Slider

Saariston Rengastie: Korppoo ja Houtskari

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

korppoo kirkko
Korppoon kirkko on toiselta nimeltään Pyhän Mikaelin kirkko, sillä se on pyhitetty Pyhälle Mikaelille.
Saariston rengastie -postaussarja jatkuu! Ensimmäinen osa löytyy täältä, KLIK.

Korppoo

Tiistai-aamuna nautimme aamupalan Hotelli Strandbossa (aamupala oli kieltämättä hienoinen pettymys valikoiman osalta, mutta kyllä sillä silti vatsansa sai täyteen) ja luovutimme huoneen. Suuntasimme Nauvosta Korppooseen ensimmäisellä sopivalla lautalla ja parkkeerasimme auton Korppoon kirkon parkkipaikalle. Kirkko ei ollut vielä auki, joten ehdimme rauhassa katsella kirkon pihaa.

korppoo

syreeni

korppoo kirkko
Korppoon kirkossa on Suomen ainoa säilynyt kuorilehteri.

Wikipedia kertoo Korppoon kirkosta seuraavaa:

"Vain harvoissa Suomen kirkoissa on keskiaikainen kuori ja kuorirakennuksen esiintyminen osoittaa kirkon korkeaa ikää. Korppoon kirkko on yksi näistä seitsemästä, muut ovat Hammarlandin kirkko, Finströmin kirkko, Nousiaisten kirkko, Turun tuomiokirkko, Naantalin kirkko ja Rauman kirkko. 

Korppoon kirkossa on myös keskiaikainen torni, jota on mahdollisesti käytetty puolustustornina, eli sitä ei rakennettu kelloja varten, vaan toimi linnoituksena, jonne paettiin levottomina aikoina. Kirkontornissa ovi itse kirkon muurissa korkealla pohjoisseinällä; näin yritettiin tehdä tornista niin hankalapääsyinen kuin mahdollista. 

Kuitenkin nykyään torniin pääsee myös kirkon sisältä. Tornin ikkuna-aukot ovat myös ulkoseinältä hyvin kapeita, mutta levenevät nopeasti sisäänpäin, niin että jousimies saattoi ampua eri suuntiin ja samalla olla itse hyvin suojassa. Samalla korkeudella mainitun oven kanssa tornia kiertää joukko reikiä, jotka ovat ehkä toimineet ulkonevien palkkien kiinnityksinä tarjoten kulkureitin."

korppoo kirkko
Alttarikaapissa on 15 erilaista keskiaikaista veistosta.
Korppoon kirkko oli kyllä kaunis ja hyvin erilainen, joita olen tottunut näkemään. Erityisesti kirkon keskiosassa oleva kuorilehteri on ainutlaatuinen nähtävyys, sillä sellaista ei ole säilynyt missään muualla kuin Korppoon kirkossa.

satama lossi

purjevene

Houtskari

Matkamme jatkui kohti Houtskaria ja lossimatka Houtskariin olikin eräs reissumme pisimmistä (muistaakseni n. tunnin verran) Ehdimme nousta autosta pois lossissa sijaitsevaan kahvilaan ja katselemaan lossin ylemmistä osista kauniita merimaisemia. 

houtskari kirkko
Houtskarin kirkko on punamultainen ristikirkko.

Ajoimme Houtskarissa ensimmäisenä Houtskarin kirkolle. Houtskarin kirkko olikin yllätys, sillä paikalle saapuessamme näimme sympaattisen, punaisen puukirkon.

"Houtskarin kirkko on kirkkorakennus Houtskarissa, Turunmaan saaristossa. Se on muodoltaan tasavartinen ristikirkko. Kirkko on puinen, ja se on punamullattu. Se rakennettiin vuosina 1703–1704 ja sen rakentamisesta vastasi pohjalainen Erik Nilsson. Kirkko vastaa tyyliltään varhaisimpia lounais-suomalaisia puisia ristikirkkoja. Kirkossa on myös vuodelta 1887 peräisin oleva alttaritaulu, jonka on maalannut Victor Westerholm. Lisäksi kirkonpihan tuntumassa on tapuli, jonka alaosa on rakennettu vuonna 1753 ja yläosa vuonna 1871.

Museovirasto on määritellyt Houtskarin kirkkoympäristön, johon kirkon ohella kuuluvat muun muassa vuonna 1860 rakennettu pappila ja vanha pitäjäntupa, valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi." (lähde)

houtskari kirkko

houtskari satama


Poikkesimme myös Houskarin sympaattisessa vierasvenesatamassa, joka oli varsin pieni, mutta idyllinen. Satamasta löytyi mm. ravintola. 

borgberg näköalatorni


Borgbergin näköalatorni

Viimeisenä Houtskarissa kävimme kiipeämässä Borgbergin näköalatorniin, josta aukesi kauniit maisemat saaristoon. Kaiken varalta vaihdoin jalkaan lenkkarit ballerinojen sijaan, sillä jännitin hieman, osuisiko kohdalle jokin liero paistattelemassa päiväänsä kalliolla.. onneksi ei kuitenkaan!

Suosittelen kiipeämistä varten vaihtamaan hyvät ja tukevat kengät alle, sillä kiipeäminen tapahtuu kalliota/polkua pitkin, jota varten on rakennettu hauskat aidat, joista saa tukea tarvittaessa. Mielenkiintoista olisi ollut kiivetä ylös hieman sateen kastelemalla märällä kalliolla, joka olisi varmasti tuonut lisäjännitystä retkeen..

borgberg

borgberg

Ystäväni, joka kärsii jonkin asteisesta korkeanpaikankammosta kiipesi sisukkaasti ylös, mutta mieli tulla nopeasti alas maantasolle, sillä näköalatornin lattialautojen välistä näki alas, joka selvästi pahensi korkeanpaikankammoista. Ylhäällä tuuli myös melkoisesti, joten senkään vuoksi ihan ylhäällä ei tehnyt mieli viipyä kovin kauan.

Matkamme jatkui vielä samana päivänä Iniöön ja Kustaviin, mutta siitä lisää seuraavassa Saariston rengastie - postauksessa!

borgberg
Borgbergin näköalatorni Houtskarissa
Aiemmat tämän reissun postaukset:

Parainen ja Nauvo


Oletko sinä käynyt Korppoossa tai Houtskarissa?
4 kommenttia:

 1. Hurmaavia kuvia! :) Saariston rengastie on vielä itsellä kokematta, mutta saaristossa on niin viehättävää, että ehdottomasti pitää lisätä tuo reissulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saariston rengastie tarjoaa kyllä ehdottomasti vierailunarvoisia paikkoja - itseäni jäi harmittamaan Seilin saari ja Bengtskärin majakka, joka ei vain valitettavasti sopinut aikatauluihimme. Mutta vielä joskus!

   Poista
 2. Kivoja reissukohteita. Täytyy pitää mielessä. Ja syksyn pimeydessä kesäkuvien katselukin lämmittää. Ihania kuvia💕

  VastaaPoista
 3. Kesällä on yllä päästävä saaristoa koluamaan! Osaa Suomi olla kaunis :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan