Slider

Hyvää syntymäpäivää rakas Tampere!

lauantai 5. lokakuuta 2019

Tampere ruska

Rakas Tampere

Olen pikkukaupungin kasvatteja ja kun 13 vuotta sitten muutin Tampereelle minua jännitti käytännössä kaikki Tampereeseen liittyvä. Mm. se, pitääkö bussikuskille sanoa mihin on menossa. Sen mikä on iskostunut päähäni ovat pyörätiet, sillä ensimmäisen kuukauden aikana törmäsin (konkreettisesti) kaksi kertaa Kalevassa asennevammaiseen mieheen, joka paheksui sitä, että ajoin pyörällä jalkakäytävällä. No, mutta en minä pahalla! Itselläni oli mennyt ohi muutamat liikennesäännöt, koska pikkukaupungissa kaikki lapsista vanhuksiin ajoivat jalkakäytävällä. Sittemmin olen oppinut, että Hämeenkatua ei saa ajaa talvella lainkaan. Pyöräteitä on onneksi tullut lisää, mutta onhan se lainmukainen pyöräily tehty välillä aika hankalaksi. 

Tampere on kuitenkin kaupunki, joka on vienyt sydämeni täydellisesti. Rakastan tätä pientä suurta kaupunkia, joka on samaan aikaan riittävän suuri, muttei liian pieni. Keskusta on pieni ja kompakti ja vähitellen myös vapautumassa ratikan rakentamisen rempasta. Uskon, että kun ratikka aloittaa liikennöinnin, vähitellen unohtuu tietyöt, joista me kaupunkilaiset olemme saaneet tai joutuneet nauttimaan jo hyvän tovin. Valoa on kuitenkin tunnelin päässä, heheh (eikä se ole juna vaan ratikka ;)

Tampere on saanut syntymäpäivänsä kunniaksi upean ruskan ylleen. 1.10.1779 Kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen perustamisasiakirjan. Tuolloin Tampere oli vain pikkuinen 200 asukkaan kylä. Nyt, 240 vuotta myöhemmin Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja asukkaita on yli 235 000.

ruska

Tallipiha Tampere

Tampere-päivän tunnelmissa


Olen jo vuosia osallistunut Tampere-päivän ohjelmaan ja perinteeksi on muodostunut vierailla jossain ennestään tuntemattomassa paikassa. Tänä vuonna olisin halunnut vierailla Tuomiokirkon tornissa, mutta sitä vaihtoehtoa ei löytynyt ohjelmalistalta. Tänä vuonna sen sijaan vierailin Pajasaaressa, Navigaatioseuran talossa Näsijärven rannalla. Navigaatioseuran talo oli Uusi Päivä -sarjassa Virtauksen lukion oppilaiden opiskelija-asuntola.


Tampere 240v

Näsipuisto Tampere
kukkia syksy

Palatsinraitinsilta

Näsipuisto

Navigaatioseura Pajasaari

Pajasaari


Pajasaari on Tampereella Tammerkosken niskalla Näsijärven rannalla sijaitseva saari jolla sijaitsee nykyisin Tampereen Navigaatioseura ry:n toimintakeskus.

Saari on saanut nimensä siellä jo 1800-luvulla sijainneen pajan mukaan. Saarella oli pajarakennus varmuudella vuonna 1888. Vuonna 1895 valmistui saaren kautta kulkeva Tammerkosken ylittävä Porin radan rautatiesilta. Vuonna 1912 saarelle valmistui pajan tilalle arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema Näsijärven Purjehdusseuran paviljonki sekä aallonmurtaja saaren edustalle venesatamaa suojaamaan. Purjehdusseura oli perustettu jo 1898 mutta sillä ei ollut aikaisemmin vakinaista venesatamaa eikä paviljonkia. Paviljonkia laajennettiin 1962 ja se sai silloin nykyisen ulkoasunsa. Laajennuksen suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen.

Näsijärven Purjehdusseuran vuokrasopimus päättyi 1974 kun purjehdustoiminta kävi mahdottomaksi saarelta käsin Paasikiventien sillan rakentamisen takia. Seura myi paviljonkirakennuksen Tampereen kaupungille ja rakensi uuden paviljongin ja venesataman Lentävänniemen Jänissaareen. Vuonna 1966 perustettu Tampereen Navigaatioseura vuokrasi 1976 saaren rakennuksineen Tampereen kaupungilta ja aloitti saaristolaivuri- ja rannikkolaivurikurssien pitämisen Pajasaaressa. Saaressa on myös seuran koulutusaluksen kotisatama. Pajasaaren rakennukset yhdistettiin vesi- ja viemäriverkostoon vasta vuonna 2008. Saarelle johtaa kävelysilta Tammerkosken länsirannalta. (lähde)

Navigaatioseurantalosta ei ulkoapäin uskoisi, että se kätkee sisäänsä kahden eri aikakauden rakennustyylin. Talo on verhoiltu kauttaaltaan samanlaiseksi, mutta sisällä huomaa eron; vanhempi osuus on vuodelta 1912 ja uudempi 1962. 


Navigaatioseura

Pajasaari
Navigaatioseuran talo Pajasaaressa

Milavida
Milavida - Näsilinna. 

Kuru muistomerkki
Kuru -matkustajalaivan muistomerkki. Näsikalliolla.


Tampereen parhaimmat puolet:

Puistot, luonnonläheisyys ja vesi

Tampereen keskustaa elävöittää puistot; Hämeenpuisto, Näsipuisto, Eteläpuisto. Lisäksi Kauppi ja Niihama ovat lähellä monenlaiseen liikuntaan. Lisäksi on Hatanpään Arboretum, Rauhaniemen kansankylpylä, Kaupinojan sauna/ranta..

Punatiilirakennukset

Tampere on tehdaskaupunki ja punatiili on tunnusomaista Tamperetta. Finlaysonin alue on ihana.

Kahvilat

Tampere on kahvilakaupunki! Omia lemppareita on mm. Bistro Venla Kauppakadulla, Aamurusko Tammelassa sekä Ansari Lapinniemessä.

Monipuolisuus

Olen sanonut, että Tampere tarjoaa jokaiselle jotakin.

Kulttuuri

Tampereen yksi ehdottomia parhaita puolia on kulttuuritarjonta niin lapsille kuin aikuisille. Vapriikki on museokeskus, jossa on 9 pysyvää näyttelyä ja 4 vaihtuvaa. Lisäksi Lasten kulttuurikeskus Rulla tarjoaa lapsille ja perheille mahdollisuuksia lasten tasoisesti tutustua kulttuuriin. Rullassa on muutenkin aivan älyttömän ihania ja rautaisia ammattilaisia, jotka osaavat ohjata lapsiryhmää ensimetreistä lähtien. 

Lisäksi meillä on Muumimuseo, joka on ainoa laatuaan maailmassa. Kaupungissa on erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. On ne tutut Kukkaisviikot, Tammerfest, Sauna Open Air, Lost in Music, Tampere Jazz Happening. Lisäksi Tampere on teatterikaupunki! Meillä on hurja määrä erilaisia teattereita: Tampereen työväenteatteri, Tampereen teatteri, Komediateatteri, Pyynikin kesäteatteri, Sketsiteatteri Palatsi, Ahaa teatteri, Tanssiteatteri MD, Teatteri Siperia, Teatteri Telakka, Teatteri Mukamas.. 

Historia


Tampere on kuorrutettu historialla. Onhan historia monilta osin melko traagista, mutta silti todella opettavaista. En koskaan kyllästy oppimaan jotain uutta! Monien asioiden nykytilaa on myöskin helpompi ymmärtää, kun tiedostaa asioiden menneisyyttä. 

syksy

Tampereen tulevaisuus

Tampereen kaupunkiprofiili on jo nyt kokenut muutoksia eivätkä ne jää tähän. Tampere on ollut jo jonkin aikaa yksi iso rakennustyömaa eikä ratikka ole ainoa syyllinen siihen. Kaupunkikuvaan nousee jatkuvasti toinen toistaan korkeampia hotelleita ja nyt rautateiden päälle rakennetaan Tampereen Kansi ja Areenaa, jossa pelataan vuoden 2022 Jääkiekon MM-kisat. 

Oma huoleni kaupunkikuvan muuttumisessa liittyy siihen, muuttuuko kaupunki liikaa. Toivon, että se tuttu, punatiilinen "Suomen suurin kylä" -henki ei lähde rakennustöiden mukana vaan voisin kokea kaupungin omakseni vielä 10 vuodenkin päästä.

syksy4 kommenttia:

 1. Niin on Tampere vielä paljon rujompi kaupunki nyt, kuin silloin kun ihastuin tähän. Kyllä varmaan nämä kaivetut kadut unohtuvat sitten kun kaikki saadaan valmiiksi. Näsinpuistoa tuskin "tuhotaan" ja se pysyy kauniina keitaana. Saa nähda miten käy Eteläpuistolle.
  Kauniita ovat ruskakuvasi. Multa jäi nyt monta tapahtumaa käymättä, sattuneesta syystä. Mutta niitähän riittää, Valoviikotkin kestävät vielä pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ensinnäkin kun kommentoit! Minäkin todella toivon että puistomaisuutta kunnioitettaisiin eikä kaupunkia tungettaisi täyteen liian moderneja rakennusratkaisuja. Onneksi Tampereella on jatkuvasti jotain ohjelmaa, joten jos yhteen ei pääse tai ehdi, seuraava kiva juttu on jo ovella. Ihanaa sunnuntaipäivää!

   Poista
 2. Ihania kuvia olet ottanut! Minuakin viehättää Tampereessa erityisesti punatiilitalot.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan