Slider

Unohdettujen hautausmaa - Pitkäniemen sairaalan vanhalla hautausmaalla

perjantai 23. elokuuta 2019

pitkäniemi tampere
Hautausmaalle saapujaa tervehtii ensimmäisenä portti.

Pitkäniemen hautausmaa on paikka, jossa minun on pitänyt käydä jo kauan. Heinäkuussa, heti tämänvuotisen roadtripimme jälkeen päätimme lähteä etsimään hautausmaata. Yllätykseksemme hautausmaa ei sijaitsekaan Pitkäniemen sairaalan puolella vaan moottoritien toisella puolella parin kilometrin päässä sairaalasta. Auton saa ajettua Sarpatientien varessa olevan metsätien alkupäähän, mutta alue on hyvin pieni, ehkä vain 1-2 auton mahduttava. Sateelliittikartassa näyttää että tienpätkä olisi autonmentävä, mutta metsätien alkupäässä on portti, joten tietä pitkin pääsee vain jalan tai pyörällä.

426 haudattua


Pitkäniemen hautausmaa sijaitsee Nokialla, aivan moottoritien kupeessa. Hautausmaata on kutsuttu myös nimellä Kappelinmäen hautausmaa. Nimi juontunee siitä, että hautausmaa sijaitsee Maatialanharjun Kappelinmäellä. Niille, jotka eivät tunne Pitkäniemeä niin se on psykiatrinen sairaala, jossa hoidetaan aikuisia ja nuoria.

Tälle hautausmaalle on haudattu vuosina 1902-1964 426 Pitkäniemen sairaalassa kuollutta potilasta. Hautausmaalle haudattiin pääasiassa Pitkäniemen sairaalan kriminaaliosaston potilaita sekä kunnan holhouksessa olleita potilaita, joilla ei ollut omaisia eikä ruumista haluttu kuljettaa kotikuntaan. Sotavuosien 1939–1944 jälkeen hautausmaalle haudattiin myös luovutetuilta alueilta kotoisin olleita potilaita. 

Pitkäniemen sairaalan vanha hautausmaa

Pitkäniemen sairaalan vanha hautausmaa:
 • hautausmaalle on haudattu 426 Pitkäniemen sairaalassa kuollutta potilasta
 • hautausmaalla on 37 hautamuistomerkkiä tai niiden jäännettähautausmaa mielisairaatPitkäniemi Tampere nähtävyys

Hautausmaalle kuljetaan metsätietä pitkin. Pimeällä hautausmaalle kulkeminen on varmasti melkoisen jännittävää. Keskellä kesäpäivää hautausmaa ei kuitenkaan vaikuta yhtään pelottavalta vaan salaiselta piilopaikalta metsän suojassa vilkkaan autotien kohinan kantautuessa korviin. 

Kiertelemme hautausmaa-alueella ja luen puhelimella tietoa hautausmaasta seuralaisilleni, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan Pitkäniemen sairaalan vanhasta hautausmaasta ennen tätä. Jollain tavalla tästä hautausmaasta tulee hyvin paljon mieleen Seilin saaren hautausmaa, jonne sinnekin on haudattu mielisairaita, unohdettuja, yhteiskunnasta eristettyjä.

unohdettujen hautausmaa

Viivymme hautausmaalla tovin eikä paikalle tuona aikana tule ketään muita kävijöitä.

muistomerkit

pitkäniemi

pitkäniemen sairaalan vanha hautausmaa

pitkäniemen sairaalan vanha hautausmaa

pitkäniemi

Muuta aiheeseen liittyvää


Radio Suomi Tampere julkaisi 3.8.2019 haastattelun, jossa toimittaja Anna Sirén haastatteli Pitkäniemen hautausmaalla Onni Torikkaa, joka teki lähes 40 vuotisen työuran Pitkäniemen sairaalassa ja kuuluu myös Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistykseen ja tuo esimerkiksi jouluisin hautausmaalle kynttilät haudoille. Tuon haastattelun voi kuunnella Yle Areenassa.


Nelliina on myös vieraillut Pitkäniemen vanhalla hautausmaalla ja hän kirjoitti siitä blogissaan.

opaskyltti tampere pitkäniemi2 kommenttia:

 1. Jokin näissä vanhoissa hautausmaissa viehättää, vaikka kyllähän monen kiven taakse sulkeutuu surullisia tarinoita ja traagisia kohtaloita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, puhuttelevia paikkoja. Hautausmaat on yleensä myös kauniita paikkoja.

   Poista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan