Slider

Islantilaisneulebuumin pauloissa - neulekurssilta valmiiksi villapaidaksi

perjantai 14. huhtikuuta 2023

 

Riddari villapaita


Islantilaisvillapaitojen buumi

Olen tavallisesti ihminen, joka syttyy vähän hitaasti asioille. Olin nähnyt instagramin ja Facebookin tursuavan islantilaisvillapaitoja, mutta suhtauduin varauksella omiin kykyihini neuloa villapaita. Opin parhaiten kun joku opettaa asian ja sitten voin itse testata ja yrittää. Tiesin, että yksinäni puurtamalla villapaitaa saisin luultavasti hermoromahduksen, koska no, tulinen sielu yhdistettynä melko kärsimättömään ja jääräpäiseen luonteeseen ;)

Islantilaisneulekurssi

Bongasin sattumalta 2022 vuoden alussa alkavan kurssin Ahjolan kansalaisopistossa, jolla neulottaisiin Riddari islantilaisneule. Ilmoittauduin samantien ja sain onneksi paikan. Villapaitaa varten piti alkaa metsästää lankoja, jotka olivat vähissä islantilaisneulebuumin vuoksi. Jouduin tekemään kompromissin värisävyjen kanssa johtuen lankojen toimitusvaikeuksien vuoksi, mutta nyt jälkikäteen olen tyytyväinen värivalintoihini.

Ostoslista 

Villapaitaa varten piti tehdä hankintoja. Villapaita neulottiin Istex Lettlopi langoista, joita tarvittiin neljä erilaista väriä. Pohjaväriksi valitsin tummanvihreän (Pine green heather), muuten paitaan tuli ruskeaa (chocolate heather), valkoista (white) ja sellerinvihreää (celery green). Lankojen lisäksi piti hankkia kaapelipuikot. Löysinkin kolmen kaapelin setin, jossa oli eri kokoisia puikkoja. Puikkoja pystyi vaihtelemaan eri mittaisiin kaapeleihin. Vahva suositus! Ohje villapaitaan on kirjassa Islantilaisneuleita. Osa tarvikkeista löytyi Tampereelta kivijalkamyymälöistä, osa nettikaupoista. Lettlopi lankoja on myynnissä vain parissa puodissa. Itse käytän Lankaideaa ja Pirkkalassa sijaitsevaa Villa Palloa.

Riddari islantilaisneule


Villapaidan eteneminen

Ihan aluksi piti neuloa koetilkku, jotta selviää minkä kokoiset puikot sopii omaan kädenjälkeen parhaiten. Muistaakseni aluksi neuloin koetilkun numeron 4,5 puikoilla, mutta villapaidan numeron 5 puikoilla. Kurssilla oli tavoitteena saada villapaitaa eteenpäin eri kertojen välillä, jotta seuraavalla kerralla näytettäisiin seuraavia työvaiheita. Itse en päässyt jokaiselle kerralle, joten työni eteni hieman muita jäljessä. Kaikista vaikeimmaksi vaiheeksi koin hihojen ja vartalo-osan yhdistämisen, mutta onnistuin siinä kuitenkin. Kurssista oli se hyöty, että kurssin avulla sai hyviä käytännön vinkkejä. Opettaja opetti tekemään esimerkiksi lyhennettyjä kerroksia niskaan, jolloin villapaita asettui nätimmin. Sain hyviä vinkkejä miten yhdistää siististi kaksi lankaa toisiinsa ettei yhdistämisestä jää solmua vaan lanka jatkuu tasaisesti. 

Mitä uutta opin? 

 Opin, että aina kannattaa haastaa itseään oppimaan uutta. Koen osaavani monia käsityöhön liittyviä asioita ja nykyään Youtubesta löytyy opetusvideoita joka lähtöön. Mikään ei kuitenkaan voita sitä, että voi kysyä ihan oikealta ihmiseltä apua ja saa tarvittaessa kädestä pitäen apua omaan tekemiseen. Opin myös sen itsestäni, että aliarvioin helposti omat taitoni ja kykyni. Vaikka villapaidasta tuli ehkä hieman isompi kuin olin toivonut, olen kuitenkin ylpeä että olen tehnyt sen ihan itse!Villapaidan valmistukseen liittyvät kulut:

langat: Istex Lettlopi 

0867 Chocolate Heather 4 kerää, 24,70€ (sis. postit)

1407 pine green heather 5 kerää, 4,60x5=23,00

0051 white 3 kerää, 4,60x3=13,80

9421 Celery green 1 kerä, 4,60x1= 4,60

puikot 39,89€

kirja: Islantilaisneuleita 22,90€

vaihtopuikot 8,10€ (Onnistuin saamaan poikki puikot)

Islantilaisneulekurssi 45€

Kaikki yhteensä: 181,99€

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan