Slider

Kintulammi - retkeily- ja luonnonsuojelualue Tampereella

sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

kintulammi retkeily tampere
Tukikohdasta löytyy laavu, tulipaikka, puuliiteri puineen sekä kompostoiva käymälä.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue


Kintulammin luonnonsuojelualue koostuu kolmesta osasta, joiden yhteispinta- ala on 608,5 hehtaaria. Vattula muodostaa alueen ydinosan, se rauhoitettiin vuonna 1959 ja sen laajennusalue vuonna 2003. Vattulan pinta-ala on 61 ha. Luonnonsuojelualuetta laajennettiin merkittävästi vuonna 2017, kun Kintulammin retkeilyalue rauhoitettiin osana Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle -kampanjaa. Muista siis kulkea alueella jälkiä jättämättä. Käytä pitkospuita ja polkuja, pidä lemmikkisi aina kytkettynä ja ihaile kasveja niitä poimimatta. (lähde)

Kintulammi kunnostus- ja kehitysprosessin kohteena


Toukokuussa vierailin ensimmäisen kerran Kintulammilla, Tampereen upealla retkeily- ja luonnonsuojelualueella. Kintulammi sijaitsee n. 20 km Tampereen keskustasta pohjoiseen. Kintulammi on kokenut kunnostus - ja kehitysprosessin vuonna 2017, jolloin alueelle rakennettiin n. 15km retkeilyreitistöä opasteineen. Lisäksi alueelle rakennettiin neljä tukikohtaa, joista löytyy laavu, tulipaikka, puuliiteri puineen ja kompostoitava käymälä. (lähde)

retkeily metsä

opastetaulu Kintulammi
Opastustaulut opastavat retkeilijöitä.
Kintulammella kävimme Kaukaloistenkalliolla, joka on alueen pohjoisosassa. Alue on tällä hetkellä suuressa suosiossa ja autolla liikkuessa parkkipaikan löytyminen voi tiettyinä aikoina aiheuttaa ongelmia. Kaukaloistenkallioilla oli kyseisenä aamuna vielä hiljaista, vain yksi auto parkissa ennen meitä. Parkkipaikka oli lähes tyhjä autoista, mutta paljon silti löyty iniseviä ystäviä - hyttysyhdyskunta hyökkäsi välittömästi iholle ja niitä saikin huitoa rasittavuuteen asti. Kaukaloistenkalliolle päästyä hyttysetkin kaikkosivat ja retkeilystä tuli huomattavasti mielekkämpää.

Alueella oli metsäpalovaroitus, joten avotulen tekeminen jäi toiseen kertaan. Valitettavasti näimme tilanteen, jossa henkilö poltti tupakkaa ja heitti jämät luontoon. Tänä keväänä ja kesänä sademäärät ovat olleet hyvin pieniä ja luonto erityisen kuivaa. Metsäpalovaroitus onkin ollut voimassa koko Suomessa ennen juhannuksen vesisateita, joka hieman helpotti kuivuustilannetta.

Kintulammin ihanuus on siinä, että liikenteen äänet eivät kuulu, alue on oikeasti metelivapaa ja voi keskittyä nauttimaan luonnon omista äänistä.

metsä luonto retkeily
Kirkkokiven laavulle on esteetön kulku.



valkovuokko

kaukaloistenkallio

kaukaloistenkallio
Kaukaloistenkalliolta avautuu kaunis näköala Kaukaloisen ylle.

aihki
Kintulammin metsien erityispiirre ovat ikivanhat, järeät ylispuumännyt eli aihkit. 

laavu

retkiruoka
Retkiruokaa.

metsä luonto kintulammi

kuksa

kuusi metsä

kintulammi
Kintulammelta löytyy hyvin opasteita.
MIKÄ? Kintulammi
MITÄ? Retkeily- ja luonnonsuojelualue
MISSÄ? Tampereella, n. 20 km keskustasta pohjoiseen Teiskon suuntaan
MITEN? 

HENKILÖAUTOLLA

Saapuminen alueelle tapahtuu Tampereen suunnasta kääntymällä Aitolahti-Sorilan risteyksestä Pulesjärventielle. Pulesjärventieltä käännytään alueen pysäköintipaikoille joko Kintulammentielle (P2 – kartalla) tai Keltolahdentielle (P1 – kartalla). Saavuttaessa Keltolahdentien (P1) pysäköintialueelle navigaattoriin kannattaa laittaa Keltolahdentie 47. Kintulammentien pysäköintialueelle suunnattaessa on navigaattoriin hyvä osoite Kintulammentie 378. Huomioithan, että pysäköintialueet ovat rajallisia ja alueelle vievät ajotiet kapeita. Teillä on ohituspaikkoja. Noudata siis varovaisuutta alueelle saapuessasi.

JULKISELLA LIIKENTEELLÄ

Tampereen joukkoliikenteen linjat 28A ja 90 operoivat aktiivisesti Aitolahti-Sorilan risteykseen. Risteyksestä on matkaa alueelle vievälle linjauspolulle kävellen n. 3 kilometriä Pulesjärventietä pitkin. Kääntyä voi toki jo Kintulammentien haarasta, johon on matkaa bussipysäkiltä n 1,6 km. Pulesjärventie on melko vilkasliikenteinen ja tiellä on jonkin verran raskasta sorakuormaliikennettä. Kävelyä EI SUOSITELLA varsinkaan lasten tai isojen ryhmien kanssa turvallisuussyistä.

PYÖRÄLLÄ

Alueelle on erittäin hyvä mahdollisuus saapua pyörällä. Pyhä-Näsi -pyöräilyreitistö kulkee Teiskon läpi alueen välittömässä läheisyydessä. Pulesjärventietä kulkeva ”Viitapohjan lenkki” on erttäin suosittu pyöräilyharrastajien keskuudessa muutenkin. Tampereen keskustasta asti on mahdollisuus saapua kevyen liikenteen väylää pitkin aina Aitolahti-Sorila -risteykseen asti. Risteyksestä on n. 1,6 km:n matka Pulesjärventietä pitkin Kintulammentien (P2) käännökseen alueelle. (lähde)

MILLOIN? Ympäri vuoden.
MUUTA? Kirkkokiven laavulle on esteetön kulku.

metsä

Linkkejä:


metsä

Mukavia retkeilyhetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan