Slider

Pietari I:n kesäasunnolla Kadriorgin palatsissa

lauantai 9. maaliskuuta 2019

Tallinna kadriorg



Teimme puolisoni kanssa yhden yön visiitin eteläiseen naapurimaahamme viime syksynä. Kyseiselle viikonlopulle oli Suomeen luvattu myrskyä ja kyllähän se myrsky keikutti meitäkin laivalla. Olen käynyt Tallinnassa monia kertoja ostosreissuilla. Tällä kertaa kauppojen kiertäminen ei kiinnostanut, joten suuntasimme uusiin paikkoihin. Päädyimme käymään Kadriorgin palatsissa.

Hyppäsimme ratikkaan Tallinnan yliopiston edestä ja jäimme muutaman pysäkin jälkeen pois kyydistä Kadriorg-pysäkillä. Kävelimme ison puisto-alueen läpi, kunnes saavuimme palatsille.

Russalka
Pitkän kävelytien toisessa päässä siintää Russalka panssarilaivan uppoamisen muistomerkki.

Kadriorgin palatsi


Kadriorgin palatsin rakentaminen aloitettiin Pietari I:n määräyksestä vuonna 1718. Kadriorgin innoittajana toimi Versailles’n palatsi, jonka Pietari oli nähnyt hänen vieraillessaan Pariisissa vuonna 1716. 

Kadriorg eli Katariinanlaakso sai nimensä Pietarin vaimon Katariinan mukaan. Palatsin rakennuspaikka Lasnamäen rinteen juurella oli ollut pitkään tallinnalaisten kesäasuntojen rakennuspaikka. Palatsin suunnitteli italialainen arkkitehti Nicolló Michetti ja palatsista oli tarkoitus tulla keisariperheen kesäpalatsi. 

Vuonna 1719 palatsin rakentamista varten poltettiin 558 700 tiiltä ja 10 379 kattotiiltä. Työläisiä rakennusmaalla oli vuonna 1723 yhteensä 1 025 ja heidän joukossaan 110 kivenveistäjää ja 61 puuseppää. Palatsin rakennustyöt olivat suurimmaksi osaksi valmiit Pietarin kuollessa vuonna 1725, minkä jälkeen hallitus hidasti töiden kulkua.

Sisätilojen viimeistely jäi näkemyksestä riippuen kesken tai se pitkittyi. Palatsia käytettiin sittemmin vain satunnaisesti ja se seisoi suurimmaksi osaksi aikaa kylmillään. Se virkosi hetkeksi Katariina II:n vieraillessa Tallinnassa vuonna 1764, mutta vuonna 1797 suurin osa sen sisustuksista muutettiin Pietariin. (lähde)

Kadriorgin palatsi Tallinna

Kadriorgin palatsissa toimii tällä hetkellä taidemuseo, joka on Viron ainoa, ulkomaiselle taiteelle omistettu museo. Siellä on Viron suurin länsieurooppalaisen ja venäläisen taiteen kokoelma (n. 9000 taideteosta 1500–1900-luvulta). (lähde)

Kadriorgin palatsista tulee vahva muisto Pietariin ja Eremitaasiin. Ovathan molemmat huikeat rakennukset Pietari I:n rakennuttamia. Palatsin lähistöllä olevat kasvustoon verhoutuneet "tunnelikujat" ovat samanlaiset, kuin esimerkiksi Pietarissa Pietarhovin pihassa. 
Kadriorgin palatsissa tuli paljon muistoja mieleen Pietarin reissultamme ja asioita oli myös helpompi liittää toisiinsa. Huikean ihanaa, että tällaiset palatsit eivät ole päässeet rapistumaan ja että niihin on keksitty vielä toimintaa, jolloin ihmiset pääsevät kurkistamaan kauniin rakennuksen sisälle kuin myös nauttimaan upeasta taiteesta, jota rakennus on täynnä. 

Viro Tallinna

Museossa on pysyvä näyttely, jossa on länsieurooppalaista ja venäläistä maalaustaidetta, grafiikkaa, veistotaidetta ja taide-esineitä 1500-luvulta 1900-luvulle. Alankomaiden taiteen pysyvässä näyttelyssä on esillä mm. maailmankuulujen taiteilijoiden Jacob Jordaensin ja Leonaert Bramerin töita, joita ei aikaisemmin ole ollut näytteillä. 

Suosittelen Kadriorgin palatsissa vierailua, sillä matka keskustasta ei ole pitkä ja tarvittaessa perille pääsee bussilla tai ratikalla, jos ei ehdi tai jaksa kävellä. Palatsin ympäristö itsessään on todella kaunista erityisesti kesällä, joten matkalla voi vaikka pysähtyä ihailemaan maisemiakin.


Museon nettisivut suomeksi
Lippujen hinnat 

Tallinna
Samanlaisia kujia on Pietarissa Pietarhovin pihassa.

Kadriorgin palatsi
Juhlasali.

Kadriorg Tallinna
Juhlasalin kattomaalaus Diana ja Aktaion.

Tallinna Viro



Kadriorg
Kadriorgin palatsi.


4 kommenttia:

  1. Kadriorgin palatsi on hieno paikka! En ole vielä sisällä käynyt mutta ulkopuolella ihastellut ja Kadriorgin puistossa on myös kiva kävellä. Ensi kerralla ehkä sisäänkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, Kadriorgin palatsissa voi nähdä ja kokea palasen Eremitaasista. Upea paikka!

      Poista
  2. Mahtava! Erityisesti tuo valkoinen juhlasali näyttää huikealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä tuo Kadriorgin palatsi on upea ilmestys niin sisältä kuin ulkoa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan