Slider

Reposia jahtaamassa

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

kaupinoja kauppi tampere

Revontulet - asia ja ilmiö, jota Korona ei ole pystynyt perumaan tai pilaamaan. Nämä kuvat on kuvattu kaksi päivää maahamme julistetun poikkeustilan jälkeen. 

Revontulista ajatellaan usein, että niitä näkyy vain kun on pakkasta ja kylmä. Se on tavallaan ainakin osa totuutta, koska revontulia näkyy mitä lähempänä ollaan napoja. Lappi on talvella Suomessa siis sellainen paikka, jossa niiden näkemiseen on Suomessa parhaimmat todennäköisyydet. Revontulia voidaan aika ajoin nähdä koko Suomessa, se riippuu aurinkotuulien voimakkuudesta. Revontulet aiheutuvat aurinkotuulen varautuneiden hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään.

Aurinkotuulien lisäksi revontulien näkemiseen tarvitaan kirkas sää ja mahdollisimman valosaasteeton paikka. Esimerkiksi kaupunkien keskustoissa valosaatetta on niin paljon, että revontulia on vaikea nähdä. Pitäisi siis löytää paikka, joka olisi mahdollisimman pimeä ja pohjoisen suuntaan olisi hyvä näkyvyys, esim. järvenranta, pelto tmv.. Valosaastekartta löytyy täältä.

Mistä sitten tietää, milloin revontulia on mahdollista nähdä? Minä seuraan päivittäin Ursan sääkameroita, jotka seuraavat Tampereen säätilaa Kaupin tähtitornista. Vastaavan tyyppisiä kameroita/kamera löytyy muutamia muualtakin Suomesta. Lisäksi seuraan Jemma mobin mittareita, joiden tulkintaa olen yrittänyt harjoitella. Perusjuttuja lienee kai se, että Bz arvon tulisi olla mahdollisimman paljon miinuksella mahdollisimman pitkään (mieluiten punaisella!), tiheyden oltava koholla. Sivuston alapuolella on kuva revontuliovaalista, josta pystyy arvioimaan ovaalin koon mukaan, kuinka todennäköisesti revontulia on mahdollista nähdä. Mitä isompi ovaali on, sitä todennäköisemmin revontulia voi nähdä myös eteläisessä Suomessa. Sivustolla pystyy seurailemaan mm. Tampereen säätilaa, jonka pitäisi siis olla kirkas, pilvetön taivas. Mielellään myös ei liian kovaa tuulta. 

Revontulien kuvaaminen on sitten ihan oma lukunsa ja minä en mielelläni neuvo siinä ketään, koska itsekin vielä harjoitellen sitä. Omalla hankintalistalla seuraavaksi on laajakulmaobjektiivi hyvällä valovoimalla varustettuna, jotta saisin parempia kuvia. Tämänhetkinen kalusto ei oikein kovin hyvin sovellu revontulien kuvaamiseen. Lisäksi melko vastahankittu jalustani lähti huoltoon, kun siihen tuli jokin vika. Tällä hetkellä siis toivon, ettei universumi tarjoilisi mitään valtavia revontulispektaakkeleita, kun oma revontulikuvaukseni on jäissä toistaiseksi :D Valon määrän kasvamisen myötä revontulien kuvauskausi alkaa olla lopuillaan, sillä pimeä tulee entistä myöhemmin ja aurinko nousee koko ajan aiemmin niin revontulien näkeminen kaiken sen valon keskeltä alkaa olla vaikeampaa. Syksyä siis odotellessa revontulien osalta, toivottavasti jalustakin on siihen mennessä taas tikissä! 

Tiivistetysti revontulikuvaukseen tarvitaan:
1. Kamera
2. jalusta
3. Hyvät hermot
4. Hyvä ääreisverenkierto
5. Nopeat refleksit
6. Otsalampusta on myös paljon apua pimeässä

revontulet kauppi

revontulet kaupinoja

revontulet kaupinoja

revontulet auroras

northern lights kaupinoja tampere

kaupinoja tampere

revontulet tampere2 kommenttia:

  1. Tämä oli todella hyödyllinen postaus. Kiitos <3 Ja upeat kuvat. En ole KOSKAAN nähnyt revontulia. Toiveena olisi joskus raahautua sopivana aikana niitä katsomaan ja kuvaamaan, kun vain nyt osaisi tosiaankin oikealla hetkellä mennä niitä kyttäämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, no toivottavasti vielä joku päivät näet :) Mäkin haaveilen siitä, että pääsisi taas joku pääsiäinen Lappiin. Lapissa näkyvät revontulet ovat ihan omaa luokkaansa. Siellä voi bongata koronankin, sellaisen kivan koronan :D Edellisestä kerrasta on on jo yli kaksi vuotta. Ennen viime syksyä minäkin olin nähnyt revontulia viimeksi lapsena :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan