Slider

Haralanharjun näkötorni Kangasalla

lauantai 7. elokuuta 2021

 


Haralanharjun näkötorni


Toukokuussa kiipesin Haralanharjun näkötorniin ihailemaan upeita maisemia. Haralanharjun näkötorni sijaitsee Kangasalla, Suinulassa. Haralanharju ei geologisesti itse asiassa ole harju vaan männikköinen kallioharjanne. Nykyinen näkötorni ei ole ensimmäinen, sillä alkuperäinen rakennettiin vuonna 1895, mutta tulipalo tuhosi sen vuonna 1922. Seuraava näkötorni rakennettiin 1932, joka sekin tuhoutui tulipalossa, vuonna 2007. Nykyinen torni on otettu käyttöön vuonna 2009. 

Haralanharjun näkötornin pihapiirissä on Topeliuksen kunniaksi pystytetty muistomerkki, sillä Topelius inspiroitui Haralanharjun tarjoamista näköaloista niin, että kirjoitti runon Kesäpäivä Kangasalla (v. 1853), jonka Gabriel Linsén sävelsi runoksi 1864. Laulu nimitettiin Pirkanmaan maakuntalauluksi vuonna 1995. 
Toukokuinen ilta 


En ollut koskaan aiemmin vieraillut Haralanharjun näkötornissa, vaikka olin monta kertaa miettinyt revontulien bongaamista kyseisellä paikalla. Saavuttuamme alkuillasta paikalle, tornilla oli hiljaista. Kiipesimme torniin ihailemaan maisemia. Sää suosi meitä. Jonkin aikaa kuvattuamme maisemia tornista, laskeuduimme alas ja siirryimme istuskelemaan viereisen näyttämön penkeille syömään eväitä. Paikalle oli tuota ennen saapunut muitakin torniin pyrkijöitä. Vietimme alueella aikaa hyvän tovin ja päätimme kiivetä vielä uudelleen torniin katsomaan auringonlaskua. 

MIKÄ? Haralanharjun näkötorni
MISSÄ? Haralanharjuntie 142, 36120 Kangasala
MITEN? Siitamantien varressa on Vanhatien bussipysäkki, jossa pysähtyy Tampereelta tullessa bussi numero 28. Pysäkiltä on n. 1,5km kävelymatka näkötornille. Kangasalan suunnasta tornille pääsee bussilla numero 46. Bussit kulkevat lähinnä aamuisin ja iltapäivisin. Tarkista ajankohtainen aikataulu: reittiopas.tampere.fi 
MUUTA: Näkötornin yhteydessä on kahvila. Näkötorni on avoinna ympäri vuoden.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan