Slider

Pikku-Ahvenisto - jääkauden jälkiä, Ylöjärven ensimmäinen urheilukenttä ja luonnonkivipengerrykset

sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Ahvenisto Ylöjärvi luontopolku järvi

Pikku-Ahvenisto - vain kivenheiton päässä Elovainiolta

Olen retkeillyt paljon Pirkanmaan retkikohteissa, pääsääntöisesti Tampereella, Nokialla, Kangasalla sekä Pirkkalassa. Sain joskus vinkin Ylöjärven Pikku-Ahvenistosta, joka sijaitsee hyvin lähellä Ylöjärven Elovainiota. 

Pikku-Ahvenistolla on 1,5 km luontopolku, jonka varrella on opastetauluja, jotka kertovat alueen luonnosta. Pikku-Ahveniston alueella on myös huvila, joka toimii nykyään juhlatalona. Vastakkaisella puolella järveä on laavu. Alueen ainoa hieman (ainakin itseäni) kuumottava asia on alueella esiintyvät kyykäärmeet sekä vaskitsat. Omalla reissullani en kumpiinkaan törmännyt (onneksi!), mutta katselin melko tarkasti mihin astun.

historian havinaa Antti Penjami Mäkikylä

luonnonkivipengerrys Mäkikylä Ahvenisto


Syksyinen retki

Tein retken syyskuun lopulla 2020, jolloin ruska alkoi vähitellen hiipiä puiden lehtiin, mutta hyviä retkisäitä riitti vielä. Ajoin Ahvenistolle Soppeentien kautta, kääntyen oikealle Hopeatielle. Auton jätin Hopeatien ja Kultatien risteyksessä olevalle pienelle hiekkaparkkipaikalle. Lähdin kävelemään Kultatietä pitkin. Alue oli minulle ennestään tuntematonta, joten kun polut haarautuivat, varmistin Karttaselain -sovelluksesta, mistä suunnasta löydän järvelle.

Lähdin kulkemaan mäkeä alas niityn poikki ja huomasin mäen alaosassa laavun, jolla oli retkeilijöitä nauttimassa eväitä. Lähdin kiertämään järveä myötäpäivään. Sää oli sopivan lämmin ja aurinkoinen. Jonkin aikaa käveltyäni kuulin takaani jännää hurinaa ja hetken kuluttua minut ohitti kaksi fat bike -pyöräilijää. 

Saavuttuani järven toiseen päähän näin talon ja pihan. Mietin jonkin aikaa, olinko saapunut jonkun yksityisalueelle ja tarkistin jälleen karttaa. Näin piha-alueella naisen lapsineen ja tiedustelin häneltäkin alueesta, mutta hänkin oli ensimmäistä kertaa Pikku-Ahvenistolla. Nainen vinkkasi minulle kentästä, joka oli kukkulan laella (ja joka myöhemmin paljastui Ylöjärven ensimmäiseksi kentäksi). Kiipesin kukkulan/mäen päälle upeita kiviportaita ja ihailin upeita luonnonkivipengerryksiä. 

Jatkoin matkaa piha-alueen poikki ja tulin vähän ajan päästä portaiden luo. Päätin nauttia evääni portaiden juurella olevalla pienellä kivikkoisella rannalla. Järvenrannassa tuuli jo melko viileästi, mutta luontopolulla lämpötila oli oikein mukava.

Pidettyäni evästauon, jatkoin matkaa kohti laavua, jolla näytti edelleen olevan muita retkeilijöitä. Retki oli kiva ja haluan ehdottomasti palata alueelle uudelleen!

huvila juhlatila Ahvenisto


Antti Penjami Mäkikylä - agronomi ja metsänhoitaja


Antti Penjami Mäkikylä osti 1904-1905 vuodenvaihteessa Pikku-Ahveniston sekä sitä ympäröivät maa-alueet. Mäkikylä oli metsänhoitaja, agronomi sekä valtion virkatalojen (puustellien) tarkastaja. Päärakennus, jonka suunnitteli Paavo Uotila, valmistui 1906. Alueelle rakennettiin myös sauna, luhtirakennus, talli, navetta sekä kivestä holvaamalla rakennettu kellari. Wivi Lönn (joka suunnitellut mm. Tampereen keskuspaloaseman, Pyynikin koulun, Aleksanterin koulun sekä Helsingissä sijaitsevan Ebeneser-talon) teki piirustukset vuonna 1914 valmistuneen päärakennuksen laajennusosaan. 

Pikku-Ahveniston alueella on myös Ylöjärven ensimmäinen kenttä. Mäkikylä kasvatti pihtakuuset itse siemenistä taimiksi ja istutti ne ympäröimään kenttää. Ahvenistolla vieraili Selma ja Antti Mäkikylän nimekkäitä ystäviä, kuten teollisuusneuvos Kustaa Hiekka puolisonsa näyttelijä Elli Tompurin kanssa. 

Antti Penjami Mäkikylä sai surmansa huhtikuussa 1918 sisällissodan jälkiselvittelyissä vain 44-vuotiaana. Pikku-Ahvenisto säilyi Mäkikylän suvussa vuoteen 1968 asti, jolloin Ylöjärven kaupunki osti puolet tilasta ja vuonna 1986 loputkin. Mäkikylien ajalta on edelleen olemassa mm. "huvila", jota käytetään nykyään juhlatilana.

luonnonkivirappuset Ylöjärven kenttä

järvi jääkauden merkit AhvenistoPikku-Ahveniston luonto


Pikku-Ahveniston järvi on syvimmillään 25m syvä suppajärvi, joka on syntynyt kun mannerjäätikön sulamisvedet kasasivat jään railoihin maa-aineksia  ja niiden sisään jäi myös jäälohkareita. Vedenlaatu järvessä on hyvää, joskin hapanta. Ahveniston harjualue kuuluu laajaan saumamuodostelmaan, joka ulottuu Koskelta ja Kangasalta aina Ikaalisiin asti. Harjulla näkyy siellä täällä aaltojen kasaama muinaisranta. 

linnunpönttö

laavu Ahvenisto puuvaja


Pikku-Ahvenisto

Mikä? Pikku- Ahvenisto

Mitä? 1,5 km luontopolku 

Missä? Ylöjärvellä, lähellä Elovainiota

Miten? Tampereen keskustasta noin tunti pyörällä (kannattaa seurata seudullista pääreittiä numero 10 ja sitten Soppeentie-Kolmenkulmantie-Koukkujärventie-Pikkuahvenistontie). Julkisilla Ylöjärven keskustasta tarvitsee kävellä n. 3 km yhteen suuntaan. Bussi numero 80 kulkee säännöllisesti myös viikonloppuisin Tampereen ja Ylöjärven keskustan välillä. Sujuvin reitti ja aikataulut kannattaa tarkistaa Nyssen Reittioppaasta 

Jälki-palvelusta löytyy karttapalvelu pyöräilyn harrastajille, esimerkiksi Nokian aseman suunnalta saattaa löytyä mielenkiintoisia maastopyöräreittejä Pikku-Ahvenistolle.

Parkkipaikka joko Pikku-Ahvenistontie 64 (mäen päällä oleva vanha urheilukenttä, portti voi olla kiinni) tai Kultatie 31 (n. 300 m Hopeatieltä Kultatien vasemmalla puolella)

Pikku-Ahvenisto järvi ruska


Linkkivinkkejä + lähdetiedot

Pikku-Ahveniston historiaa

Pikku-Ahveniston juhlatila

Ylöjärvi Retkelle -palvelu

Ylöjärvi Retkelle -palvelu: Pikku-AhvenistoEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan