Slider

Kohti muovittomampaa elämää - katso 5 vinkkiä!

tiistai 6. maaliskuuta 2018

kirskaanniemi

Merissä on pian enemmän muovia kuin kaloja


Näin Facebookissa jokin aika sitten jutun (Varoitus! Kuvat voivat järkyttää herkimpiä.), jossa valaan vatsasta oli löydetty yli 30 muovipussia. Huonokuntoinen valas oli päädytty lopettamaan ja kun sen vatsa avattiin, vatsasta löytyi 30 muovipussia.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että vuoteen 2050 mennessä merissä on enemmän muovia kuin kaloja.

On siis sanottamakin selvää, että luonnonsaatuminen on hälyttävällä tasolla, johon kaikkien tulisi herätä.



kirskaanniemi

Omia vinkkejä ekologisempaan elämään:


1. Omien kulutustottumusten arviointi


Ostanko tavaroita vain ostamisen ilosta? Tarvitsenko todella sen 15. pikkulaukun? Ostanko tiettyjä tavaroita vain koska toisillakin on samanlainen? (Itse olen esimerkiksi käynyt sisäistä kamppailua Fjällrävenin tuotteiden kohdalla tästä.)

Meille ihmisille saadaan helposti syötettyä harhakäsityksiä asioista ja esineistä, joita me ehdottomasti tarvitsemme. Mediat tursuavat kaikenlaista tavaraa, joita meille halutaan kaupata. "Osta 3, maksa 2." Miksi haluaisin ostaa kolme samaa tuotetta, jos minulle riittää yksi?

Olen tullut harkitsevaisemmaksi aikuistumisen myötä. Mietin jokaisen ihastuttavan sisustusesineen kohdalla yleensä vähintään kahdesti tarvitsenko minä tätä todella. Minä rakastan esimerkiksi Muumi-mukeja, Greengate-mukeja, purkkeja, keittiöliinoja.. Onneksi nykyään osaa sanoa ei niille kaikkein ihanimmillekin jutuille.

2. Kierrättäminen


Huomaan monesti löytäväni kirppiksiltä (ihan kivijalkakirppiksiltä kuin myös esimerkiksi Tori.fi:stä tai FB kirppareilta) varsin hyväkuntoisia tavaroita lähes pilkkahinnalla. Esimerkiksi vuosi sitten kesällä bongasin sattumalta FB:n kirppikseltä IKEAn moduulisohvan parvekkeelle pehmusteineen päivineen hintaan 50€. (Huvittavaa oli, että peräkärryn lainaaminen peräkärryjä vuokraavalta firmalta olisi tullut kalliimmaksi kuin sohva..) HUOM! Suosittelen kuitenkin tarkasti harkitsemaan erinäisiltä "roskalavoilta" dyykkaamista - kyse voi olla esimerkiksi sisäilmaongelmaisista/hometaloista eikä näitä tavaroita pitäisi viedä kotiin.

3. Tavaroiden lainaaminen


Elämme melko kulutusta ihannoivassa yhteiskunnassa, mutta kaikkea ei tarvitse aina hankkia omaksi - tiettyjä tuotteita kannattaa melkein vuokrata ennemmin (riippuu tietenkin siitä, miten paljon jotain tuotetta käyttää). Bongasin taannoin Nellin (Kochanie) blogista Liizin, joka on vuokraamo verkossa. Liizistä löytyy niin lastentarviketta, retkeilyvälineitä kuin siivousvälineitäkin. Juuri hiljan viimeksi mietin, pitäisikö keväällä/kesällä vuokrata muutamaksi päiväksi esimerkiksi höyrypesuri ja hurauttaa matot puhtaaksi..


örön saari


talvipuutarha


4. Vältä muovin ostamista


Muovin kierrätys on edelleen ongelmallista - muovia on niin monenlaista, että sen kierrättäminen on hankalaa. Kun pyrkii välttämään muovia kulutusvalinnoissaan alunperinkin, ongelma pienenee ainakin hiukan. Suurin ongelma kuitenkin on, että muovia on kaikessa - niin tuotteessa itsessään kuin pakkausmateriaalinakin. Tiesitkö, että muovia on mm. pesuaineissa? Kun itse kuulin, että ne ihastuttavat hierovat rakeet esimerkiksi kasvojenkuorintatuotteissa eivät olekaan niin ihania ympäristölle, lopetin niiden ostamisen. Lisäksi fleece on materiaali, josta irtoaa pesussa valtavasti mikromuovia, joka kulkeutuu viemäriverkostojen kautta vesistöihin.

Itse välttelen mm. viimeiseen asti muovipussien ostamista kauppakasseiksi (kannan laukussani aina yhtä kangaskassia). Jatkossa pyrin myös luopumaan biojäteroskapusseista.


5. Elämysten antaminen lahjaksi


Ystävänpäivä, joulu, syntymäpäivät, hääpäivä, isänpäivä, äitienpäivä.. mitä antaa lahjaksi? Omassa lähipiirissäni läheisillä alkaa olla jo kaikki tarvittava - harva tarvitsee sitä 1000. tuikkukippoa kaappeihinsa pölyttymään. Oma vinkkini onkin, että suoranaisen materian antamisen sijaan oivallisia lahjaideoita ovat elämykset kuten leffailta (niin teatterissa kuin kotona toteutettuna), teatterinäytös, retki luontopolulle, piknik.. Yhdessä vietetty aika on ainakin itselleni paljon arvokkaampaa kuin jokin tavara. Elämästä kuitenkin jää mieleen ne kokemukset, elämykset ja rakkaimpien kanssa vietetyt hetket.


Oletko sinä huolissasi ympäristöstä ja muovin määrästä luonnossa? Oletko kokeillut yllämainittuja vinkkejä tai onko sinulla muita vinkkejä?



4 kommenttia:

  1. Kyllä olen huolissani ja esim. fleeceä en suostu ostamaan.
    Mutta miten voisi vähentää muovin "ostoa" kun kaikki on pakattu muoviin.
    Miten saa lihan ostettua muovittomasti.
    Yks kiva juttu mihin itse olen törmännyt on se, että pienten ostosten kohdalla kysyvät kaupassa haluanko muovipussin vai meneekö näin. Eli vaikka ostoskeskuksessa olisi toisen firman kassi kädessä, eivät tyrkytä väkisin omaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, muovia tuntuu tunkevan joka paikasta! Onneksi kaupoissa muovipussien tyrkyttäminen on jäänyt vähemmälle eikä tuotteita automaattisesti enää laiteta pikkuisiin muovipusseihin (esim. vaatteet, langat jne.) Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan