Kirkon pääsee kiertämään helposti ja tarkastelemaan sitä eripuolilta, jolloin jokaiselta sivulta avautuu hieman erilainen näkymä. Kirkossa vallitsee erilainen tunnelma kuin tavallisesti.

En ihmettele, miksi Rauniokirkko on suosittu vihkikirkko - olisihan tuollaisissa maisemissa varmasti ihan mieletöntä kuvata häät ja miettiä potrettien ottamista, kun vaihtoehtoja voi luetella heti vaikka kuinka monta!
Toki Suomen kesä voi yllättää viileydellään ja sateellaan, joten idyllisistä potreteista voi tulla nopeasti kilpajuoksu autolle, jos taivas päättää revetä suunnittelemattomaan kohtaan.. ;) Mutta toisaalta - hauskoja muistoja muisteltavaksi kiikkustuolissa.

Mikäli mielit Rauniokirkossa naimisiin, niin täältä löytyy siihen yhteystiedot.

pyhän mikaelin kirkko

rauniokirkko


pälkäne
Opastaulut kertovat Rauniokirkon eli Pyhän Mikaelin  kirkon vaiheista

Mitä muuta Pälkäneellä voi tehdä?

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan - vaikka Tampere tarjoaakin jos jonkinlaista elämystä niin välillä on kiva mennä naapurikuntaan tutustumaan, mitä sillä on annettavanaan vierailijoilleen.

Pälkäne itselleni on edelleen hieman tuntematon, mutta erittäin kiinnostava pieni paikka Tampereen naapurissa. Pälkäneelläkin on oma VisitPälkäne-sivusto, joka esittelee esimerkiksi joulunajan myyjäisiä ja tapahtumia vaikkapa Nuijantalossa, aivan Pälkäneen keskustassa.

Pälkäneeltä löytyy myös luontoihmiselle Laipanmaan metsäalue, josta löytyy kilometritolkulla luontopolkua ja luonnonrauhaa. Pälkäneen kupeesta löytyy tietenkin myös Sappeen laskettelukeskus, jonka rinteisiin pääsee talvella purkamaan energiaa laskettelun muodossa.


pälkäne

pälkäne


rauniokirkko

patsas muistomerkki

MITÄ? Rauniokirkko
MISSÄ? Rauniokirkontie 16, 36600 Pälkäne
MILLOIN? ympäri vuoden, ilmainen sisäänpääsy

MITEN? Pälkäneen matkahuollosta (mikäli saavut Pälkäneelle bussilla) kirkolle tulee kävelymatkaa n. 1 km. Autolla kirkon luo pääsee ihan viereen. Pyörällä esimerkiksi Matkahuollolta pääsee ajamaan Vanhankirkontietä, jos ei tykkää ajaa vilkasliikenteisen tien vieressä.

MIKSI? Erityisesti historiasta ja valokuvauksesta kiinnostuneelle tai jos etsit vaikkapa sopivaa paikkaa ottaa potretteja tai suunnittelet häitä. Löytyypä kirkolta geokätkökin!


kirkko pälkäne

kirkko

Oletko sinä käynyt Pälkäneellä ?

maalaismaisema12 kommenttia:

 1. Onpas kiva tietopaketti! Oonkin tuota kirkkoa ihmetellyt Tampereelta Lahteen ajellessa kun pistänyt tieltä silmiin, ja googlauksen verran aiemmin jopa tein tietääkseni kohteen nimeltä. Nyt oli kuitenkin kiva lukea enemmän faktaa siitä :) Pitää harkita jopa käymistä joku kerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo Rauniokirkko oli kyllä varsin erilainen kirkkorakennus, kuin mihin yleensä on tottunut. Vaikka kirkko oli hyvin avoin, jotenkin se tuntui hieman salaperäisemmältä kuin tavalliset kirkot :) Kannattaa poiketa, jos on ohikulkumatkalla - tai vaikka ei olisikaan.

   Poista
 2. Ihana tunnelma! En tiedä miksi, mutta mulle tuli mieleen Outlander-sarja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kieltämättä tuo Rauniokirkko tuo mieleen Outlanderin nyt kun sanoit :)

   Poista
 3. Hyvä tietopaketti. Hyvin kasattu tiivistysteksti tuohon loppuun :)

  VastaaPoista
 4. Kauniita kuvia! Pirkanmaalaisena pidän näistä sinun postauksistasi, jotka kertovat paikoista lähellä. Täältä saa kamalan kivoja ideoita ja vinkkejä vapaapäivän viettoon. Lähelläkin on niin paljon nähtävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei olipa kivasti sanottu! Itsekin haluan tuoda esiin enemmän Suomessa olevia paikkoja ja erityisesti niitä, jotka löytyvät lähikunnista eivätkä vaadi valtavasti rahaa ollakseen tavoitettavissa. :)

   Poista
 5. Oi, miten kauniit kuvat ja paikka!

  VastaaPoista
 6. Siis vau! Myös Keminmaassa on Pyhän Mikaelin kirkko, rakennettu todennäköisimmin n. 20 vuotta tämän jälkeen. Siellä me mentiin naimisiin :) tää oli todella mielenkiintoinen kirjotus, täytyy käydä kyllä joskus myös katsomassa tää kirkko kun lähdetään kiertämään kesälomareissulla suomea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä myös tuolla Pälkäneen Rauniokirkolla, se on aika tunnelmallinen. Jokin joulukirkko voisi olla aika mielenkiintoinen! Pälkäneen Rauniokirkko on sikäli hyvällä paikalla, että tosiaan valtatie 12 menee ihan vierestä.

   Poista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan